Mir bolj pomemben od domačih lovorik

Po pomladnih zapletih zdaj spet zbrane priprave biatonskih reprezentantov za zimo.

Objavljeno
22. september 2014 01.50
Uroš Velepec na novinarski konferenci biatloncev v Ljubljani, 14. januarja 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Pokljuka – Stara resnica razkriva, da je ni juhe, ki bi jo pojedli tako vročo, kot jo skuhamo. In sodeč po videnem v središču slovenskega biatlona, na DP na rolkah, nesoglasja med glavnim trenerjem Urošem Velepcem in nekaterimi reprezentanti, tudi vodilnim adutom moške vrste Jakovom Fakom, le niso več tako moteča.

Na tekmovališču nič novega – omenjeni biatlonec, pred dvema letoma svetovni prvak na 20 km, in Teja Gregorin, prva Slovenka z biatlonsko olimpijsko kolajno, sta se povsem zasluženo veselila novih lovorik v našem prostoru. Najprej sta bila najboljša v šprintu, nato še dan pozneje na tekmi s skupinskim štartom. A vsekakor je bolj od zmag za domači prestiž pomembno spoznanje o njuni pripravljenosti brez vidnejših težav v zdravstvenem biltenu. Podobno gre sicer zapisati tudi pri drugih reprezentančnih kandidatih. Obenem pa je bil opazen tudi mir, ki ga pomladi zlepa ni bilo. Takrat so namreč predvsem v moškem taboru glasno opozarjali na nujnost sprememb pri delu z reprezentanco in močno obžalovali vrnitev Tomaša Kosa na Češko po 14 letih uspešnega dela na Slovenskem. Uroš Velepec je razkrival svojo plat resnice, spor ni bil prav mil.

A strasti so se pozneje le umirile – seveda bo tekmovalna zima najbolje razkrivala stanje duha –, a prav Fak in Gregorinova sta na Pokljuki poudarila, da se je treba zdaj zbrati in strniti moči pred sezono, v kateri bo uvodni etapni cilj decembrska tekma svetovnega pokala na domačem prizorišču, marca pa se bo nato karavana zbrala na svetovnem prvenstvu – v Kontiolahtiju na Finskem. »Ko sem strnil misli, sem ugotovil, da sem v vsej ambicioznosti lova za vrhunskimi dosežki včasih tudi pozabil na človeško raven komunikacije. Zato sem se tudi jaz pri zadnjem zapletu nekaj naučil,« je na Pokljuki poudaril Velepec, sicer zadovoljen nad dosedanjim učinkom na teh pripravah, ki jih bodo v prihodnjih dneh nadaljevali doma, na Hrvaškem in v Avstriji.

Veseli ga tudi zdaj že boljše sodelovanje z avstrijskim opremljevalcem, najboljše izdelke ponuja tako Faku kot Gregorinovi, dobro pa je tam zapisan tudi Klemen Bauer. »Lahko smo ponosni, da sta v vrhu IBU zdaj Borut Nunar, novi tekmovalni direktor, in Matej Kordež, član tehničnega komiteja. Slovenija se je tako spet približala vodilnim silam, obenem bo tudi naš dostop do pomembnih podatkov nemara hitrejši in lažji,« je še omenil slovenski trener.