Kos o zdravju noče govoriti na glas

Biatlon: slovenska reprezentanca pripotovala na prizorišče nedeljske premiere.

Objavljeno
26. november 2015 08.15
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Podobno kot smučarski tekači zdaj tudi biatlonci ne štejejo več le dnevov do tekmovalnega uvoda v novo sezono, temveč si zapisujejo že ure, ki jih ločijo do nedeljske premiere. Člani slovenske reprezentance so včeraj pripotovali v Östersund, švedsko biatlonsko središče in zdaj že vrsto let prizorišče uvodne zimske postaje.

V skandinavski deželi so izbranci Tomaša Kosa že dolgo, najdlje med njimi pa prav udarna reprezentančna aduta, dvakratni svetovni prvak Jakov Fak in bronasta olimpijka Teja Gregorin. Ker sta se za sezono, pred katero ne skrivata zelo visokih ciljev, hotela še posebej dobro pripraviti, sta na evropski sever odpotovala že v prvih novembrskih dneh, skupaj z njima sta od začetka trenerja Kos in Jani Gril, drugi del reprezentančne vrste se je omenjeni četverici pridružil en teden pozneje. Vsi skupaj so opravili sklepni trening za sezono v Idreju, kraju blizu švedsko-norveške meje, kjer so jih pričakale zelo spodobne razmere.

»Pravzaprav so bile te celo boljše od pričakovanj. Proga za tek je bila dobro pripravljena, jesenske višje temperature so izginile, tudi kakšne posebne gneče v vadbišču ni bilo zaznati,« je strnil vtise po včerajšnji selitvi na prizorišče uvodne tekme. Posamezne reprezentance so se namreč za sezono pripravljale po različnih severnoevropskih prizoriščih, nekatere v Muniu (Fin), druge na Norveškem v Beitostølnu in Sjusjønu, poleg slovenske izbrane vrste so bile ob omenjeni meji dveh skandinavskih dežel še udarna češka ekipa ter nekatere mlajše selekcije, med njimi obetavna francoska. Med nestrpnim odštevanjem do štarta sezone v svetovnem pokalu so neuradno tekmo za bolj kakovosten trening uprizorili tudi navzoči v Idreju, Kos jo je ocenil kot obogatitev pripravljalnega programa, dosežkov pa ni omenjal kot merodajnih, saj niso imeli vsi na voljo najboljših parov smuči, nekateri so jih tudi zaradi posameznih kamnov na progi namenoma pustili v shrambi. Kakorkoli, za vodstvo in same tekmovalce je zagotovo najbolj pomembno, da med bivanjem na severu ni bilo zdravstvenih težav. »O tem bi raje govoril tiho, nočem se preveč veseliti, da nas ne bi kaj presenetilo,« je ostal previden glavni trener, obenem tudi prav zadovoljen, da je Klemen Bauer uspešno okreval po mononukleozi in vsaj sodeč po zadnjih dneh priprav ne bo nikakršnih ovir za njegov štart na prihajajoči nedeljski premieri.

Kako bodo Kos in sodelavci razvrstili tekmovalce za nedeljski tekmi – mešano štafeto posamično, torej s po enim biatloncem in biatlonko, ter klasično mešano štafeto četverice –, še ni znano, o tem se bo glavni trener pogovoril še s tekmovalci, pričakovati pa je, da bo v klasični mešani štafeti Slovenija predstavila najbolj izkušeno zasedbo s Fakom, z Gregorinovo, Bauerjem in Andrejo Mali. Bivanje v Östersundu se bo sicer za udeležence svetovnega pokala raztegnilo na poldrugi teden, saj bodo nedeljski premieri sledili trije prosti dnevi, nato bo napočil čas za uvodne posamične preizkušnje v sezoni. December bo nato za biatlonce tradicionalno pisan tudi v srednji Evropi, po švedski premieri se bodo namreč preselili v Avstrijo in Slovenijo, Hochfilznu in Pokljuki kot najpogostje doslej v zadnjem desetletju tudi tokrat pripadata številki 2 in 3 v vrstnem redu prizorišč sezone. Na edinem slovenskem biatlonskem štadionu so se sicer silno razveselili prvih snežink kot tudi nizkih temperatur, saj zdaj ni več nikakršnih težav glede priprave proge. A do prve letošnje tekme svetovne biatlonske elite na gorenjski planoti so še natanko trije tedni, časa je torej dovolj. Misli akterjev zdaj uhajajo predvsem k uvodu v Östersundu. Prav Fak ga je zelo vidno podčrtal: »Če imaš v sezoni visoke cilje, je zelo pomemben že štart. Zamujeno je namreč pozneje zelo težko nadomestiti …«