Na najbolj ekstremno, »surovo« turnejo

Smučarski skoki: Oslo, Lillehammer, Trondheim in Vikersund s sedmimi Slovenci.

Objavljeno
07. marec 2018 00.45
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Pred skakalci je najbolj ekstremna preizkušnja v svetovnem pokalu, turneja raw air, na kateri bo od petka do prihodnje nedelje v desetih dneh deset tekmovalnih preizkušenj, če pač k tekmam prištejemo tudi kvalifikacije, ki prav tako štejejo v poseben seštevek. Vse skupaj bo na štirih zelo različnih skakalnicah. Pravico nastopa na Norveškem bo imelo sedem Slovencev.

Saša Verčič

Turneja raw air je premiero doživela lani, izkazala se je za zelo zanimivo preizkušnjo, ki jo je dobil Stefan Kraft pred Kamilom Stochom in Andreasom Wellingerjem, najvišje uvrščeni Slovenec je bil v posebnem točkovanju Peter Prevc na 5. mestu. To se zdi letos nedosegljivo, če pač sklepamo po dozdajšnjem razpletu sezone, v kateri Slovenci večinoma niso blesteli. Na uvodnih treh postajah turneje, Oslu, Lillehammerju in Trondheimu, bodo nastopili Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič, Tilen Bartol, Timi Zajc, Nejc Dežman in Anže Lanišek, na zadnji postaji, v Vikersundu, pa bo Zajca, ki bo s tem končal sezono, zamenjal Domen Prevc. Slednji se je v tej sezoni izkazal zgolj na letalnicah, ne nazadnje je prispeval pomemben delež k srebrni ekipni kolajni na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu.

Povsem drugače je bilo na manjših skakalnicah, nazadnje konec tedna v Lahtiju, kjer se slovenska ekipa ni izkazala, z 11. mestom je bil izjema Jernej Damjan. »Jernej je bil res edina svetla točka, a v Lahtiju se pač vsaka napaka močno kaznuje, ni metrov in temu primerni so rezultati,« je na hitro minuli konec tedna ocenil glavni trener Goran Janus, ki ga sicer na Finskem zaradi bolezni ni bilo. Za prihajajočo turnejo konkretnih načrtov nima. »Želimo si obdržati uvrstitev do 5. mesta v skupnem seštevku pokala narodov, Japonci niso veliko za nami, a tudi Avstrijci niso zelo daleč pred nami. Seveda pa bi bilo za Vikersund in Planico super, če bi stali na stopničkah,« največja upa do konca sezone na letalnici polaga Janus.

Vrača se Peter Prevc

Potem ko je izpustil Lahti, se v karavano vrača Peter Prevc, ki je premor izkoristil za trening. »Upam, da se je stanje izboljšalo. Kaj posebnega od norveške turneje ne pričakujem, upam, da se zgodi veliko pozitivnih stvari,« še vedno ni najbolj odločen Prevc, bolj je s trenutnim stanjem zadovoljen Damjan, v sezoni večji del najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala (ta čas 14.). »Norveška preizkušnja bo dolga, moja želja je, da se ne bi ponovila lanska izkušnja iz Lillehammerja, kjer mi je med čakanjem zaradi vetra zaspala noga in sem zato skoraj padel. Takšni skoki pustijo posledice, s takšnimi občutki iti na velikanko res ni prijetno, sploh ne za glavo. Zato si želim letos umirjeno turnejo z normalnimi skoki, brez večjih težav. Rad bi odskakal na takšni ravni kot v Lahtiju in rezultati bi bili še boljši, ker mi skakalnice bolj odgovarjajo. To bi bilo zadovoljivo, če bi se 'zgodile' kakšne stopničke, pa bi bilo še toliko bolje,« pravi Damjan, zadovoljen, ker naj bi letos izboljšali logistiko, tako da bodo tekmovalci prihajali bolj spočiti na skakalnice. Tokrat se bodo reprezentance takoj selile po vsaki tekmi.

Glede skupnega zmagovalca je Damjan prepričan, da lahko s tem računa zgolj Kamil Stoch, ki je bil nazadnje v Lahtiju razred zase, po OI, kjer je na veliki skakalnici ubranil naslov prvaka, se je znebil velikih pritiskov domače javnosti, tako da lahko skače zdaj veliko bolj sproščeno. Posebni seštevek turneje prinaša tudi dodatni denarni sklad, in sicer v višini 100.000 € (60.000 zmagovalec, 30.000 drugouvrščeni in 10.000 tretjeuvrščeni). Posebnim nagradam se letos pridružuje tudi Planica, kdor bo zbral največ točk v sedmih serijah od četrtka do nedelje, bo prejel dodatnih 20.000 švicarskih frankov.