Prevc se ne bo le branil, ampak bo še naprej tudi napadal

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo slovenski smučarski skakalec Peter Prevc prvič v sezoni slavil zmago.

Objavljeno
14. december 2015 22.38
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Peter Prevc na začetku sezone 2015/16 iz tedna v teden potrjuje, da je eden od najresnejših kandidatov za osvojitev velikega kristalnega globusa v smučarskih skokih. Na uvodnih petih posamičnih tekmah za svetovni pokal se je kar štirikrat zavihtel na zmagovalni oder, od tega trikrat na drugo stopničko in v nedeljo še na najvišjo, potem ko je prepričljivo osvojil prvo mesto na drugi tekmi v Nižjem Tagilu.

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo najboljši slovenski skakalec slavil prvo zmago v tej tekmovalni zimi. V Klingenthalu mu jo je Norvežan Daniel Andre Tande izpred nosa speljal za 3,1 točke, na drugi preizkušnji v Lillehammerju se je pred njega za 1,8 točke »vrinil« Tandejev rojak Kenneth Gangnes, v soboto pa mu je v Nižjem Tagilu skok na sam vrh za 11,5 točke preprečil »večni« nemški rival Severin Freund.

Brez uvrstitve med najboljšo trojico je tako Prevc ostal zgolj na prvi tekmi z eno samo serijo na Norveškem, kjer v vetrovni »loteriji« res ni imel najsrečnejše roke; izvlekel je enajsto mesto, za zmagovalcem Freundom, slej ko prej znova njegovim glavnim tekmecem v boju za veliki kristalni globus, pa je zaostal za šest točk.

V nedeljo so se 23-letniku iz Dolenje vasi v Selški dolini le pokrili vsi dejavniki. Najbližjega zasledovalca Michaela Hayböcka, ki je – mimogrede – Avstriji priskakal prve posamične stopničke v sezoni, je na drugi preizkušnji v Rusiji preskočil za natanko sedem točk.

»Končno se mi je le 'zgodila' ta zmaga,« si je oddahnil Prevc, vesel, da sta mu uspela dva vrhunska skoka. Ker je od vsega začetka vedel, da je dobro pripravljen, je kljub temu, da se mu je prvo mesto nekajkrat izmuznilo skozi prste, ostal miren in potrpežljiv. »Treba je zaupati vase in nadaljevati po zastavljeni poti,« je razkril skrivnost svojega uspeha in ponovil, da se mora zmaga preprosto »zgoditi«. Razlike med najboljšimi so pač tako majhne, da v »zračnih bitkah« za najvišja mesta pogosto odločajo malenkosti.

V Nižjem Tagilu se je veselil svoje sedme zmage med elito po Kulmu '14, Saporu '14 in '15, Planici '14 in '15 ter Vikersundu '15, z njo pa se je utrdil na tretjem mestu večne lestvice slovenskih zmagovalcev. Pred njim ostajata Primož Peterka (15) in Primož Ulaga (9). Petrovo zadovoljstvo v Rusiji pa je bilo – razumljivo – toliko večje, ker si je z nedeljskim podvigom zagotovil tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na prvih petih tekmah je zbral 364 točk, 37 več kot drugouvrščeni Freund in 99 več kot tretjeuvrščeni Gangnes. Ob tem ne gre prezreti, da je imel v zadnjih petih letih večji izplen s prvih petih preizkušenj le upokojeni avstrijski šampion Thomas Morgenstern, in sicer 425 ob štartu sezone 2010/11.

Ker je – kot Prevc ve iz lastnih izkušenj – težje nekaj braniti kakor osvojiti, se z rumeno majico ne bo obremenjeval. »Vsake tekme se bom lotil posebej in še naprej napadal,« je najboljši slovenski športnik še napovedal naslednji preizkušnji konec tega tedna v Engelbergu.