Rogljeva na Norveško odšla s težjim nahrbtnikom

Smučarska skakalka Špela Rogelj kot branilka lanske zmage v širšem krogu favoritinj v Lillehammerju.

Objavljeno
01. december 2015 19.49
Slovenska ženska reprezentanca v smučarskih skokih,Ljubljana Slovenija 01.12.2015 [Šport]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V Lillehammerju se bo jutri z uradnim treningom in kvalifikacijami (19.30) za petkovo tekmo (15) začela peta sezona svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih. Od Slovenk so davi proti Norveški odpotovale Urša Bogataj, Ema Klinec, Katja Požun, Maja Vtič in Špela Rogelj, ki ima čudovite spomine na tamkajšnjo srednjo skakalnico Lysgård.

Rogljeva je namreč lani v Lillehammerju pripravila veliko presenečenje, potem ko je nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo osvojila prvo mesto in tako slovenskim ženskim skokom priborila krstno zmago v svetovnem pokalu. »Spomini so res lepi, vendar pa na njih ne morem graditi dobrih skokov. Sezona se začenja z ničle,« se zaveda 21-letnica iz Jezera pri Ljubljani, ki seveda nikoli ne bo pozabila trenutka, ko se je povzpela na najvišjo stopnico odra za najboljše. Ker bo že kot branilka zmage v širšem krogu favoritinj, bo tokrat pred tekmo v drugačnem položaju, kot je bila lani; breme pričakovanj bo vsekakor večje.

»Z vseh strani prihajajo določena vprašanja in želje, zaradi česar bom s seboj odnesla malo težji 'nahrbtnik'. Ne vem, kako se bom odzvala na to, sva se pa s psihologinjo pripravljali na to, zato se nadejam, da mi ne bo povzročilo večjih preglavic.« Težav je imela sicer v poletnem pripravljalnem obdobju dovolj že s hrbtom, ki jo je najbolj oviral v počepu in pri doskoku, vendar pa je s posebnimi vajami odpravila večji del bolečin.

Slabše volje se je vrnila tudi z nedavnih priprav v Ramsauu, kjer je – kot je sama povedala – skakala zelo slabo, toda po ponedeljkovem treningu v Planici se ji je na obraz spet vrnil širok nasmeh. »Bilo je že dosti bolje, a še ne tako, kot bi si želela. Če bom tekmovala sproščeno kot lani, verjamem, da je možno prav vse,« je ocenila Rogljeva.

Na vprašanje, s katero uvrstitvijo za štart ne bi bila več zadovoljna, je odvrnila, da z vsako slabšo od 10. mesta. »Rada bi začela med najboljšo deseterico in med njo ostala do konca zime. Želim si biti višje kot v prejšnji sezoni, kar bi verjetno pomenilo tudi več stopničk, te pa bi bile zgolj dobrodošle. Bom pa videla, kaj bodo prinesli prvi skoki, nato pa tem prilagajala svoja pričakovanja,« je pojasnila in dodala, da mora ostati na realnih tleh in stremeti k uresničljivemu cilju.

»Glede na to, da dekleta v tej sezoni ne bomo imela večjega tekmovanja, bo moja velika želja skočiti na zmagovalni oder pred svojimi številnimi navijači na Ljubnem,« je poudarila. Kar zadeva dobro vzdušje v ekipi, je dejala, da se zanjo že zaradi trenerjev Staneta Baloha in Primoža Peterke ne boji. »Vseskozi skrbita za sproščenost. Lani je 'Sten' kot novinec v Lillehammerju nosil lasuljo, kakor vem, pa si jo bo spet nadel ob zmagi,« je razkrila skakalka Ilirije in med najhujšimi tekmicami izpostavila Avstrijke in seveda Japonko Sara Takanaši. »Verjetno bo v vrh skočila še katera tekmovalka, ne gre prezreti niti mojih reprezentančnih kolegic, ki prav tako skačejo zelo dobro. Konkurenca bo zato po mojem še bolj zgoščena,« je še napovedala Rogljeva, ki je prejšnjo sezono kot najboljša Slovenka v skupnem seštevku končala na visokem četrtem mestu.