Mar je na Fakov polom vplivala tudi švedska knjiga?

Udarna aduta slovenske reprezentance porazno sklenila prvo zasledovonje v sezoni. Zadovoljen le rekonvalescent Bauer.

Objavljeno
07. december 2015 01.38
Sweden Biathlon World Cup
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Östersund – Niti v najgrših sanjah si v slovenskem biatlonskem taboru niso obetali tako bledega štarta v novo sezono. Zataknilo pa se je predvsem enemu od favoritov sezone, dvakratnemu svetovnemu prvaku Jakovu Faku, ki je pred enim tednom v mešani štafeti nastopil prav spodbudno, nakar je v posamičnih nastopih krepko zaostal za elito. Med njo je vnovič zablestel Francoz Martin Fourcade.

Tradicionalno švedsko prizorišče, prvo v dolgi tekmovalni zimi, še nikdar ni razkrilo vseh razmerij moči, tudi iz slovenskega zornega kota so bile opazne številne uganke. Pri Faku ob začetku sezone ni šlo vedno vse po načrtih, a hkrati je tik po prestopu iz hrvaške v slovensko vrsto z uvrstitvijo na stopničke zablestel že prav na tem skandinavskem štadionu. Odtlej je kot sleherni športnik doživljal vzpone in padce, prvi so bili tako siloviti, da jih pred njim ni uprizoril še nihče na slovenski biatlonski sceni.

Tuja stroka ga je že omenjala kot najbolj resnega tekmeca francoskega asa Martina Fourcada. Toda ta se je v šprintu in zasledovanju Östersunda veselil dveh zmag, naš adut pa je tekmi sklenil na 43. in 54. mestu! Malce luči v mračnem slovenskem predoru je včeraj prispeval le Bauerjev skok s sobotnega 42. mesta na zasledovalno 29., tudi Teja Gregorin, že dolga leta specialistka prav za zasledovalne preizkušnje, je bila na švedsko nedeljo presenetljivo nenatančna: zgrešila je pet tarč (Fak pa kar devet!) in s solidnega izhodišča za napad, 31. mesta v šprintu, padla na 48. mesto. Zanimivo, da se je tako pri tretjeuvrščenem tekmovalcu seštevka prejšnje sezone kot tudi pri bronasti olimpijki zatikalo predvsem leže – prvi je že za začetek včeraj zadel le dve tarči, Gregorinova tri.

»Ne verjamem, da gre za hujšo krizo, saj testi v sklepnem delu priprav še zdaleč niso napovedovali takšne Jakovove nenatančnosti na strelišču. Takoj se kaže lotiti dela, verjamem vanj in kar najhitrejšo vrnitev na pričakovano tekmovalno raven,« je prepričan glavni trener Tomaš Kos, ki je za včerajšnji nastop pričakovano pohvalil Bauerja, njegov dosežek je še posebej omembe vreden, ker mu je pripravljalni del za več tednov prekinila mononukleoza. Ko pa smo prvega moža stroke pri slovenski izbrani vrsti vprašali za morebiten vpliv zadnjih zapisov iz biografije švedskega biatlonca Björna Ferryja, češ da je Fak moral plačati 100.000 evrov za prestop k Sloveniji, nam je dejal: »Vsi skupaj se poskusimo kar najmanj obremenjevati s knjigo, v kateri je precej natolcevanja, a cilj zapisov je kar največji odmev, saj bi jo hoteli dobro prodajati. Ko pa ti ne gre vse po željah že od prve posamične tekme, tudi takšna knjiga, pa četudi tekmovalec to poskusi preprečiti, vpliva na nastope.«

Za večji del slovenske reprezentance bo prihajajoča tekma v Hochfilznu na Tirolskem, od petka do nedelje, popravni izpit, po včeraj videnem jo zdaj še najbolj samozavestno pričakuje Bauer. »Na snegu sem bil hitrejši kot dan prej, četudi sem za to podlago izbral napačne smuči. Dva zgrešena strela sta sprejemljiva, verjamem pa, da sem lahko na naslednji tekmi v Avstriji še na višji ravni,« je dejal naš reprezentant.