Loterija se tokrat ni posrečila

Slovenske smučarske tekačice brez želenega polfinala v Dobbiacu.

Objavljeno
20. december 2015 00.50
Vesna Fabjan, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Dobbiaco – Norveški šprinterji so včeraj doživeli veliko zaušnico na tekmi za svetovni pokal v Italiji, saj so ostali brez uvrstitev na zmagovalnem odru, kjer svojo prevlado nadaljuje ponovni zmagovalec, domačin Federico Pellegrino. Pri ženskah so bile stvari bolj predvidljive z norveško zmagovalko Maiken Caspersen Falla, Slovenke pa so tokrat zaostale za cilji in željami.

V finale sta se prebili le Vesna Fabjan in Alenka Čebašek, ki je bila po kvalifikacijah 12., a v izločilnih bojih sta se skupaj s serviserji odločili za napačne smuči, tako da sta tekmo končali na 20 in 23. mestu. Nika Razinger je bila 31., Miha Šimenc pa 43. »Sem kar precej jezna. Počutila sem se res dobro in se tekme lotila, kot je treba, a smuči niso bile pripravljene, kot bi morale biti. Čutila sem, da ne stečejo. Več zato nisem mogla narediti. Dva dni smo testirali, kateri par bi bil najboljši, zato sem bila kar živčna, saj za take razmere nimam smuči, ki bi bile neprimerno boljše od drugih. Zato smo se za četrtfinale odločili za drug par in upali, da bo pravi, a je bilo še slabše. Res sem čutila, da bi lahko posegla precej više od tega, kar sem dosegla,« je bentila Fabjanova, a v isti sapi iskala tudi dobre plati in zatrdila, da je s formo zadovoljna, kar ji je vsaj nekoliko v uteho pred nadaljevanjem. »Je pa škoda vsake tekme, na kateri bi lahko posegla visoko. Počutim se v redu, zato lahko grem naprej z dvignjeno glavo,« se je odločila, da bo nastopila tudi danes na 10 km v klasičnem koraku, kar pa ji niti po razdalji niti po slogu ni pisano na kožo.

Bolj sproščeno je razplet sprejela Čebaškova. »S tekom sem zadovoljna, ne pa z uvrstitvijo. Dobro sem štartala, se dobro borila v klancih, na spustih pa so me tekmice dohitevale, tako da sem morala stalno loviti pravi položaj. A vem, da se to lahko zgodi, še dovolj šprintov bo v sezoni, sem optimistična,« si ni pustila pokvariti razpoloženja, v nasprotju s Fabjanovo pa vendarle pričakuje več od današnje preizkušnje, na kateri bo podobno kot Lea Einfalt merila na nove točke za svetovni pokal. Da se je tokrat sfižilo servisni ekipi, je priznal tudi trener Marko Gracer. »Pričakovali smo kakšno uvrstitev v polfinale, a s takšnimi smučmi nismo bili konkurenčni. Miha Šimenc je tekel v okviru svojih zmožnosti, nastop je bil podoben kot v Davosu. Zmanjkala mu je sekunda, ki jo bo treba v prihodnosti nekje dobiti,« je dejal prvi mož slovenske stroke, današnja preizkušnja pa bo zadnja v tem letu, saj nato sledi dvotedenski premor.