Navijači niso obremenitev, temveč so dodatna moč

Alpsko smučanje: Močna slovenska zasedba za 53. Zlato lisico – Ilka Štuhec bo nastopila na obeh tekmah

Objavljeno
05. januar 2017 23.03
ŽENSKA SMUČARSKA REPREZENTANCA
Špela Robnik
Špela Robnik
Maribor – Tri velike razloge imajo navijači, da se (zlasti jutri) pomešajo v množico na Snežnem stadionu, te dni izpostavljajo prireditelji. Prvi je Ana Drev kot prvokategornica v veleslalomu in, tako kot lani, kandidatka za najvišja mesta. Nato domača zvezdnica Ilka Štuhec, ki je obnorela s serijo dirkaških zmag. In pa seveda poslavljajoča se Tina Maze.

Pa imen pravzaprav na tem mestu sploh še ne zmanjka. V slalomu se namreč med najboljše vzpenja tudi Ana Bucik, z Marušo Ferk bosta znova napadli visoke uvrstitve, tudi v veleslalomu za Drevovo na nove točke prežita Tina Robnik in Katarina Lavtar. V zasedbi, ki bo ta konec tedna nastopila na Pohorju, skorajda ni neznanih obrazov ali mladih neizkušenih smučark. Med tistimi, ki ju redkeje vidimo na tekmah najvišje ravni, sta le slalomistki Klara Livk in Saša Brezovnik, sicer pa ima glavni trener reprezentance Denis Šteharnik v ognju kar nekaj vročih želez. »A ne želim jih obremenjevati z rezultati. Vem, da so dekleta dobro pripravljena, da znajo hitro smučati, želim si samo, da bi jim uspelo čim več teh idealnih zavojev. Ti pa vodijo do vrhunskih rezultatov,« je dejal in se obenem tudi zahvalil prirediteljem, da so jim v zadnjih dneh starega leta omogočili trening na domačem terenu. Resda le v spodnjem delu proge, a vseeno so lahko smučarke dobile dober občutek za podlago, ki ji pred tekmo ne bodo posebej vbrizgali vode. Dovolj vlage je menda bilo že, ko so s topovi belili pohorsko strmino.

Ali bo torej tekmovalna podlaga bolj ali manj podobna tisti s treninga, se domačinka Štuhčeva ni pretirano obremenjevala: »Proga je takšna, kot je, kaj veliko izmišljevati si ne moremo, za vse bodo razmere enake, saj verjamem, da je odlično pripravljena.« Če kdo, potem prav ona pozna teren do vseh najmanjših grbin. »Strmino res dobro poznamo, seveda pa je prišlo zelo prav, da smo lahko tu trenirale. Novosti ni, bo pa treba to čim boljše izkoristiti tudi na tekmi,« je še dejala 26-letna Mariborčanka. V nogah ima kar nekaj tehničnega treninga, zaveda se, da smuča dobro, toda o rezultatih vseeno ni želela razpravljati. »Cilj je, da smučam sproščeno, da poskusim dokazati to, kar sem že na zadnjih treningih in tudi že na tekmah ob koncu leta,« je spomnila na dvojni paket osvojenih točk na Semmeringu.

Motiv na domačem hribu bo jutri in v nedeljo seveda še toliko večji. Bo letos tekma zanjo kaj drugačna, glede na dosedanje rezultate v sezoni? Lahko vsa ta pozornost prinese tudi pritisk? »Vedno je drugače, to je domača tekma, pride veliko ljudi, slišim jih od štarta do cilja, to je edinstvena tekma v sezoni. Mislim, da spodbuda navijačev ne more biti obremenitev, temveč dodatna moč. Tako si to vzamem in zaradi nje še kaj dodam, z njo me še bolj ponese k dobremu rezultatu,« je razmišljala Štuhčeva, ki sicer vsako leto ob Zlati lisici s pridom izkoristi privilegij, da lahko spi v domači postelji.

V zadnjih dneh je iz nje vstajala za zgodnje jutranje treninge, po tehničnem sklopu na ciljni strmini so ji na Pohorju od vrha gondole do štarta tekmovalne proge pripravili tudi teren za smuk. Že hitro po Lisici si bo namreč za tekme v Zauchenseeju spet nadela tisto zanjo udobnejšo opremo – hitre smuči. »Slalom in veleslalom smo trenirali tri dni pred novim letom, v obeh disciplinah je pripravljenost na dovolj visoki ravni, zato so pred tekmo pričakovanja kar visoka, v obeh dneh pričakuje nastop v finalu,« je o Ilkinem smučanju povedal trener Grega Koštomaj in znova poudaril, da ne odstopajo od programa treningov vseh disciplin. »Ne moreš trenirati le za eno tekmo, treba se je pripravljati kompleksno. Ilka je vsestranska smučarka, naša naloga pa je, da ji dobro organiziramo vadbo. Vedno je treba razmišljati dva tedna vnaprej. To je v tej zimi precejšen izziv, povsod je le umetni sneg, povsod so omejeni s tereni, še zlasti za hitre discipline je težko dobiti progo.«