Klic iz Kanade botroval preplahu

Alpsko smučanje: Poletno Avstrijo skrbi poškodba zvezdnice Anne Veith.

Objavljeno
12. junij 2017 09.44
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pred natanko enim letom je športna Avstrija vneto spremljala svoje nogometaše na evropskem prvenstvu v Franciji, v to deželo je usmerjala pozornost tudi zdaj, in sicer zaradi Dominica Thiema, pariškega teniškega polfinalista. In četudi je poletje pred vrati, športni zanesenjaki severno od Karavank že razpredajo o smučarski sezoni in svoji junakinji, poškodovani Anni Veith.

To seveda ne preseneča, saj gre za okolje, ki več od kateregakoli na svetu vlaga v vrhunsko alpsko smučanje, otroci imajo vzornike na snegu, podobno kot v številnih državah po svetu na nogometnih igriščih, v Kanadi, na Slovaškem ali Finskem na ledenih ploskvah, v Litvi pod koši. Obenem smučarskemu utripu pripada izjemen delež prihodkov v turizmu, zmage razveseljujejo ljudstvo v visokogorskih tirolskih vasicah kot tudi na svetovljanskem Dunaju.

In tako je pred dnevi silno odmevalo nekaj besed Petra Schröcksnadla, prvega moža Avstrijske smučarske zveze (ÖSV), češ da je precej negotovosti okrog nastopa Anne Veith, športnemu svetu še naprej bolj znane z dekliškim priimkom Fenninger, na naslednjih olimpijskih igrah. V osrednjem dnevniku nacionalne televizije je namreč po telefonu z dopusta v Kanadi spregovoril o njenem zdravstvenem stanju in pri priči botroval številnim klicem gledalcev, češ mar bo res Avstrija v Pjongčangu ostala brez svoje najbolj prepoznavne smučarke zadnjih let? Podobno kot omenjeni funkcionar je tudi Veithova v teh dneh na počitnicah, in sicer na italijanskem severu, zato je s posebnim sporočilom pri priči morala ukrepati njena predstavnica za stike z javnostjo Ursula Hoffmann.

Znana nemška športna novinarka in TV moderatorka se je pred dvema letoma lotila sodelovanja z vodilno avstrijsko smučarko, a prav takrat, potem ko je slednja že dvakrat osvojila veliki kristalni globus, v Sočiju 2014 pa postala olimpijska zmagovalka v superveleslalomu, so se začele njene težave z zdravjem. Zlasti s koleni. Sprva ga je operirala na desni nogi, nazadnje, marca letos, pa se je zdravniška stroka ukvarjala z njenim kroničnim vnetjem pogačice v levem kolenu. A preplaha vsaj v domači javnosti priljubljena smučarka ni hotela razgrinjati, raje je na družabnih omrežjih v zadnjih tednih objavljala fotografije z italijanskih počitnic, denimo s kolesa po gričih med sadovnjaki in vinogradi, ob takšnih posnetkih kajpak ni bilo zaznati kakšnih težav.

»Gospoda predsednika zveze sem takoj poklicala, jasno mi je obrazložil, da je v domovino z dopusta hotel le sporočiti, kako je pomembno, da Anna ne bi ničesar prehitevala. Da je ambiciozna, je povsem razumljivo, sleherno tveganje s pretirano zgodnjo vrnitvijo na sneg pa bi lahko drago plačala,« je sporočila številnim privržencem izjemne smučarke njena predstavnica ter še dodala, da ji je Schröksnadel zagotovil brezhibno podporo zveze v nadaljevanju športne poti.

V medijih iz naše severne soseščine, zlasti tistih, ki njeno kariero podrobno spremljajo že vrsto let, ugibajo o realni resnosti težav, nekateri se celo bojijo, da se nikdar ne bo več vrnila na šampionsko raven ali pa je zavoljo kroničnih težav v predelu kolena sploh ne bo več v tekmovalni karavani. Zvezdnica avstrijske športne scene, ki bo v nedeljo praznovala 28. rojstni dan, v javnosti dejansko noče preveč razpredati o težavah, uradne izjave je prepustila Hoffmannovi, ki je tudi potrdila namige, da je na snegu še nekaj časa ne bo: »Resda po novi razporeditvi pri reprezentanci pripada skupini petih smučark z delovnim naslovom 'vrnitev na tekmo'. Program vodi Meinhard Tatschl, a za zdaj ga ne potrebuje. Tako bo, dokler ne bo povsem okrevala, česar pa ne gre pričakovati pred oktobrom.«

Te besede zaprisežene smučarske dežele niso prav navdušile, četudi na vrata šampionske prepoznavnosti trkajo tudi novi obraz, nazadnje je denimo reprezentanco in navijače navdušila Nicole Schmidhofer, februarja v St. Mortizu svetovna prvakinja v superveleslalomu. Zanimivo, Korošica doma iz Brež, je Annina vrstnica, a šele pri 28 letih je kot nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja zablestela na velikem tekmovanju v absolutni konkurenci. In tako Koroški v domačem internem boju priskrbela ugled najvidnejše zvezne dežele v ženskem delu svetovnega prvenstva. Žezlo Solnograške, od koder je doma Anna Veith, je z dvema naslovoma v St. Moritzu obdržal Marcel Hirscher, nato pa že šestič zapored postal veliki zmagovalec skupne razvrstitve sezone. Podobna podviga, dve zlati kolajni na prvenstvu in kristalni globus, je v zadnji zimi uprizoril tudi skakalec Stefan Kraft. Zanimivo – tako kot Anna in Marcel je tudi on doma na Solnograškem.

S. U.