Maze-Vonn veliko več kot le dvoboj

Smučarsko svetovno prvenstvo: Tino Maze pričakala v areni Ptic roparic zgovorna tišina. V ozadju tudi Anna Fenninger.

Objavljeno
05. februar 2015 00.34
Alpsko smučanje
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Vail – Za bliščem kolajn se skrivajo zanimivi osebni dvoboji, kakršen je na SP v Beaver Creeku med Tino Maze in Lindsey Vonn, največjima smučarkama zadnjega desetletja. Gre za rivalstvo, ki traja že od trenutka, ko je sijajna Američanka postala merilo uspešnosti.

Tudi samo za smučarski dvoboj ne gre, ampak tudi osebnostni. Lindsey z vso svojo propagandno mašinerijo je v primerjavi s Tino pravi Goljat. V naravi lepšega spola sta kljubovalnost in rivalstvo izrazito poudarjena, pa naj gre za cilj osvojiti moškega, biti najlepša ali zmagati v športu, kjer prevladujeta moški načeli moči in brezkompromisne drže. Mazejeva svoje ženske narave ne skriva. Zadnje čase jo poudarja bolj kot kdajkoli prej. Še posebej zunaj športnih aren. Ko pa gre za zmage, kolajne in globuse, je še vedno neizprosna bojevnica brez milosti, ki tekmicam noče prepustiti niti kančka tistega, kar ji pripada.

Vonnova je za prvo damo svetovnega smučanja izjemen izziv, tak kot nekoč, v mlajših letih njenega vzpona, Janica Kostelić. Na trenutke je zanjo tudi obsedenost, saj ji je Andrea Massi vse do rekordne sezone 2012/13 nenehno metal pod nos, češ, poglej Lindsey, kako živalsko surova in »ubijalska« je do tekmic, kako vrtoglavo boljša je. Zavoljo trenerjevih spodbujevalnih zbadanj je Lindsey postala prava mora za Tino. Massi je namreč trdil, da Vonnova ni toliko dobra, kot so njene tekmice prestrašene in ji pustijo prevladovati.

Čeprav se je velikokrat znašla v začaranem krogu, se je Tina zelo dobro zavedala, da je s svojim znanjem in vsestranskostjo edina, ki jo lahko zaustavi v njenih pohodih na veliki globus. V sezoni 2012/13, ko je naposled dozorela za prestižno lovoriko, je bila Vonnova zanjo največji motiv za rekordne seštevke. Ko pa je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Schladmingu 2013 v superveleslalomu Američanka grdo padla in je svet obkrožila fotografija zgrožene Mazejeve (bila je domala preslikava slovite slike »Krik« norveškega ekspresionista Edvarda Muncha), si je želela, da Lindsey pride čimprej nazaj. »Želim si pošten dvoboj, kot se v športu spodobi. Za velike dosežke potrebuješ velike tekmice. Lindsey je nedvomno ena največjih,« je takrat razmišljala o rivalstvu z Američanko najboljša slovenska športnica doslej. V Beaver Creeku gre prvič za neposredno rivalstvo.

Ko je bila Vonnova v obdobju 2008–2012 najboljša, osvojila štiri velike globuse ter kolajne na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, je Tina šele gradila svoj športno-tekmovalni prerez šampionke. Ko je leta 2009 Tina osvojila prvo kolajno in začela svoj nezadržen pohod na zmagovalne odre svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, je imela Vonnova že štiri odličja. Do leta 2010 in olimpijskih iger v Vancouvru je bila v hitrih disciplinah Mazejeva povsem v senci Vonnove. Leta 2011 je bila v Garmisch-Partenkirchnu že uspešnejša ... Lani na OI v Sočiju Vonnove ni bilo zaradi poškodbe.

Pravo priložnost je šampionka Tina naposled le dočakala v Beaver Creeku. Zato je tudi tako čustveno doživela razočaranje ameriške množice, ko je na realna tla postavila največjo izzivalko. Tišina v areni »Ptic roparic« je bila podobna kakšnemu od filmskih prizorov, ko v sončnem mrku vsi obmolknejo. Zmaga Fenningerjeve je ostala v ozadju. Za Američane je bil poraz smučarske superzvezdnice pravi mrk. Zato je razumljivo, da Vonnovo in njene navijače novinarji v komentarjih spodbujajo, češ da v smučanju ni joka, da je Lindsey vendarle osvojila prvo kolajno na prvenstvih na domačih tleh. V »Vailovih novicah« so zapisali, da je smučanje Mazejeve vsem vzelo dih. Bilo je tako kot leta 1989, ko so vsi pričakovali zmago Tamare McKinney, a jim je pričakovano vzela zlato slalomistka Mateja Svet.

Tišina v areni »Ptic roparic« ob prihodu Mazejeve v cilj je povedala vse o razočaranju Američanov in njihove superzvezdnice. Na drugi strani pa je bilo možno iz vprašanja Tine po podelitvi kolajn, ali smo zapisali, kakšen šokanten molk jo je pričakal v ciljni areni, razbrati, koliko ji pomeni zmaga proti Vonnovi, četudi je po svoje »pirova« oziroma »le« srebrna. Rivalstvo med zvezdnicama svetovnega smučanja se bo nadaljevalo jutri v smuku. Prav zanimivo bo videti, kako bo vselej sproščena in »vase prepričana« ameriška superzvezdnica odgovorila na izjemen pritisk slovenske šampionke.