Kranjčevo 12. mesto je le stopnička na poti v vrh

Henrik Kristoffersen je bil v slalomu odločno premočan za zmagovalca veleslaloma Hirscherja.

Objavljeno
13. december 2015 22.32
Vito Divac
Vito Divac

Val d'Isere – Klemen Bergant, prvi mož stroke v moški alpski smučarski reprezentanci, je v Val d'Iseru v soboto z zadovoljstvom sprejemal čestitke trenerske srenje za odlično smučanje Žana Kranjca na drugi progi. Edini je bil namreč konkurenčen zmagovalcu Marcelu Hirscherju, ki je tekmece na koncu prepričljivo ugnal s krepko sekundo naskoka.

Žal je bil Kranjčev izjemen drugi polčas neprimerljiv s prvim, v katerem se je za las, s 30. rezultatom, uvrstil v finale. Skupna ocena nastopa 23-letnega prvega slovenskega veleslalomista za 12. mesto je na koncu vendarle zelo dobro. Iz zornega kota njegovih dosedanjih nastopov pa bi lahko bila tudi odlično, saj je dosegel svoj najboljši rezultat v svetovni konkurenci. A kot poudarja šef moške ekipe Klemen Bergant, je 12. mesto le stopnička na poti v svetovni vrh, ki ga načrtuje in pričakuje v prihodnjih letih. Zdaj mora seveda Kranjec ta velik preskok v prvi razred potrditi na naslednjih tekmah v Alta Badii in Adelbodnu. »Za Kranjca in nas trenerje Val d'Isere ni bil samo potrditev dobrega dela, ampak tudi nekakšna odrešitev, če bo seveda znal 12. mesto tekmovalno nadgraditi. Na drugi progi je pokazal potencial vrhunskega veleslalomista, o katerem govorimo že nekaj časa, žal pa rezultatske potrditve ni bilo,« je po 12. mestu v Savojskih Alpah razmišljal Bergant, zadovoljen, ker so slovenski smučarji boljši, kot so bili na začetku minule sezone.

Analiza slalomskega nastopa Skubeta je pokazala, da je bil zelo dober na prvi progi v zaključnem delu ter vrhunski v prvi tretjini druge proge. Dosegel je celo četrti čas, hitrejši je bil tudi od Hirscherja. Na koncu šteje seveda skupni čas. Tega pa Skube v cilju finala ni videl. Navzlic bojevitosti in na trenutke zelo dobremu smučanju pa je končna ocena Skubetovega nastopa zavoljo rezultatske ničle slaba. Za trenerje so njegovi kakovostni smučarski odseki sicer dober obet, kar je tudi razumljivo. »Meni osebno je najbolj pomembno, da je Matic smučarsko boljši, kot je bil lani. Tudi sam je videl, da je lahko neprimerno boljši. Žal že vrsto let ostaja brez dobrih rezultatov zaradi tehnične napake. Ko se znajde v težavah, odpre telo, zaradi česar naredi največ napak. V nadaljevanju sezone mora to napako odpraviti,« Bergant razmišlja o prvem slovenskem slalomistu, ki ga čaka še veliko trdega treninga, da odpravi napako, s katero se muči že dve sezoni.

Kranjec je preskočil prvo oviro, zdaj ga čakajo desetine drugih, s katerimi bo moral nadgrajevati rezultate. Kako težko bo to v letošnji sezoni, pa se v Val d'Iseru morda vidi bolje kot se je na uvodnih tekmah v Söldnu in Beaver Creeku. Hirscher je sicer v obeh disciplinah izraziti favorit, vendar je konkurenca izjemno izenačena. Ted Ligety, zmagovalec Söldna, je v Savojskih Alpah vpisal še drugo ničlo. Za »mistra veleslaloma« je 42. mesto zagotovo rdeči alarm. V slalomu pa je tekmece na čelu s Hirscherjem za dobro sekundo ugnal 21-letni Henrik Kristoffersen. Norvežan je v izvrstni formi, kar je dokazal tudi v veleslalomu, v katerem pa je na drugi progi padel. Boleče posledice padca ga niso ovirale, da doseže peto zmago. Avstrijec je bil po osmem mestu na prvi progi močno razočaran. Pravi, da ni našel prave mere za napad. »Po analizi prvega nastopa smo naredili precej sprememb pri nastavitvi smuči, čevljev in druge opreme. Bilo je veliko tveganje, predvsem pa dela z različnimi vijaki. Na koncu se je izkazalo, da je bila odločitev prava,« je paniko v »polčasu« slaloma opisal Hirscher, ki je oblekel rdečo majico. Pred smukom in superveleslalomom v Val Gardeni ter tremi tekmami v Alta Badii in Madonni di Campiglio v tehničnih disciplinah ima 123 točk prednosti pred Akslom Lundom Svindalom.