Najboljše so Ano tolažile, da bo še priložnost

Alpsko smučanje: Ani Drev se je v 122. nastopu za svetovni pokal po odlični predstavi na prvi progi prvič obetala zmaga.

Objavljeno
28. december 2015 22.24
ALPINE SKIING-WOMEN/LIENZ
Mojca Finc
Mojca Finc

Lienz – Veliko turbulenc je v 14 letih, odkar tekmuje v svetovnem pokalu, doživela najizkušenejša slovenska smučarka Ana Drev. Po včerajšnji odločni predstavi na prvi veleslalomski progi v Lienzu je bilo videti, da bo v 122. nastopu ves vloženi trud – v preteklosti je razmišljala tudi o koncu športne poti – le poplačan. Prvič v karieri je pometla s konkurenco, a na drugi progi odstopila.

Pred tednom dni je v Courchevelu s 7. mestom dosegla rezultat kariere, potrdila odlično formo in pridobila dragoceno samozavest. Zaželela si je čim prej sestaviti dva vrhunska nastopa na isti tekmi. Včeraj je v Lienzu kazalo, da bo cilj uresničila, a je Avstrijo na koncu zapustila s točkovno ničlo.

»Čeprav se na smučeh odlično počutim, sem bila kar malo presenečena, ko sem v cilju prevzela vodstvo. Vedela sem, da je bil način smučanja pravi, a tudi, da sem naredila dve napaki. Nastop ni bil optimalen, bila pa sem zelo vesela, da se je izšlo za vodstvo,« je ocenila prikazano na prvi progi. Pravi, da je v pripravi na finale, ki ga je zakoličil glavni slovenski trener Denis Šteharnik, ohranila mirnost, čeprav se je v vlogi vodilne znašla prvič. »Nisem bila pretirano nervozna, zaupala sem v svoje smučanje in verjela, da lahko ponovim predstavo. Odstop me je presenetil,« je podoživela izgubljeno priložnost in dodala, da je napako storila v žaru borbe.

»Vidljivost je bila slaba, majhnih robov, ki so se ustvarili na progi, ni bilo moč videti. V zavoj sem prišla z velikim nagibom, spodnesel me je rob, ob katerega sem zadela s smučarskim čevljem. Nisem pričakovala zdrsa,« je komentirala odstop. V ciljni areni jo je tolažila najboljša trojica, zmagovalka Lara Gut, drugouvrščena Tina Weirather in tretja Viktoria Rebensburg. »Veliko prijaznih besed so mi namenile in mi zaželele stopničke ob naslednjih priložnostih,« je omenila kolegialnost tekmic. Kaj se je po spodrsljaju v Lienzu naučila? »Spoznala sem, da se lahko borim z najboljšimi,« je poudarila 30-letnica, ki jo naslednja preizkušnja čaka čez tri tedne v Ofterschwangu. Nekaj dni si bo vzela za počitek, nato pa se vrnila k snežni vadbi. »Želim si kakovosten trening pred naslednjimi tekmami, na katerih bi rada nadaljevala v ritmu, ki ga imam zdaj,« je povedala.

Trenerju Šteharniku je žal, ker tekmovalni koledar prinaša dolg veleslalomski premor. Sicer pa Drevovi ničesar ne očita. »Sledila je dogovoru o brezkompromisni predstavi, borila se je, nič ni preračunavala, ampak tvegala. Pred drugim nastopom je bila odločna, zbrana, pripravljena za vrhunski rezultat, želela si je zmagati ... Glavo gor in s takšnim pristopom iskati novo priložnost,« verjame v najboljšo slovensko veleslalomistko.

Nastop na drugi progi si je z 29. časom zagotovila še Katarina Lavtar, v finalu pa odstopila tri vrata pred ciljem. Tina Robnik je tekmo predčasno končala na prvi progi, prijetno pa je presenetila debitantka na tekmah za svetovni pokal 17-letna Meta Hrovat, ki je za 16 stotink zgrešila finale. »Dekleta so pokazala, da ne branijo uvrstitev, ampak jih želijo izboljšati. Na žalost so šla tokrat malenkost čez rob. Všeč mi je, da smučajo na meji, kar bomo poskušali doseči tudi na treningih, da bodo še bolj domače v takih situacijah,« je črto pod nastopi Drevove in Lavtarjeve potegnil Šteharnik ter pohvalil najstnico Hrovatovo.

Danes bo v Lienzu še slalom (ob 10.30 in 13.30), na katerem bodo nastopile Ana Bucik, Lavtarjeva in Maruša Ferk. Prva slaloma v novem letu (tudi moški) bi morala biti v Zagrebu 5. in 6. januarja, a so ju po včeraj ponovljeni neuspešni snežni kontroli odpovedali. Zaradi previsokih temperatur na Sljemenu v decembru niti enkrat niso vključili snežnih topov. Po odpovedih v Leviju, St. Antonu (tekme bodo nadomestili v Zauchenseeju) in Zagrebu so zdaj vprašljive še moške preizkušnje v Adelbodnu 9. in 10. januarja.