Kranjec na drugih progah za oder, a še daleč od njega

V dvoboju med Svindalom in Hirscherjem vodi Norvežan s 5:4 v zmagah, rdečo majico pa nosi Avstrijec.

Objavljeno
20. december 2015 22.33
Vito Divac
Vito Divac

Alta Badia – Žan Kranjec je še drugič – po 12. mestu v Val d'Iseru – pokazal veleslalomsko podobo, ki veliko obeta. V Alta Badii sicer ni bil tako visoko (20.), a bi bil s predstavami, kakršno je pokazal na drugi progi, lahko »konkurenčen« za zmagovalni oder.

Kranjec je dosegel peti čas za Američanoma Fordom in Ligetyjem ter zmagovalcem Hirscherjem in drugouvrščenim Kristoffersnom. Za slovitimi veleslalomskimi mojstri je zaostal le dobro desetinko. Za popoln uspeh bo moral seveda v prihodnje dobro smučati na obeh progah, česar 23-letnik za zdaj še ni sposoben. A vrhunske nastope na ravni najboljših strpno gradi.

Kranjec je dejal, da je bilo na podlagi, kakršna je bila na progi Gran Riso, težje priti do takšne prednost pred tekmeci, kot jo je imel v Val d'Iseru. »Če bi bolj tvegal, bi lahko pridobil še kakšno desetinko, a je ta čas bolj pomembno, da se rezultatsko in smučarsko ustalim. Predvsem pa zaupam sebi, kar mi bo omogočilo napadanje na vseh tekmah. Posamezni deli so bili odlični, vdrugo pa sem bil nekoliko zadržan na koncu, ker sem imel v preteklosti precej težav s smučanjem na valovitih progah,« je komentiral vrhunsko predstavo na drugi progi Kranjec, ki se je v finale prebil s številko 43. Že na naslednjem veleslalomu v Adelbodnu bo nastopil v trideseterici. Na lestvici je sicer 33., vendar pa so na njej tudi trije (Raich, Simoncelli, Olsson), ki ne tekmujejo.

V klasičnih dolomitskih preizkušnjah v Val Gardeni in Alta Badii je bil Kranjec prvi mož slovenske reprezentance, ki je v hitrih disciplinah precej zaostala za pričakovanji. V smuku je trojka Boštjan Kline, Klemen Kosi in Andrej Šporn ostala brez točk. V oči bode predvsem zelo slaba forma Kosija, še zlasti v njegovi paradni disciplini superveleslalomu. Nanizal je tri močne točkovne ničle, v osmih nastopih pa le enkrat osvojil točke. Na vprašanje, kaj se dogaja s Kosijem, je trener Peter Pen odgovoril, da se bo moral odločiti, po kateri poti bo nadaljeval sezono. Zadovoljen pa je s smučanjem Klineta, čeprav v smuku ni osvojil točk. Pen sicer ni želel komentirati zelo slabih vmesnih časov na ravninskih odsekih, vendar pa je iz rezultatov videti, da so bile smuči Slovencev med najbolj počasnimi.

V Val Gardeni je spet sijajno smučal Aksel Lund Svindal, katerega izjemna hitrost je uganka za vse tekmece. Po številu zmag v tej sezoni – o kateri pravi, da je njegova najboljša doslej v hitrih disciplinah – v dvoboju s Hirscherjem vodi s 5:4, v skupnem seštevku pa je rdečo majico, po zmagi v veleslalomu v Alta Badii, spet oblekel Avstrijec. Slavil je že 17. veleslalomsko zmago v karieri in tretjo v letošnji sezoni. Dvoboj za zmago med Hirscherjem in Kristoffersnom je bil, tako menita oba tekmeca, brezkompromisen. Hirscher je povedal, da je nastopil na robu svojih zmogljivosti. “Kristoffersen je smučal bolj tekoče, jaz pa sem porabil vso moč, ki sem jo imel v nogah,” je avstrijski as povedal po eni izmed najtežjih zmag (skupno jih ima že 35).

Danes se bo veleslalomski dvoboj nadaljeval s paralelnim veleslalomom, prav tako tudi dvoboj za rdečo majico, pričakovati pa je, da bo Svindal veliko bolj konkurenčen, kot je bil v veleslalomu, v katerem je zasedel 28. mesto. Tekma, na kateri bo nastopil tudi Žan Kranjec, bo ob 18. uri. V prvem krogu se bo Slovenec pomeril s Francozom Victorjem Muffat-Jeandetom. Če bo boljši, ga nato čaka zmagovalec dvoboja Schörghofer-Myhrer.