Lanišek vzel tudi rekord Morgensternu

Smučarski skakalec Anže Lanišek optimističen odhaja na uvodno dejanje nove sezone v Klingenthal.

Objavljeno
17. november 2014 23.55
Državno prvenstvo v smučarskih skokih od leve proti desni Toamž Naglič Anže Lanišek zmagovalec in Andraž Pograjc 7.9.2014 Planica Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Med sedmerico slovenskih smučarskih skakalcev, ki se bodo konec tega tedna v Klingenthalu udeležili uvodne prireditve za svetovni pokal v poolimpijski sezoni 2014/15, bo tudi Anže Lanišek, veliki up iz SSK Mengeš. Čeprav bo to za 18-letnega Domžalčana, ki je ognjeni krst med elito prestal konec marca v Planici, šele drugi nastop v tem tekmovanju, se želi že čim bolj približati najboljšim na svetu.

Optimizem mu vliva vrhunska forma, s katero navdušuje pravzaprav že vso jesen. »Ko mi je glavni trener Goran Janus sporočil, da sem v ekipi za Klingenthal, sem bil seveda vesel, po drugi strani pa sem vpoklic v moštvo potihem tudi pričakoval zaradi dolgih skokov na treningu in kvote, ki sem jo priskakal Sloveniji,« je razkril Lanišek in pripomnil, da je bil na zaključnih pripravah v Oberstdorfu in Kranju med boljšimi – skupaj s Petrom Prevcem, Jernejem Damjanom in tudi Robertom Kranjcem.

Nadeja se, da bo dobro pripravljenost konec tedna unovčil tudi v areni Vogtland, kakor se imenuje 140-metrska naprava v Klingenthalu. »Ker si ne nalagam pritiska, ne pričakujem živčnosti. Moja naloga je prikazati čim boljše skoke, takšne, kakršne sem kazal na zadnjih treningih. Če mi bo to uspelo, tudi rezultat ne bo izostal,« je prepričan mladi Domžalčan, ki je kljub mladosti že večkrat opozoril nase.

Med drugimi posamičnimi uspehi tako njegovo vitrino krasita zlata lovorika z mladinskih olimpijskih iger v Innsbrucku '12 in srebrna kolajna z evropskega festivala olimpijske mladine v Rasnovu '13, pohvali pa se lahko tudi s svojevrstnim podvigom. Ko je konec januarja '12 pri komaj petnajstih letih v svojo korist odločil preizkušnjo za celinski pokal v Bischofshofnu, se je v zgodovino smučarskih skokov vpisal kot najmlajši zmagovalec v »2. svetovni ligi«, pri čemer je rekord odvzel slovitemu Avstrijcu Thomasu Morgensternu, ki je – mimogrede – pred slabima dvema mesecema svoje smuči postavil v kot.

Lanišek je najprej treniral nogomet v Domžalah, nad skoki pa se je navdušil leta 2005, ko je po televiziji spremljal, kako se je Rok Benkovič ovenčal z naslovom svetovnega prvaka na srednji napravi v Oberstdorfu. »Ko je nato oče Jani nekega dne Branetu Šuštarju, tedanjemu predsedniku SSK Mengeš, pri katerem je odrastel Benkovič, omenil, da bi tudi jaz rad skakal, mu je ta predlagal, naj me pripelje v klub. In tako se je potem vse skupaj začelo,« se je svojih začetkov spomnil dijak 4. letnika ekonomske gimnazije v Kranju, čigar vzornik je Čeh Jakub Janda, skupni zmagovalec svetovnega pokala v zimi 2005/06.

»K srcu mi je prirasel zaradi posebnega načina skakanja, ki sem ga poskušal posnemati na manjših napravah, a pri tem nisem bil prav uspešen,« je priznal z nasmeškom ter med svojimi prednostmi izpostavil agresivnost in dobro postavitev na smučeh, rezerve pa ima še na odskočni mizi in v drugem delu leta. Ko jih bo izčrpal, so poznavalci skokov na čelu z njegovim klubskim trenerjem Alešem Selakom, kateremu je izjemno hvaležen za vse, prepričani, da bo lahko uresničil svoje visokoleteče načrte. »Za to sezono je moj cilj ostati v ekipi za svetovni pokal in se čim bolje kosati z največjimi asi, za naprej pa ... Upam, da bom postal eden od najboljših na svetu.«