Na Ognjeni zemlji poudarek na vsestranskosti smučark

Trener ženske smučarske reprezentance Šteharnik verjame, da so v 10 dneh odličnih razmer dekleta naredila korak naprej.

Objavljeno
04. september 2014 03.05
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Alpske smučarke Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Ana Drev, Katarina Lavtar in Ana Bucik so v nedeljo zaključile poletni del priprav. Po besedah trenerja za tehnične discipline Denisa Šteharnika je 16-dnevna vadba dosegla namen, tako da bodo na jesenskih pripravah na evropskih ledenikih lahko posameznice specializirale svoje najmočnejše discipline.

Trening v Ushuaii bi moral sicer trajati dva tedna, a so ga zaradi stavke delavcev letalskega prometa podaljšali za tri dni. Skupaj so dekleta opravila 21 treningov – 12 veleslalomskih, šest slalomskih in tri supervelslalomske. Manj sta vadili le Štuhčeva, ki je padla na ogrevanju za enega izmed treningov superveleslaloma ter si poškodovala koleno in vratne mišice, ter Bucikova, ki je imela težave z vnetjem na stopalu. Šteharnik meni, da težave Štuhčeve, ki je sicer po dveh dneh počitka trenirala vsak drugi dan, vendarle niso tako hude, kot je morda videti.

»Ob prihodu na Ognjeno zemljo v Argentini je bilo vreme slabo, tri dni pa smo porabili tudi za prilagajanje na razmere. Nato pa so bile 10 dni v Ushuaii razmere za vadbo vrhunske. Prepričan sem, da so dekleta na izjemno trdi podlagi naredila korak naprej oziroma da smo dosegli cilj, saj smo želeli izpiliti veleslalomske zavoje,« je bil z opravljenim na južni polobli zadovoljen Šteharnik. Ocenil je tudi pripravljenost deklet. Za veleslalomistko Ano Drev meni, da je hitrejša, kot je bila v minulih sezonah, kar je dokazovala tudi na primerjalnih nastopih s Švicarkami in dekleti iz Liechtensteina s Tino Weirather. »Katarina Lavtar je v svoji paradni disciplini veleslalomu v lažjih položnejših delih zelo hitra, v strmih pa ima težave z linijo. Pri njej se bomo tudi v nadaljevanju pripravljalnega obdobja osredotočali na strme dele, da ne bi izgubljala ritma in linij. Ilko Štuhec zaradi motenega in posledično prilagojenega treninga čaka še veliko dela. Ano Bucik tudi. Primorka je imela 'splošni trening na snegu', se pravi, da se je smučarsko celovito pripravljala na sezono. Maruša Ferk je tehnični del vadbe sicer opravila dobro, manjka pa ji še visok ritem. Če ga bo pridobila in prenesla na najvišjo tekmovalno raven, ne bo težav,« je povedal o smučarskih prvinah posameznic. Strokovni štab, v katerem je bil v Argentini tudi trener za hitre discipline Andrej Možina, je zadovoljen tudi s telesno pripravo reprezentantk, saj nobena ni imela težav s kondicijo. Na koncu rednih priprav so bile sicer utrujene, a jih to ni odvrnilo od tridnevne podaljšane vadbe. Šteharnik je pohvalil kondicijskega trenerja Uroša Jelena iz Višnje vasi pri Vojniku, žal pa mu je, da pred odhodom v Argentino niso imeli več snežnih priprav, saj bi tako bili lahko na južni polobli učinkovitejši, saj bi manj časa porabili za prilagajanje.

Po enotedenskem smučarskem premoru, v katerem bodo obnovile telesno moč, se bosta peterki smučark iz Južne Amerike v nadaljevanju priprav pridružili Tina Robnik in Saša Brezovnik, ki sta poletje preživeli na evropskih ledenikih. Kako se bodo dekleta tekmovalno razdelila, bo strokovno vodstvo določilo v oktobru, ko bo znano tudi, katera trojka (ob Tini Maze) bo nastopila na ledeniški premieri v Söldnu. Za zdaj je jasno le, da bo Drevova ostala izrazita veleslalomistka, na svetovni veleslalomski lestvici pa sta še Lavtarjeva in Štuhčeva.