Mladci uspešno vlečejo voz

Martin Čater z 18. mestom do rezultata kariere.

Objavljeno
06. december 2015 00.05
Alpsko smučanje
Mojca Finc
Mojca Finc
Beaver Creek – Dobitnik štirih kristalnih globusov Marcel Hirscher je na superveleslalomu v Beaver Creeku v boju za lovoriko skupnega seštevka vrgel rokavico norveškemu asu Akslu Lundu Svindalu. Avstrijski »tehničar« je prekinil vikingov zmagovalni niz (veselil se je na treh tekmah zapored) in šele v 13. nastopu v tej disciplini premierno zmagal. Z 18. mestom je navdušil Martin Čater.

Hirscher, ki kraljuje v slalomu in veleslalomu, je edine stopničke v superveleslalomu osvojil pred tremi leti v Schladmingu, ko je bil tretji. Na tekmi, ki je postregla s slabo vidljivostjo in snežnimi padavinami, je izkoristil dobre razmere, ki so se mu ponudile s startno številko 4. »Niso bili le tekmeci presenečeni nad mojo zmago, bil sem tudi jaz. Pod podplati sem imel brutalne smuči, serviserji so opravili odlično delo,« je žarel zmagovalec 32 tekem za svetovni pokal. Ustrezala mu je skrajšana proga, pa tudi postavitev: »Bila je pisana na kožo veleslalomistom. V prihodnosti bi lahko tekmoval na več superveleslalomih, a vse pride ob svojem času,« je dejal. Za njim sta se zvrstila domačina – veleslalomist Ted Ligety in Andrew Weibrecht (prvič na stopničkah). Vodilni v skupnem seštevku Svindal je v zahtevnih razmerah in ob napaki iztržil 21. mesto.

Prva moža v slovenski ekipi v tej sezoni Boštjan Kline in Klemen Kosi sta ostala brez točk, z najboljšo uvrstitvijo kariere pa je navdušil Martin Čater. Za 22-letnika, ki je v svetovnem pokalu debitiral pred dvema letoma, so to četrte točke. Z visoko številko 54 si je prismučal 18. mesto. »Tekma skoraj ni bila regularna. A tudi tisti, ki so imeli dobre razmere, jih niso izkoristili. Martin jih je. V superveleslalomu je v zadnjih tednih kazal prave predstave. Odsmučal je zelo dobro, pri zadnjem vmesnem času je bil celo blizu deseterici, a je nato naredil napako. Takšne nastope zahtevam od svojih fantov! Če lahko eden doseže rezultat, ga lahko vsi,« je povedal trener za hitre discipline Peter Pen in dodal, da mu je všeč, ker postajajo prava ekipa: »Vedno lahko kdo potegne druge naprej.«

Na ženskem smuku v Lake Louise je drugi dan zapored zmago slavila Lindsey Vonn. To je bila njena 17. zmaga na tem kanadskem prizorišču. Ilka Štuhec je zasedla 23. mesto, Vanja Brodnik pa ostala brez točk.

Danes bosta na sporedu moški veleslalom (ob 17.45 in 20.45) in ženski superveleslalom (19).