Na ledu le zgodaj zjutraj in pozno zvečer

Mladinska reprezentanca potuje na svetovno prvenstvo v curlingu.

Objavljeno
22. december 2015 19.24
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – Curling je olimpijski šport, ki so ga v Sloveniji začeli gojiti pred petimi leti. Zdaj klubi delujejo na Jesenicah, v Ljubljani, Zalogu, Velenju in Mariboru. Eden močnejših je jeseniški klub, ki ima 40 članov, od tega 20 mladincev, med katerimi so izbrali dve ekipi za udeležbo na svetovnem mladinskem prvenstvu na Finskem.

»Učimo se sproti po sistemu poskusov in napak,« je o težavnih začetkih povedala trenerka Eva Sever, ki bo obe mladinski ekipi spremljala na svetovno prvenstvo skupine B, ki se bo začelo 2. januarja prihodnje leto. Ker so bili še pred petimi leti povsem brez izkušenj, so za pomoč in nasvete spraševali trenerje v tujini, pomagali so jim tudi slovenski trenerji iz drugih športov, je dejala Eva Sever. Čeprav gre za lep šport, ki ga označujejo tudi za zimski golf, saj se igra »v črnih hlačah na rob«, kot pravi predsednik Curling kluba Jesenice Robert Sušanj, razmere za vadbo v Sloveniji niso najboljše.

Led v slovenskih lednih dvoranah, kjer sicer vadijo hokejisti ali drsalci, je razbrazdan in za priprave in tekmovanja ne povsem primeren. »Igramo na slabem približku,« je dejal Sušanj, ki je izpostavil še, da so na izbirno tekmovanje za sestavo mladinske reprezentance morali odpotovati v Bratislavo, glavno mesto Slovaške, kjer je za Slovence najbližja dvorana za curling (podobno »blizu« je še dvorana v avstrijskem Kitzbühlu). Zaradi oddaljenih prizorišč stroški vadbe niso najnižji, ugotavlja Sušanj, ki je povedal, da komplet 16 kamnov iz škotskega granita in z ročajem (vsak tehta 20 kilogramov) stane sedem tisoč evrov.

Zaradi siceršnje zasedenosti dvoran (in prednosti »tradicionalnih« panog) imajo manj primerne termine za treninge. V jeseniški Podmežakli, denimo, treningi potekajo ob petkih pozno zvečer (končajo se ob enih v soboto zjutraj) in ob nedeljah ob šestih zjutraj. »Zato pa sta pri mladih prisotni in še posebej opazni velika volja in želja,« je ugotavljal skakalni trener Matjaž Zupan, ki se je udeležil včerajšnje predstavitve mladinske reprezentance v curlingu.

Kapetan mladinske reprezentance Štefan Sever je povedal, da se je v curlingu preizkusil na Jesenicah. Treba je obvladati športne veščine in jih povezovati z razmišljanjem, kovanjem taktike, je dejal Sever in omenil še vzdržljivost. Članica ekipe Nika Černe je izpostavila velik pomen družbe sovrstnikov. Robert Sušanj je pri tem opozoril še, da mladi s tem ne razvijajo le svojih športnih, ampak tudi človeške kompetence.

Čeprav curling v Sloveniji razvijajo šele pet let, že prehitevajo Slovake in Madžare, kjer imajo boljše razmere za vadbo in več izkušenj, pravi Sušanj. Smelih načrtov pred prvenstvom ne skriva niti Štefan Sever, ki pravi, da so nekatere ekipe premagljive, pa čeprav imajo Avstrijci ali Danci, s katerimi se bodo med drugimi pomerili na prvenstvu, precej boljše razmere za vadbo.

Curling počasi prepoznavajo tudi na Bledu, pravi Sušanj, kjer so zanimanje za igranje pokazali tuji turisti in ga zdaj na odprtem igrišču igrajo ob sredah popoldne. Na podoben način, torej zaradi zanimanja turistov, so dvorano za curling postavili v Kitzbühlu, zdaj pa je tam nastal nekakšen center avstrijskega curlinga. Tudi slovenski igralci, teh je za zdaj kakšnih 350, si želijo svojo dvorano, ki bi jo lahko postavili za 250.000 evrov, je še povedal Sušanj.