Na OI vidno bolje kot v Lahtiju

Smučarski tek: Slovenke zaostale za pričakovanji na Finskem.

Objavljeno
04. marec 2018 23.06
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Lahti – Prvo poolimpijsko tekmovalno snidenje smučarskih tekačev pretiranega veselja v slovenski tabor ni prineslo. Še najbolj zadovoljna je bila naša vodilna tekačica Anamarija Lampič nad včerajšnjo predstavo na 10 km, ko je ob koncu zasedla 19. mesto. V šprintu dan prej ni uresničila cilja uvrstitve v polfinale.

O tem je razmišljala tudi Vesna Fabjan, katere predvsem psihično stanje po vrnitvi z olimpijskih iger po mnenju njenega trenerja Marka Gracerja nikakor ni na visoki ravni. Pisali smo že o tem, da jo je potrl izostanek nastopov v Pjongčangu, ko je za posamezne tekme, med temi predvsem ekipni šprint, glavni trener Stefano Saracco izbral drugo tekmovalko, poglavitna težava pa se je očitno skrivala v slabi komunikaciji med trenerji že pred igrami.

Kakorkoli, v sobotnem šprintu na prizorišču lanskega svetovnega prvenstva, niti ena od Slovenk ni dosegla želenega polfinala. Najbližje mu je bila Lampičeva, na koncu 14. Res je osvojila novih 18 točk, a želje so bile višje.« V četrtfinalu nisem štartala dobro, mislila sem si, da sem si že zlomila palico, a nato sem le pritekla k sijajnemu izhodišču za nadaljevanje tekme, a so me pred drugim spustom tekmice prehitele. Poskusila sem napadati v zadnjem vzponu, pa ni bilo dovolj prostora, da bi se prebila naprej. V končnici sem prehitevala, kolikor je bilo mogoče, na koncu mi je malo zmanjkalo. Jezna sem, ker bi tokrat res lahko prišla v polfinale,« ni skrivala tekmovalka, ki tako zadnjega polfinalnega niza iz Seefelda in nato Pjongčanga tu ni nadaljevala. Res pa je, da je bil ta šprint v prosti tehniki, ki Lampičevi manj ustreza kot pa klasični korak.

Prepočasen uvodni krog

V tem je naslednji dan dočakala zahtevno desetkilometrsko preizkušnjo, njeno 19. mesto gre oceniti za soliden dosežek, relativno boljši od sobotne šprinterske uvrstitve, tudi tu pa bi, kot je sama dejala, lahko dosegla več. Štartala je v pretirano počasnem ritmu, pozneje vidno pospeševala, a za še vidnejšo končno uvrstitev je bilo to premalo. »Zadovoljna sem, ker zdaj nizam stalne uvrstitve med dobitnice točk na tekmah razdalje. Tudi ta tek je bil spodoben, res pa je, da v prihodnosti moram izboljšati hitrost v uvodnem krogu, saj si očitno takrat naberem preveč zaostanka za tekmicami,« se dobro zaveda 22-letna Gorenjka.

Njene reprezentančne sotekmovalke so še vidneje zaostale za konkurenco, podobno velja tudi za Miho Šimenca. Tako zanj kot tudi Vesno Fabjan in Niko Razinger je bilo konec šprinterske zgodbe že v dopoldanskih kvalifikacijah. Na koncu se je zmage veselila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, najboljša šprinterka sezone, v moški konkurenci je bil na vrhu Italijan Federico Pellegrino, lani prav v Lahtiju svetovni prvak. Takrat so domačini vzneseno slavili finski uspehe, včeraj pa ploskali zmagovalki tekme na razdaljo, rojakinji Kristi Pärmäkoski. Med tekači na 15 km je bil najboljši Kazahstanec Aleksej Poljtoranin.