Koroški najstnik poletel v dno velikanke

Blaž Pavlič je že v drugem skoku na letalnici poletel kar 231 metrov daleč, medtem ko so asi z vlakom šele prihajali v Planico.

Objavljeno
22. marec 2017 23.31
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Planica – Deževne kapljice v dopoldnevu preizkusa planiške letalnice za štiridnevni spektakel (kvalifikacije danes ob 11. uri) resda niso tako motile navzočih kot zoprn naliv pred tremi tedni med Pokalom Vitranc, drugo veliko športno zgodbo Zgornjesavske doline. Vseeno pa si mnogi pred koncem tedna želijo lepše ozračje. Junak prvega dne je bil koroški najstnik Blaž Pavlič.

Okus planiškega praznika je bilo že zjutraj zaznati v običajnem vsakdanjem vrvežu ljubljanske železniške postaje. Šolarji in študentje so hiteli k predavanjem, uslužbenci k vsakodnevnim opravilom, zdaj redki turisti so poizvedovali, je bolje najprej obiskati grad ali si v okolici tržnice privoščiti okusen zajtrk. Ni jih bilo malo, ki so kar pisano pogledali, ko je prikorakala k prvemu peronu skakalna reprezentanca Slovenije pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa. S kamerami na fotoaparatih so številni hoteli izkoristiti nepričakovano priložnost, pocukati za rokav in prositi za avtogram koga od junakov skakalnic, med njimi seveda najbolj Petra Prevca, neprekosljivega šampiona prejšnje zime. Podobno kot sotekmovalci je, kolikor je bilo le časa, namenil pozornost navzočim, tudi predsedniku vlade Miru Cerarju, ki je nato vstopil v vagon in potoval skupaj s skakalno reprezentanco, spremljevalci in novinarji do Kranja.

Akterji, za katere bo športna Slovenija stiskala pesti od današnjih kvalifikacij do nedeljske zadnje tekme v predolimpijski sezoni, so zgovorno razpredali o izkušnjah pred kratkim končane norveške turneje ter pričakovanjem velike domače predstave. Janus zlepa ni mogel pozabiti izjemne logistike in skrbnih prirediteljev glede prevozov in prtljage, ob našem namigu o težavah med turnejo se je sprva zdrznil, češ za kaj gre, a ko smo mu omenili vremenske nevšečnosti, je prikimal oceni, da pač ni bilo vse brezhibno, a da se je glede teh poskusil kar najmanj obremenjevati. Ni pa ga bilo med slovenskimi skakalci, ki v nekaj več kot enourni vožnji od Ljubljane do Jesenic ne bi poudaril veselja ob selitvi z Norveške v Planico. Resda imajo v Vikersundu svetovni rekord, a domača letalnica je našim adutom ljubša.

Tudi bremena pričakovanj javnosti se ne bojijo. »Bolj sem obremenjen, ko moram tekmovati v Vikersundu in tam razmišljati, kako bom skočil čez hrbtišče naprave. Tukaj uživam, če mi pomaga vzgornik, je še toliko lepše,« je bil jasen Jurij Tepeš, Jernej Damjan je pristavil: »Lepšega prihoda, kot je tisti na vrh skakalnice in pogled v dolino, polno naših privržencev, za slovenskega reprezentanta ni.« Damjan se je priklonil tudi izjemnim poljskim navijačem (»Prav neverjetno je, kako spremljajo svoje skakalce po vsem svetu.«), v negotovem boju za kristalni globus bi tudi zato končno zmago raje privoščil Kamilu Stochu kot Stefanu Kraftu.

Izjemna dolina skakalnic pod Poncami včeraj, razumljivo, še ni kazala takšne podobe, o kakršni je pripovedoval naš izkušeni skakalec. Vrveža na tribunah še ni bilo, parkirišče je bilo bolj kot ne prazno, v lokalu osrednje stavbe novega nordijskega centra ni bilo zaznati čakalnih vrst ob točilnem pultu. Jasno, dež je marsikoga še obdržal doma, dobrih tisoč radovednežev in seveda še tistih po dolžnosti je pospremilo preizkus 33 skakalcev, med katerimi je najbolj navdušil prav tisti, ki je skočil zadnji – 19-letni Mislinjčan Blaž Pavlič.

Dijak gimnazije v Slovenj Gradcu je prvič poletel na največji tovrstni napravi v tem delu Evrope in varno pristal pri 231 metrih! Po daljavi dneva se je počutil imenitno. »Tukaj bodo navzoči spet pospremili dolge polete. Sam sem pristal pri daljavi okrog 230 metrov, a nisem imel nikakršnih težav, verjamem, da bodo izkušeni tekmovalci varno leteli 240 in več,« je dejal up trenerja Gorazda Robnika iz SSK Mislinja in se nasmehnil ob namigu o osebnem rekordu: »Ha, ker doslej še nisem bil na letalnici, sem zdaj svojo najboljšo znamko izboljšal za 90 metrov …« Prvi je sicer planiško velikanko preizkusil Mitja Mežnar, nekoč reprezentant, aplavz je privabil nordijski kombinatorec Marjan Jelenko, navzoči so za ogrevanje ploskali prav vsem. A še več navdušenja bo od današnjega dne naprej. Ko se bo uradno dvignil zastor nad Planico 2017.