»Morski pes« pokazal zobe Petru Prevcu

Domen Prevc z drugim mestom najboljši Slovenec v včerajšnjih kvalifikacijah Bergisla.

Objavljeno
03. januar 2016 00.38
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Innsbruck – Avstrijski smučarski skakalec Michael Hayböck je v včerajšnjih kvalifikacijah Bergisla ugriznil kakor morski pes, ki od Oberstdorfa krasi njegovo čelado. S skokom, dolgim 127 metrov, je za pičlo točko ugnal drugouvrščenega Domna Prevca (126 m) in si za neposrednega tekmeca v današnji uvodni seriji (z začetkom ob 14. uri) priskakal njegovega brata Petra.

Najboljši (slovenski) skakalec je namreč po dveh dobrih poskusih na uradnem treningu (123 m/2. in 127 m/5.) ocenil, da ima dovolj, zato se je odrekel svojemu nastopu v kvalifikacijah. Tako se je že kmalu odpeljal proti hotelu in preslišal Hayböckovo drzno napoved. »Morda sem Petra s to zmago že naredil malo živčnega. Če bi rekel, da ga ne morem premagati, bi razmišljal napačno,« je poudaril 24-letni Avstrijec, ki kot tretji v skupnem seštevku novoletne turneje (za vodilnim Prevcem zaostaja za 21,1 točke) še ni izgubil upanja na osvojitev lovorike. Mimogrede: morski pes ga kličejo zato, ker tej zveri v nemščini pravijo hai, torej tako, kot se izgovori začetek Michaelovega priimka.

Nosilec rumene majice, čigar najhujši tekmec, Nemec Severin Freund, je po dveh največjih daljavah na treningu (126 m/1. in 127,5 m/2.) v kvalifikacijah s 126,5 metra izvlekel »le« šesto mesto, mu je »posredno« odgovoril iz hotela. »Ko sem se povzpel na Bergisel, sem si poskušal od jesenskih priprav predstavljati, kaj je bilo treba narediti za dolge skoke. Občutki so bili malo drugačni, kljub temu pa menim, da sem z dvema poskusoma dovolj osvojil napravo za napad na tekmi,« je presodil 23-letnik iz Selške doline, ki ima zanimive spomine na Innsbruck. »V sezonah, v katerih sem se še uveljavljal, sem tu običajno dosegal svoje najboljše uvrstitve na turneji, lani, ko sem se boril za zmago, pa sem z 11. mestom dosegel zelo povprečen rezultat,« je povedal o svojih tukajšnjih »zračnih bitkah«, ki jih je še dvakrat končal kot enajsti (2011 in 2012) ter po enkrat kot peti (2013) in šesti (2014), ob svojem ognjenem krstu na Tirolskem (2010) pa je pristal na 36. mestu.

Ob njegovi odsotnosti je družino Prevc v včerajšnjih kvalifikacijah odlično zastopal Domen. »Zame je bilo tokrat najpomembneje, da sem se čim hitreje ujel s skakalnico, kar mi je dobro uspelo. Upam, da bom tako skakal tudi na tekmi,« si je zaželel 16-letni up kranjskega Triglava. Na vprašanje, koliko ima še rezerve, je odvrnil, da ne ve. »To morate vprašati trenerje, saj nisem strokovnjak za skoke. Jaz samo skačem in naredim, kar je moja naloga, za dajanje ocen pa so pristojni 'učitelji',« je dejal najmlajši skakalec na novoletni turneji, ki prvi vrhunec sezone doživlja enako kot druge preizkušnje. Še največja razlika je zanj ta, da je v krajšem času več tekem.

Ob omembi brata Petra je dejal, da upa, da bo osvojil »zlatega orla«. »Če bo tako skakal še naprej, bo z lahkoto dobil turnejo,« je prepričan Domen, ki se že veseli današnjega dneva. Nanj ne gleda kot na delovnega, temveč kot na še enega za zabavo oziroma užitek.

Uživati pa bo poskušal tudi Anže Lanišek, ki je kot drugi najboljši Slovenec v kvalifikacijah s 123 metri zasedel 18. mesto. »Moja prva želja pred turnejo je bila nastopiti v finalih obeh tekem v Nemčiji, in to sem tudi uresničil, zdaj pa si tega želim še v Avstriji, bi pa rad še malo dodal svojim nastopom. Tega skoka sem bil zelo vesel, ker sem po treningu, na katerem sem bil v počepu povsem 'razstavljen', zaradi česar sem imel slabo zaletno hitrost, že mislil, da se ne bom prebil skozi kvalifikacije. Zato sem se moral zanje zares dobro zbrati, da sem lahko normalno skočil,« je pojasnil 19-letni član SSK Mengeš, ki sta ga tudi včeraj – tako kot že v Garmisch-Partenkirchnu – s tribun spodbujala mati Andreja in oče Jani.

Naš četrti tekmovalec na Bergislu pa bo Tilen Bartol (120,5 m/36.). »Drugače kot v Oberstdorfu sem tokrat začel slabše in potem stopnjeval svoje nastope. Kvalifikacijskega sem kar dobro 'sestavil',« je razložil 18-letni skakalec ihanskega Sama in priznal, da se iz dneva v dan uči od Petra Prevca, ki je tudi za najizkušenejšega slovenskega reprezentanta Roberta Kranjca ta čas nepremagljiv. »Če bi imeli Nemci, dva Avstrijca in vsi Norvežani takšne tekmovalne drese, kot bi jih morali imeti, bi 'Pero' dobil vse tekme do konca sezone. Je namreč en razred pred drugim najboljšim in še več pred drugimi,« je poudaril 34-letni Kranjčan, razočaran nad zamujenim odskokom v včerajšnjih kvalifikacijah (113,5 m/50.), v katerih je izpadel tako kot tudi Anže Semenič (110,5 m/58.). Oba sta se zato – tako kot Jurij Tepeš iz Garmisch-Partenkirchna – že odpeljala domov na trening v Planico, na turnejo pa se bodo vsi trije spet vrnili pojutrišnjem v Bischofshofnu.