Namesto veselja Jakov Fak doživel šok

Neuničljivi norveški biatlonski veteran Ole Einar Bjørndalen slavil 95. zmago, polom našega udarnega aduta.

Objavljeno
02. december 2015 23.23
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Östersund – Ko je biatlonec Jakov Fak pred petimi leti prestopil iz hrvaške reprezentance k slovenski, je zablestel že na prvi postaji sezone in tam napovedal izjemno nadaljevanje športne poti. Včerajšnja posamična premiera pa se je s 7 zgrešenimi tarčami zanj razpletla kot v najhujših sanjah. Med Slovenci je točke osvojil le Klemen Bauer, zmage se je veselil neuničljivi Ole Einar Bjørndalen.

Norvežan, ki bo prihodnji mesec praznoval 42. rojstni dan, je najbolj prepoznaven med akterji biatlonskih aren. Ponaša se z zares izjemno kariero, kronano z olimpijskimi kolajnami, naslovi svetovnega prvaka in od včerajšnjega nastopa s skupno kar 95 zmagami. Eno od teh je dosegel celo med tekači, sicer pa ga ni v svetu smučarskega športa s tako visokih številom zmag. Na zimski športni sceni je pred njim le nemška hitrostna drsalka Gunda Niemann, a sodeč po tej premierni posamični predstavi v sezoni bi Bjørndalen lahko ujel tudi njenih 99 zmag.

»To je bil eden tistih nastopov, ko ti gre vse po maslu. Počutil sem se izjemno, nič me ni zmotilo na strelišču,« je presrečen po prihodu v cilj pripovedoval pred kamero norveške televizije. Obenem si je precej njegovih navijačev ogledalo to tekmo v živo, saj jim je Östersund bližje od večine prizorišč v sezoni, ni si tudi težko predstavljati njihove evforije po uvodni zmagi mešane štafete in včeraj še Bjørndalnovem podvigu v sezoni, katere vrh bo svetovno prvenstvo prav v metropoli Norveške. Ta biatlonec se je sicer svoje zadnje zmage na 20 km veselil februarja 2009, nazadnje je bil na vrhu po prvi biatlonski predstavi na olimpijskih igrah v Sočiju, tekmi v šprintu.

Takrat je bil Jakov Fak s poškodovano ramo 10., odtlej se je v biatlonskih arenah dogajalo marsikaj, med drugim je naš vodilni reprezentant drugič osvojil naslov svetovnega prvaka ter s 3. mestom dočakal tudi svoje prve stopničke v skupnem seštevku sezone. Včeraj pa je bila podoba njegovega nastopa vse prej kot šampionska.

Že ob prvem postanku na strelišču je med petimi tarčami zgrešil kar tri, sanje o uspešni premieri so se mu razpočile kot milni mehurček. Po prvih dveh strelih v prazno je poskusil drugače nastaviti puško, pa tudi to ni prineslo želenega zasuka. »Takrat je ukrepal logično, saj v primeru dveh zgrešenih strelov na uvodu začneš razmišljati, kaj je narobe. Res pa so poznejše analize razkrile, da ni bilo treba ničesar spreminjati,« je poudaril trener slovenskih biatloncev Tomaš Kos po povsem ponesrečenem Fakovem nastopu za 78. mesto med 104 nastopajočimi, med katerimi ni bilo med najboljšimi niti vodilnega biatlonca zadnjih let Martina Fourcada, s petimi zgrešenimi streli (med temi kar treh tarč ni pokril v zadnjem postanku) na 21. mestu.

Če si je kdo v bledem slovenskem taboru za začetek zaslužil pohvale, je bil to novinec Miha Dovžan, saj je na zahtevni tekmi spreminjajočih se vetrovnih sunkov zgrešil le enkrat in kot 47. pristal v zgornji polovici udeležencev. Najvišje med Slovenci je bil Klemen Bauer, na 36. mestu je osvojil prve točke v sezoni, predvsem je zanj pomembno uspešno okrevanje po mononukleozi. Pred moško karavano svetovnega pokala v biatlonu sta zdaj sicer prosta dneva, pisan spored za konec tedna prinašata sobotni šprint in nedeljsko zasledovanje.

Tekmovanje v Östersundu na osrednjem Švedskem bodo danes nadaljevale biatlonke v svoji najdaljši disciplini, posamični na 15 km, Kos si razumljivo želi vidnejši izplen kot na včerajšnji moški tekmi. »V zadnjih tednih smo opravili kakovosten trening, želim si tudi manj vremenskih nevšečnosti,« se je tako tudi spomnil včerajšnjega sneženja in vetra predvsem v uvodnem delu tekme, ki bo v slovenskem taboru res hitro šla v pozabo .