Lanišek uresničil, kar je napovedal v Rusiji

Smučarski skoki: mladi Domžalčan sebi v prid odločil kvalifikacije v Engelbergu.

Objavljeno
18. december 2015 22.43
dja*Lanisek
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so konec tedna svetovnega pokala v Engelbergu začeli tako, kot so končali prejšnjega v Nižjem Tagilu – z zmago. Kvalifikacije za prvo tekmo na veliki napravi Titlis, za katero se bo zelena luč danes prižgala ob 14.15, je namreč včeraj v svojo korist odločil Anže Lanišek.

Veliki up iz SSK Mengeš, ki je pred tednom dni v Rusiji s sedmim in četrtim mestom dvakrat izboljšal svojo najvišjo uvrstitev med elito, je vrhunsko pripravljenost »prenesel« tudi v Švico. V uvodni seriji za trening je skočil 126 metrov daleč (14. ocena), v drugi pa je pristal že pri 132,5 metra, kar je bil osmi dosežek. V kvalifikacijah je bil nato še pol metra daljši, po izvrstnem nastopu pa ni skrival navdušenja.

Še med smučanjem v izteku je Anže zamahnil s stisnjeno desno pestjo, potem dvignil oba kazalca, ko se je pred njegovim imenom in priimkom zasvetila enica, pa je zavpil še: »Yes!« Zatem je poljubil smučko oziroma nalepko Cvetličarne Cvet, ki jo vodi njegova ponosna mati in pokroviteljica Andreja. »Po tretjem kvalifikacijskem dosežku v Nižjem Tagilu sem si rekel, da bom v Engelbergu prvi, kar sem zdaj tudi uresničil,« je bil nasmejan 19-letni Lanišek, vesel, ker skače na tako visoki ravni.

Mladi Domžalčan, ki v skupnem seštevku drži 12. mesto, je s krstno kvalifikacijsko zmago vrgel rokavico izziva največjim asom. Če je mogoče soditi po včerajšnjih nastopih, pa se vnovič obeta nadvse hud boj za najvišja mesta. Nadarjenemu skakalcu SSK Mengeš, ki je bil s 95,1 km/h tudi med najhitrejšimi v zaletni smučini, se je najbolj – na 0,9 točke – približal poljski šampion Kamil Stoch (132,5 m), dvakratni olimpijski prvak iz Sočija '14, tretjeuvrščenega Norvežana Joachima Hauerja, s 135 metri najdaljšega v kvalifikacijah, pa je od Laniška ločilo zgolj 1,1 točke.

Le meter krajši od 24-letnega Skandinavca pa je bil drugi slovenski mladinec Domen Prevc, ki je bil zelo dober peti. A bi bil uvrščen še višje, če bi namesto sonožno doskočil v telemark. Glavni trener naše vrste Goran Janus ga je ob tem v smehu pobaral, ali jih tako učijo pristajati v mladinski reprezentanci, pa mu je 16-letni up kranjskega Triglava zagotovil, da bo na tekmi prikazal lepši doskok.

Zanesljivo sta se na današnjo preizkušnjo (jutrišnja se bo prav tako začela ob 14.15) uvrstila tudi Robert Kranjec (124 m) in Anže Semenič (120,5 m), ki sta zasedla 19. oziroma 29. mesto, skozi kvalifikacijsko sito pa se je prebil tudi Jurij Tepeš (118,5 m/35.). Naš glavni adut in vodilni v skupnem seštevku Peter Prevc, ki je imel vnaprej zagotovljen nastop, z izjemo drugega skoka za trening (132 m/3.) včeraj ni posebej izstopal.

V prvem poskusu ga je odneslo 123 metrov daleč, kar je bil 21. dosežek, v kvalifikacijah pa je bil ob močnem vetru v hrbet (- 1,56 m/s) še štiri metre krajši. »S skakalnico, ki mi že od nekdaj predstavlja velik izziv, se še nisem ujel. Treba bo proučiti tokratne nastope in se na tekmi sprostiti,« je nosilec rumene majice včeraj še pogrešal lahkotnost, ki ga je minulo nedeljo ponesla do zmage. Glede na to, kako 23-letni član kranjskega Triglava običajno stopnjuje svoje skoke, pa se zanj ni treba bati ...

To je dal vedeti tudi Janus. »Peter je bil še nekoliko zadržan, ker je imel trening. Ko bo prespal skakalnico, bo pokazal pravi obraz,« je prepričan glavni trener slovenske reprezentance, ki je posebej pohvalil Laniška in najmlajšega od bratov Prevc. Za obe tekmi si želi, da bi se vsi njegovi varovanci prebili med dobitnike točk in povrhu znova posegli tudi po stopničkah, med glavnimi tekmeci pa je tokrat izpostavil zlasti Avstrijca Stefana Krafta, ki je bil s skoki, dolgimi 133,5, 137,5 in 133 metrov najboljši tako na uradnem treningu kot tudi med vnaprej uvrščenimi tekmovalci.