Anže Lanišek že na treningu tri metre prek rekorda

Smučarski skoki: v kvalifikacijah, ki so pripadle Norvežanu Andersu Fannemelu, od Slovencev obtičal le Jernej Damjan.

Objavljeno
11. december 2015 23.41
SLO., PLANICA, LANISEK ANZE, 19.3.2015, , FOTO: DEJAN JAVORNIK
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Za slovenske smučarske skakalce je bila včeraj v Nižjem Tagilu »rezervirana« številka 3. Na tem položaju sta namreč kvalifikacije pred današnjima tekmama za svetovni pokal končala tako Ema Klinec v ženski konkurenci na srednji napravi (HS-100) kot tudi Anže Lanišek med moškimi na veliki skakalnici (HS-134).

Nadarjeni skakalec iz SSK Mengeš je v vsem svojem sijaju zablestel že na uradnem treningu, na katerem je v prvem poskusu poletel kar 141 metrov daleč, torej še tri metre prek rekorda naprave Stork, ki si ga od lani lasti Avstrijec Stefan Kraft. Mimogrede: še dlje je sredi letošnjega marca na prireditvi za celinski pokal v Nižjem Tagilu odneslo Anžeta Semeniča (142,5 m).

Od Laniška je bil za začetek boljši le nemški šampion Severin Freund, ki je z nižjega zaletišča skočil 138,5 metra daleč. »Anže je prikazal zares sijajen nastop, pristal pa je brez večjih težav. No, potem sem ga – seveda za šalo – vprašal, zakaj ni naredil tudi telemarka, pa mi je odvrnil, da bi ga lahko. Je bil pa svojega izvrstnega skoka zelo vesel,« je razkril glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus ter Laniška pohvalil tudi za drugi skok na treningu (126 m/13.) in kvalifikacijskega (128 m).

Zanj je prejel 120,1 točke, s katerimi je le za malo – za 2,7 točke – zaostal za prvouvrščenim Norvežanom Andersom Fannemelom (134 m) in za pičlo točko za drugouvrščenim Poljakom Dawidom Kubackim (127,5 m). Zanesljivo sta se na današnjo tekmo (16) od naših uvrstila še Jurij Tepeš (124 m), ki je zasedel deseto mesto, in Robert Kranjec (113 m/25.), malce pa je moral za svoj nastop trepetati Semenič (109 m/38.).

Zato pa se je nastop povsem ponesrečil Jerneju Damjanu, ki ga je po velikih težavah v zraku na doskočišče »posrkalo« že pri 78 metrih, s katerimi je kvalifikacije končal na zadnjem, 49. mestu. Ob tem kaže omeniti, da bo ob 32-letnem Ljubljančanu današnjo preizkušnjo zgolj kot gledalec med drugimi spremljal tudi njegov poljski prijatelj Kamil Stoch (102,5 m/42.).

»Jernej že odskoka tehnično ni izvedel najbolje, nakar je le še reševal, kar se je rešiti dalo,« je pojasnil Janus in za vnaprej uvrščenega glavnega slovenskega aduta Petra Prevca dejal, da je včeraj zgolj »treniral«. V kvalifikacijah je izvlekel 123 metrov, kar je bila med tistimi, ki imajo že zagotovljene nastope na tekmi, četrta daljava; daljši so bili le Kraft (136 m), Nemec Richard Freitag (128 m) in Čeh Roman Koudelka (127 m).

Na četrtem mestu je s 128 in 130,5 metra pristal tudi v obeh serijah za trening. »Skakalnica je nova, lani (na tekmah je bil peti in deveti – op. p.) je še nisem povsem razumel, upam, da se bova čez konec tedna bolj spoprijateljila,« si je zaželel že tretje leto zapored najboljši slovenski športnik. Letošnji štart v sezono svetovnega pokala, v katero je odrinil z dvema drugima mestoma in enim enajstim, je ocenil za relativno dobrega. »Zmeraj se da odrezati tudi bolje, vendar pa se ne bom preveč pritoževal,« je še dejal Prevc.

Spored v Nižjem Tagilu, danes: 13.00 – prva serija, sledi finale (ž), 16.00 – prva serija, sledi finale (m); jutri: 10.30 – kvalifikacije (ž), 12.00 – prva serija, sledi finale (ž), 13.30 – kvalifikacije (m), 15.00 – prva serija, sledi finale (m).