Na valu, ki ga je ujela, bi rada jezdila do marca

Ženski svetovni pokal: vodilna v skupnem seštevku Lara Gut opozarja, da še ni čas za pogovore o velikem globusu.

Objavljeno
22. december 2015 21.12
SKI-ALPINE-WOMEN-WORLD-DOWNHILL-WOMEN
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Švicarska smučarka Lara Gut odhaja na božični premor v majici vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po dveh zmagah in 2. mestu v treh tekmovalnih dneh je v Val d'Iseru zbrala 280 novih točk in na vrhu skupne razpredelnice prehitela Američanko Lindsey Vonn. »Prezgodaj je, da bi že zdaj razpredali o velikem kristalnem globusu,« je opozorila Gutova.

Švicarka je v tej sezoni na smučeh zelo konstantna, krivulja je šla navzdol le v Åreju, kjer je v slalomu – v tej disciplini praviloma nastopa v kombinaciji – ostala brez finala, v veleslalomu pa vknjižila 13. mesto. Na vseh drugih preizkušnjah se je uvrstila med deseterico. Na stopničke je prismučala štirikrat, trikrat na najvišjo – vsakič v drugi disciplini. »Največ mi pomeni dober občutek v veleslalomu. Če sem hitra v tej disciplini, sem še hitrejša v superveleslalomu in smuku. Menim, da mi pri tem veliko pomagajo nove smuči,« je pohvalila sodelovanje s Headom, za katerega se je odločila pred sezono. Po izjemnih predstavah na zadnjih tekmah v Franciji na božične praznike odhaja s prednostjo 58 točk pred Vonnovo v skupnem seštevku.

»V pripravljalnem obdobju sem garala, da sem prišla na zdajšnjo raven. Poskušala bom v takšnem ritmu tudi nadaljevati,« je dejala 24-letnica, ki bo imela naslednjo priložnost za dokazovanje v začetku prihodnjega tedna v Lienzu. Na zadnjih tekmah v letu pričakuje vrhunski rezultat v veleslalomu, slalom pa še vedno velja za disciplino, ki ji posveča najmanj pozornosti. Kljub temu je navdušena nad letošnjim napredkom: »Poleti sem opravila malo več slalomskega treninga, kar se tudi pozna pri smučanju, vse bolj si zaupam. Zavedam se, da ne smem brezglavo tvegati vsega, kar sem počela na kombinacijskih tekmah v prejšnjih letih,« je razkrila, katerih napak iz preteklosti ne bo ponavljala.

Njej ljubi Val d'Isere je – kot je zapisala na družbenih omrežjih – zapustila utrujena, a srečna. Vse tiste, ki jo ob odsotnosti poškodovanih favoritinj Avstrijke Anne Fenninger in Američanke Mikaele Shiffrin omenjajo za edino tekmico Vonnovi v boju za veliki kristalni globus, ustavlja, naj ne prehitevajo dogodkov, saj je za tekmovalkami šele tretjina sezone. »Ne, nikakor še nima smisla preračunavati točk. Osredotočam se na vsak nastop posebej. Priznam pa, da zadnji dve zmagi nista bili naključni. So plod trdega dela,« je poudarila Gutova, ki je v karieri dosegla 15 zmag in 24 stopničk. »Vse se lahko zelo hitro preobrne. Sezona je dolga, zato je še vse mogoče. Najbolje se je posvetiti hitremu smučanju in se ne obremenjevati s skupnim seštevkom. Nikakor pa se ne bi rada zdaj ustavila. Na valu, ki sem ga ujela, hočem nadaljevati vse do marca,« si je zaželela Gutova, ki je na zadnji tekmi pred božičnim predahom zaradi napornega ritma že čutila močne bolečine v nogah.

Še bolj utrujena je bila 31-letna Vonnova, sedem let starejša od švicarske kolegice. Američanka opaža, da potrebuje več časa za regeneracijo kot v preteklosti. Pošalila se je, da se mora sprijazniti s svojo starostjo, zaradi katere na nastopih potrebuje daljši spanec kot mlajše tekmice. »Vse me boli in fizično zares potrebujem odmor. Izkoristila ga bom za izlet v Firence, kjer bom obiskala sestro,« je ameriška zvezdnica povedala, kje si bo polnila baterije pred zadnjima tekmama v letu.