Klemen Bauer z zadnjima streloma zapravil priložnost za stopničke

Fak je na prvi poolimpijski tekmi svetovnega pokala, šprintu na Finskem, z enim zgrešenim strelom zasedel 18. mesto. 

Objavljeno
08. marec 2018 20.12
mdr zoi
J. P.
J. P.

Kontiolahti - Prebavne težave so vodilnega biatlonca olimpijske sezone svetovnega pokala Martina Fourcada že včeraj prisilile, da je izpustil trening, danes pa se je na vso moč trudil, da bi bil vendarle nared za prvo poolimpijsko preizkušnjo zime, šprint na deveti postaji v finskem Kontiolahtiju, a se mu ni izšlo. S tem je ponudil tekmecem, predvsem Johannesu Thingnesu Bøju, priložnost za zmago, zagrabil jo je Rus Anton Šipulin, ki si je prvič v sezoni pokoril vso konkurenco.

Rastorgujevs šele drugič

Bil je brezhiben na strelišču, enako kot še dva biatlonca, ki sta ravno tako pristala na stopničkah. Slabih šest sekund je zaostal drugouvrščeni Latvijec Andrejs Rastorgujevs, ki je šele drugič v karieri - po lanskem Holmenkollnu - stopil na oder na preizkušnjah te ravni, francosko čast je rešil tretji Quentin Fillon Maillet. Mlajši od bratov Bø je z dvema zgrešenima streloma in s četrtim mestom zamudil priložnost, da bi v skupni razvrstitvi švignil mimo vodilnega Fourcada, ki ima do nedeljske preizkušnje s skupinskim štartom dovolj časa, da povsem ozdravi.

Bauer osmi najhitrejši

Slovenska četverica vrha ni krojila. Srebrni olimpijec Jakov Fak je bil na strelski preprogi enkrat nenatančen, vendar pa ni bil med najhitrejšimi v smučini, zato se je moral zadovoljiti z 18. mestom, za zmagovalcem pa zaostal natanko 50 sekund. Odlično priložnost za stopničke pa je zapravil Klemen Bauer, ki je bil izjemno hitro na progi - imel je osmi najboljši čas - in za nameček zadel prvih osem strelov, pri zadnjih dveh pa mu je roka zadrhtela in upanje po vrhunski uvrstitvi je v hipu splahnelo. Končal je tik za Fakom, od katerega je bil štiri desetinke počasnejši. Pred drugim postankom je še držal sedmo mesto manj kot pet sekund za tretjim. 

Jakov Fak ni bil med najhitrejšimi v smučini. Foto: Matej Družnik/Delo.

 

Bjørndalen brezhiben

Mimogrede, Fak je imel 22. čas teka, od Bauerja je bil počasnejši dobrih 20 sekund. Nastopila sta še dva Slovenca, Miha Dovžan je z enim zgrešenim strelom na 42. mestu le za las zaostal za dobitniki točk, medtem ko je Mitja Drinovec pustil nepobeljene tri tarče, kar je zadostovalo za 74. mesto. Nastopil je tudi 44-letni norveški »fosil« Ole Einar Bjørndalen, ki je moral izpustiti olimpijske igre v Pjongčangu, tokrat pa je še enkrat dokazal strelsko mojstrstvo, le v smučini ni bil več tako dinamičen kot nekoč, kar je zadostovalo za končno dvanajsto mesto. Jutri ob 17.45 čaka v Kontiolahtiju šprint še dekleta, tudi tri Slovenke: Anjo Eržen, Polono Klemenčič in debitantko Nino Zadravec

IZIDI

1. Anton Šipulin (Rus) 23:51,6 (0) 
2. Andrejs Rastorgujevs (Lat) + 5,8 (0)
3. Quentin Fillon Maillet (Fra) 17,3 (0)
4. Johannes Thingnes Bø (Nor) 19,0 (2)
5. Arnd Peiffer (Nem) 27,4 (1)
6. Simon Desthieux (Fra) 28,3 (1)
7. Erik Lesser (Nem) 30,6 (1)
8. Simon Schempp (Nem) 32,0 (2)
9. Lukas Hofer (Ita) 35,2 (1)
10. Dominik Windisch (Ita) 38,3 (1)
18. Jakov Fak (Slo) 50,0 (1)
19. Klemen Bauer (Slo) 50,4 (2)
42. Miha Dovžan (Slo) 1:42,7 (1)
74. Mitja Drinovec (Slo) 2:35,0 (3)