Kolikor denarja, toliko smučanja

Smučarska zveza Slovenije: alpski zbor zavrnil sanacijski program.

Objavljeno
16. oktober 2014 07.28
tlo/solden
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Alpski zbor, najvišji organ alpskega dela smučarske zveze, je po svoje »zavrnil« sanacijo, čeprav mu je izvršni odbor naložil, da ga mora umestiti v program. Reprezentance bodo nadaljevale zastavljene programe, smučarski zvezi oziroma marketinški službi pa je naložil, da pridobi manjkajoča sredstva.

Čeprav so številke, ki jih je predstavil direktor smučarske zveze Jurij Žurej, hudo rdeče, pa se je zbor bolj kot z njimi ukvarjal z obrobnimi temami, ki so bile precej daleč od sanacijskega programa, ki ga je pripravil vodja alpskih reprezentanc Vlado Makuc. V najbolj mili obliki je prvi izmed štirih predlogov predvideval zmanjševanje števila reprezentantov in reprezentantk prve selekcije s polno finančno podporo (skrčili naj bi jih s 26 na 16), odpust šestih trenerjev (preostalo naj bi jih 14) ter ukinitev mladinskih programov. Zbor se je večinsko uprl ukrepom, ki bi zmanjšali prvotni proračun (1.080.000 evrov) za dobrih 300.000 €, ker bi v celoti podrl reprezentančno piramido.

Po nekajurnem razmišljanju so na koncu pristali pri prvotnem sklepu Dušana Goriška, sicer najbolj odgovornega v alpskem smučanju, da vrnejo žogico tam, kjer je bila že avgusta. Če bodo v alpskem smučanju ostali pri začrtanem programu do 15. aprila, se bo na koncu sezone siceršnji milijonski dolg povišal za 342.000 evrov.

Kot sta pojasnila reprezentančni vodji Klemen Bergant in Rasto Ažnoh, moška reprezentanca do konca sezone 2014/15 potrebuje 140.000 evrov, ženska pa 135.000. Če se alpinci ne bodo podvizali in zbrali denarja (za to naj bi ustanovili svoj marketing), se utegne zgoditi, da so na včerajšnjem zboru naredili prvi korak k potopu alpskega smučanja. Njihov sklep gre namreč razumeti tudi kot stari rek: če že propadamo, dajmo gosposko oziroma dokler bo denar, bomo smučali, potem pa ... Navkljub svarilu direktorja Žureja morajo delati z realnim, ne pa obljubljenim denarjem.