Na tekmi ovrednotiti trening

Jakov Fak in druščina bodo imeli po ponesrečenem decembru popravni izpit v Rupholdingu. DP minilo brez presenečenj.

Objavljeno
28. december 2015 00.23
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Gorenjske planote v tej biatlonski sezoni ne bo več med prizorišči tekem svetovnega pokala. Odpovedani uvodni januarski dogodek iz Oberhofa bodo, kot je bilo tudi pričakovati, pripravili v Ruhpoldingu. Karavana bo tako skoraj dva tedna na Bavarskem, kjer bo tudi prvi popravni izpit za Jakova Faka in druščino po ponesrečenem decembru.

Naš najboljši biatlonec, ki bo čez dobra dva meseca v Oslu branil naslov najboljšega v skupinskem štartu, v prvem mesecu te sezone še zdaleč ni uresničil svojih ciljev, tudi bronasta olimpijka Teja Gregorin je štartala pod pričakovanji, oba pa sta si povrnila vsaj malce tekmovalnega občutka in samozavesti ob koncu tedna v boju za domači lovoriki na Pokljuki. Tako v šprintu kot tudi zasledovanju sta osvojila naslova državnih prvakov, že danes pa bosta med izbranimi povabljenci nastopila na tradicionalni ekshibicijski tekmi mešanih dvojic v Gelsenkirchnu. Enkrat na leto si tako v sloviti Schalkejevi nogometni areni nevsakdanji biatlonski dogodek ogleda več kot 40.000 navdušenih obiskovalcev: ob 18. uri bo predstavitev dvojic, ob 18.30 skupinski štart, ob 19.15 pa zasledovanje.

»Resda ne bo šlo za točke svetovnega pokala, a prav nihče med navzočimi ne bo hranil moči. Zame bo nastop tudi koristen, saj si želim preveriti trenutno tekmovalno pripravljenost,« je med državnim prvenstvom na Pokljuki omenila Gregorinova. Po spodrsljajih v decembrskem sporedu je po navodilu trenerja Tomaša Kosa potrebovala tri dni počitka, prva ura četrtkovega treninga se ji je zdela zelo zahtevna. »Očitno sem potrebovala nekaj časa za ogrevanje motorja, pozneje je bilo vendarle lažje. V sobotnem šprintu sem za začetek nastopila zadržano, takšen je bil pač načrt, zdaj seveda upam, da se mi bo tekmovalna forma vzpenjala,« je dejala na domačem štadionu, kjer je ob koncu tedna potrdila, da doma vendarle še nima enakovredne tekmice. Najbolj izkušene reprezentantke, 38-letne Andreje Mali, tokrat ni bilo na Pokljuki.

V moški konkurenci se je pričakovanih naslovov veselil Jakov Fak, na strelišču je potrdil zanesljivost, v smučini pa sodeč po zadnjem testu vendarle pokazal napredek. »Drži, trening razkriva dobro delo, vendar to ne pomeni nič, dokler tega ne potrdiš na tekmi. Šport je sestavljen tudi iz padcev, takrat moraš najti ustrezna izhodna vrata,« se dobro zaveda Fak, ki mu to pot Klemen Bauer po napakah na strelišču in tudi načrtovano počasnejšem teku v domačem boju ni bil kos.

Pisali smo že, da je po poraznem decembru glavni trener slovenskih biatloncev Tomaš Kos pred zelo zahtevno nalogo. To nam je potrdil tudi sam ob tem pokljuškem koncu tedna, kjer so ohranili vsaj delno podobo prizorišča za svetovni pokal v upanju, da bodo dobili tudi tekmo iz Oberhofa. A povsem razumljivo je, da bo ta zaradi vpliva pokroviteljev, TV in zanimanja gledalcev v Nemčiji. Ruhpolding bo tako gostil karavano najprej od 8. do 10. januarja, nato pa še v svojem klasičnem terminu, od 13. do 17. januarja.