Maja Vtič in Jernej Damjan na stopničkah

Slovenska smučarska skakalka se je s 3. mestom v Almatiju dokopala do svoje prve uvrstitve na oder v poletni VN FIS.

Objavljeno
21. september 2014 13.52
Planica
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Almati - Potem ko je Eva Logar včeraj le za las ostala brez uvrstitve na zmagovalni oder na prvi od dveh tekem poletne velike nagrade FIS v kazahstanskem Almatiju, se je danes podvig vendarle posrečil Maji Vtič, ki je na drugi preizkušnji zasedla tretje mesto, premoč pa priznala edinole dvema izjemnima najstnicama, 18-letni Japonki Sari Takanaši in leto dni starejši Nemki Katharini Althaus. Razlike med najboljšimi so bile sicer gromozanske: zmagovalka je prvo zasledovalko pustila za seboj za 25 točk, Althausova je bila pred Majo skoraj pet točk, četrtouvrščena Norvežanka Line Jahr pa je za stopničkami zaostala debelih osem točk.

Po prvi seriji je 26-letna članica Zabrdja zasedala četrto mesto, za drugouvrščeno Nemko je bila le dobri dve točki, pred peto, Rusinjo Sofijo Tihonovo, pa je imela pičlo desetinko zaloge. V finalu je pridobila eno mesto na račun Jahrove in se veselila svojih drugih stopničk na preizkušnjah te ravni, toda prvih posamičnih - julija lani je bila namreč z ekipo druga v Hinterzartnu. Tudi preostale štiri Slovenke so se zavihtele v zgornjo polovico uvrščenih: sobotna junakinja Logarjeva je bila peta, Katja Požun in Urša Bogataj sta se druga za drugo zvrstili na desetem in enajstem mestu, Špela Rogelj pa je bila trinajsta.

S tem se je sezona »poletnega svetovnega pokala« po zgolj eni postaji in dveh preizkušnjah že končala. S skupno lovoriko se je kajpak okitila zmagovalka obeh tekem Takanašijeva (200 točk), Vtičeva je bila naposled četrta (100), Logarjeva šesta (90), Požunova enajsta (46), Bogatajeva takoj za njo (38), Rogljeva pa štirinajsta (33).

Damjan drugi v Almatyju

Jernej Damjan se je še drugič v dveh dneh uvrstil na zmagovalni oder tekme celinskega pokala v Almatyju, kjer je včerajšnji zmagi danes dodal še drugo mesto.

Današnji zmagovalec je Japonec Tako Takeuči (277 točk), Damjan je zbral 275,4 točke, na tretjem mestu pa je končal Norvežan Phillip Sjoeen (266,9).

Med slovenskimi skakalci so točke osvojili še Matjaž Pungertar na petem mestu (258 točk) Nejc Dežman na 14. (240,4), Tomaž Naglič na 15. (240,3), Robert Kranjec na 16. (239,5), Jurij Tepeš na 18. (237,7) in Cene Prevc na 19. mestu (236,7).

»Malo sem razočaran, saj bi z zmago prevzel tudi skupno vodstvo v poletni veliki nagradi, a obenem vesel. Želel sem si obleči rumeno majico vodilnega in jo sleči s hrbta Phillipa Sjoeena, vendar pa sem na drugi strani lahko zadovoljen s svojimi nastopi. V poskusni seriji sem imel težave z obutvijo, a sem jih do tekme uspešno rešil,« je povedal Damjan.

V skupnem seštevku vodi Phillip Sjoeen s 382 točkami, Jernej Damjan je drugi (378), tretji pa Taku Takeuči (250).