Morgenstern končal kariero!

Avstrijski smučarski šampion Thomas Morgenstern je na svoji tiskovni konferenci potrdil, da končuje svojo kariero.

Objavljeno
26. september 2014 14.22
Austria Ski Jumping Four Hills
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Salzburg - Eden najboljših avstrijskih smučarskih skakalecev Thomas Morgenstern je na tiskovni konferenci danes potrdil, da pri sedemindvajsetih letih končuje svojo bogato športno kariero. Mentalne posledice po dveh hudih padcih - tisti januarski na Kulmu je bil še posebej grozljiv - so bile prevelike.

»Končujem z aktivno kariero in skačem v novo življenje,« je na razočaranje avstrijske sedme sile povedal Morgenstern, ki je kot eden zgolj štirih smučarskih skakalcev v zgodovini zmagal na štirih največjih skakalnih tekmovanjih - na olimpijskih igrah, svetovnem prvenstvu, v skupnem seštevku svetovnega pokala ter na novoletni turneji. »Odločitev je dozorela čez poletje. Za mano je lepa in uspešna kariera. Želim si, da pozitivne izkušnje pretehtajo negativne. In tako je tudi v tem trenutku. Iz vsakega padca sem skušal potegniti pozitivno,« je ob slovesu dejal Morgenstern, ki je pozimi doživel huda padca v Titisee-Neustadtu in na Kulmu.

Morgi ima v svoji zbirki sicer kar tri zlate olimpijske kolajne - po eno posamično in ekipno iz leta 2006 v Torinu ter ekipno zlato iz Vancouvra leta 2010. Na letošnjih igrah v Sočiju je z avstrijsko ekipo domov prinesel srebrno odličje.

Poleg olimpijskih uspehov ima Avstrijec tudi osem zlatih kolajn s svetovnih prvenstev - eno posamično in sedem ekipnih. Poleg vsega je na tekmah svetovnega pokala 71-krat stal na zmagovalnih stopničkah, od tega 23-krat na najvišji. Dvakrat je postal skupni zmagovalec svetovnega pokala, enkrat pa je osvojil tudi novoletno skakalno turnejo.