Nad Domnom očaran tudi Goldberger

Najmlajši od bratov Prevc z 8. mestom včeraj najvišje uvrščeni Slovenec v Lillehammerju.

Objavljeno
06. december 2015 00.09
SKIJUMPING-WORLD/
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Nemški zvezdnik Severin Freund si je na včerajšnji »loteriji« v Lillehammerju priskakal »sedmico«. Na tekmi z eno samo serijo, ki so jo zaradi premočnega vetra namesto na veliki napravi izpeljali na srednji skakalnici Lysgård, je zmagal z desetinko točke naskoka pred Norvežanom Kennethom Gangnesom. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil prvič Domen Prevc, ki je pristal na osmem mestu.

Komaj 16-letni smučarski skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je doskočil pri 94 m, s čimer je bil le pol metra krajši od Freunda, je tako ponovil svojo uvrstitev z ognjenega krsta med svetovno elito pred dvema tednoma v Klingenthalu. Po zelo dobrem nastopu, s katerim je le za 2,6 točke zaostal za tretjeuvrščenim Norvežanom Andreasom Stjernenom (96 m), si je od veselja kar zaploskal.

»Ker nimam izkušenj s tako dolgimi tekmami in ker mi manjše naprave ne ustrezajo preveč, mi je uspel super skok,« je bil zadovoljen Domen Prevc, nad katerim je očaran tudi nekdanji šampion Andreas Goldberger, že več let strokovni komentator pri avstrijski nacionalni televiziji ORF.

»Domen si res zasluži aplavz. Odskočil je brezkompromisno, glavo takoj potisnil med smuči in poletel proti dnu skakalnice. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da fant šteje komaj 16 let,« je 43-letni Avstrijec, trikratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (v sezonah 1992/1993, 1994/1995 in 1995/1996), pohvalil mladega skakalca Triglava, ki je prvič ugnal tudi (naj)starejšega brata Petra.

V zadnjih letih najboljši slovenski skakalec je s poskusom, dolgim 91 m, zasedel 11. mesto, vendar pa je treba pripisati, da Peter Prevc včeraj res ni imel sreče z razmerami. Še več, večji pribitek točk (+ 2,4) za slabši veter je imel le njegov klubski in reprezentančni kolega Robert Kranjec (+ 5,0), ki je s ponesrečenim nastopom (65,5 m) tekmo končal na zadnjem, 66. mestu.

Od šesterice Slovencev se je točk razveselil tudi 19-letni Anže Lanišek (94,5 m), ki si je z 19. mestom izbojeval svojo doslej najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu, potem ko je za dve mesti izboljšal svoj dosežek iz lanskega Klingenthala. Ob »letečem Kranjčanu« sta praznih rok od naših ostala tudi Jurij Tepeš (87 m) in Anže Semenič (91 m), ki sta v spremenljivih razmerah iztržila 38. oziroma 47. mesto.

Najbolj nasmejan je bil seveda Freund, ki je slavil 19. zmago v svetovnem pokalu in si z njo priskakal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, s katero je končal prejšnjo zimo. »Za nami je dolg dan, kajti trening smo začeli že zelo zgodaj. Takšne razmere ti gredo seveda prej ali slej tudi na živce, vendar smo proti vremenu nemočni. Vesel sem, da so prireditelji tokrat pod streho spravili vsaj eno serijo,« je dejal 27-letni Nemec in zaupal, da si je med številnimi prekinitvami (serija je trajala debeli dve uri) čas krajšal s prenosnim telefonom in poslušanjem glasbe.

Čeprav se je Gangnesu krstna zmaga izmuznila skozi prste, zaradi tega ni bil prav nič razočaran. »To drugo mesto je zame kot prvo. Še nikoli nisem dosegel tako dobrega rezultata,« je omenil 26-letni Norvežan, ki se je na tretjem mestu skupnega seštevka izenačil s Petrom Prevcem. Njegov (naj)mlajši brat Domen je ostal na 8. mestu. V Lillehammerju bodo poskušali danes (14.45) po kvalifikacijah izvesti še tekmo na veliki skakalnici Lysgård.

Krstna zmaga Riessleja

V Lillehammerju so včeraj vendarle izpeljali prvo tekmo nordijskih kombinatorcev v sezoni, na kateri se je Fabian Riessle veselil svoje krstne zmage v svetovnem pokalu. Nemškemu reprezentantu, ki bo 18. t. m. praznoval 25. rojstni dan, sta družbo na odru za najboljše delala drugouvrščeni Japonec Akito Vatabe in tretjeuvrščeni Finec Ilkka Herola. V cilju ni bilo nobenega Slovenca: Gašper Berlot se po 48. mestu, ki ga je dosegel v petkovi provizorični seriji, ni podal na start desetkilometrske tekaške preizkušnje, Marjana Jelenka je po skoku doletela diskvalifikacija.