Na severu Evrope bleda slovenska podoba

Biatlon: Tudi v šprintu na Švedskem predvsem Jakov Fak pod pričakovanji. Točke le za Tejo Gregorin.

Objavljeno
06. december 2015 00.07
Östersund – Tako kot v petek se niti včeraj na uvodnem prizorišču biatlonske sezone ni razpletlo po slovenskih željah in načrtih. Na moški tekmi, na kateri se je zmage veselil prvi favorit Martin Fourcade, za naše adute ni bilo točk, pod pričakovanji je bil predvsem nastop Jakova Faka (43. mesto), med biatlonkami je bila najboljša Čehinja Gabriela Soukalova, Teja Gregorin si je z 31. mestom priborila solidno izhodišče za današnje zasledovanje.

Resda Faku, nazadnje tretjeuvrščenemu biatloncu v skupnem seštevku svetovnega pokala, uvodno prizorišče zime na Švedskem ni vselej postreglo s presežki, ki se jih je veselil na drugih postajah sezone, a tako poraznega uvoda, ko na prvi posamični preizkušnji ter nato v včerajšnjem šprintu ni osvojil niti točke, seveda ni bilo pričakovati. Sploh je začetna podoba slovenske moške vrste mizerna, pred današnjo zasledovalno tekmo (moški ob 11. uri, ženske ob 13.30) ni prav spodbudnega izhodišča, ne nazadnje sta se med 60-člansko elito v konkurenci uvrstila le Fak in Klemen Bauer. Za Lenarta Oblaka, Roka Tršana in Miho Dovžana je Östersund 2015 končan, misli jim že uhajajo k naslednjemu prizorišču, Hochfilznu na Tirolskem, središču avstrijskega biatlona.

A Tomaš Kos, povratnik k slovenski izbrani vrsti in zdaj njen glavni trener, pred zasledovalno preizkušnjo ohranja mirno kri in verjame, da bi sklepno tekmo na Švedskem lahko danes v slovenskem taboru opravili bolje kot v prejšnjih dneh. »Na vrhu so nekateri najboljši v nedeljski preizkušnji nedosegljivi, toda sodeč po doseženih časih kot izhodiščih za zasledovanje sledi nato širok krog izenačenih tekmovalcev, zato menim, da se lahko tako Jakov kot Klemen po lestvici premakneta vidno navzgor,« pravi strokovnjak, ki se v svojem umirjenem slogu že pred sezono ni prepuščal prav evforičnim napovedim, toda tekmovalci, med njimi še prav posebno prvi adut in dvakrat svetovni prvak Fak, so bili takrat prepričani o res dobri pripravljenosti in konkurenčnosti z najboljšimi. Jasno, da je za omenjenega reprezentanta zdaj vrhunski dosežek v Östersundu ostal pretirano daleč, že naslednja tekma na omenjenem avstrijskem prizorišču, kjer je doslej zbral več odmevnih nastopov (lani je bil tam v šprintu 5., v zasledovanju pa 3.), pa bo pokazala bolj jasno sliko o tekmovalni formi za uvod v sezono – je bil tole na Švedskem le nesrečni pripetljaj ali bo treba kaj spreminjati?

Najvišjo slovensko uvrstitev dne si je kot 31. priborila Gregorinova, a tudi njen nastop z dvema zgrešenima tarčama nikakor ni bi bil popoln. »Škoda je predvsem zgrešenega strela leže, ko je bil naboj na robu tarče, pa ta vendarle ni padla. Tek je bil boljši, a verjamem, da je lahko že v nedeljo hitrejša,« je ocenil Kos o biatlonki, ki že dolgo slovi kot specialistka zasledovalnih tekem. Včeraj zaradi trebušnih težav na startu ni bilo Andreje Mali, Anja Eržen in Urška Poje pa se nista uvrstili v današnje zasledovanje.