Narava še drugič premagala Fince

Smučarski skoki: danes v Kuusamu dve tekmi. Slovenci so bili doslej v Kuusamu šestkrat na stopničkah.

Objavljeno
27. november 2015 22.28
Mojca Finc
Mojca Finc

Kuusamo – Na finskem vzhodu nič novega. Vremenske težave, ki so v četrtek vladale v Kuusamu, na tradicionalnem prizorišču skakalnih tekem za svetovni pokal v uvodnem delu zime, so se nadaljevale tudi včeraj. Premočan veter, značilen za tamkajšnjo skakalnico, je odpihnil prvo od dveh načrtovanih tekem. Prireditelji se nadejajo, da jim bo danes narava le naklonjena.

Kuusamo zaradi zahtevnih vetrovnih razmer nikoli ni sodil med hvaležna tekmovališča v svetovnem pokalu, narava se je tudi včeraj, ko bi morali izvesti kvalifikacije in tekmo, poigrala s skandinavskimi prireditelji. Najprej so odpovedali kvalifikacije in napovedali preizkušnjo z vsemi 70 tekmovalci na štartu, nato pa štirikrat preložili trening, dokler ga niso – s tekmo vred – dokončno prečrtali.

Na štartu je bilo tudi šest slovenskih skakalcev: Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Nejc Dežman, Jaka Hvala in Anže Semenič. »Fantje so se sicer ogreli in pripravili na skoke, vendar smo vse odločitve žirije čakali pod napravo, bili smo na toplem,« je s severa Evrope sporočil trener slovenske reprezentance Goran Janus in dodal, da se bodo prireditelji potrudili danes izpeljati obe tekmi – odpovedano in začrtano na današnjem sporedu. Po treningu, ki je predviden ob 13. uri, fante čaka ena tekmovalna serija ob 14.30. Druga tekma pa bo nato na sporedu ob 16. uri. »Če se bo prva preizkušnja zavlekla, bo še vedno dovolj manevrskega prostora, da se izpelje obe,« je še dodal Janus.

Izplen, ki ga ima slovenska reprezentanca na skakalnici v Kuusamu (HS142, K-120), je spodbuden: šestkrat se je namreč zavihtela na stopničke. Trikrat si jih je priskakal nekdanji as Primož Peterka, od 15 zmag, ki jih je osvojil v karieri, je dve dosegel prav na njej, enkrat pa je bil tretji. Kranjec je pred desetletjem na tem hribu vknjižil svojo premierno zmago v svetovnem pokalu, zasedel je še 3. mesto. Najnižjo stopnico na odru za zmagovalce je pred tremi sezonami dosegla tudi reprezentanca na ekipni tekmi. To je bila tudi najboljša uvrstitev na tej skakalnici prvega slovenskega aduta Prevca.

Medtem ko karavana bije bitko z vetrom, pa se je Avstrijec Gregor Schlierenzauer po nezadovoljivem začetku zime (v Klingenthalu je bil 17.) odločil izpustiti finski preizkušnji in se odpravil na celotedenski trening na Norveško. Poteza, ki jo je ubral zmagovalec Kuusama v sezoni 2013/14, se ob trenutni realizaciji finskih tekem sploh ne zdi slaba ...