Ne more mlajšemu bratu kar pustiti, da ga »namaha«

Smučarski skoki: Peter Prevc eden glavnih kandidatov za zmago na novoletni turneji.

Objavljeno
27. december 2015 22.48
Peter Prevc of Slovenia competes during the men's Ski jumpingWorld Cup ain Engelberg, Switzerland, Sunday Dec. 20 2015. ( Alexandra Wey/Keystone via AP)
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Verjetno še noben slovenski smučarski skakalec doslej na novoletni turneji ni bil tako izrazit favorit, kakor je Peter Prevc pred 64. izvedbo tega slovitega tekmovanja, ki se bo s kvalifikacijami danes začelo v Oberstdorfu. V vlogo glavnega kandidata za osvojitev »zlatega orla« ga ob rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala navsezadnje postavljajo zlasti šampionske predstave na zadnjih preizkušnjah, na katerih je pometel s tekmeci.

Najboljši slovenski športnik, že tretjič zapored po letih 2013 in 2014, je v Oberstdorf pripotoval kot prepričljivi zmagovalec zadnjih treh tekem med elito: na drugi v Nižjem Tagilu je za sedem točk preskočil drugouvrščenega Avstrijca Michaela Hayböcka, na prvi v Engelbergu se mu je najbolj – na 13,6 točke – približal (naj)mlajši brat Domen, na drugi v Švici pa je z zaostankom 19,4 točke drugo mesto vnovič osvojil Hayböck.

V kako vrhunski formi je ta čas 23-letnik iz Selške doline, je mogoče soditi tudi po tem, da ga nič ne more vreči iz tira. »Skoki so tako zapleten šport, da skakalca – kadar mu gre – nič ne zmoti. Z dobrim odskokom lahko namreč izničiš smolo s slabim vetrom. Ko pa se loviš, te lahko ustavi že najmanjši vetrič,« je pojasnil Peter Prevc, ki se je mojstrsko rešil tudi iz zagate po prvem nedeljskem poskusu v Engelbergu, po katerem se mu je ob doskoku iztaknil zatič iz čevlja.

»Takoj po pristanku me je sicer zagrabila panika, kako se bom ustavil do konca izteka, vendar pa se je na srečo dobro izšlo. Medtem smo zadevo že popravili,« je zaupal in pristavil, da bo na turneji tekmoval z novimi čevlji oziroma tistimi, na katere je preložil krivdo za ne najboljše poskuse na uradnem treningu in v kvalifikacijah pred desetimi dnevi v Švici. »V zadnjih dneh sem jih preizkusil v Planici in nisem imel težav. Očitno je bil v Engelbergu bolj problem v meni kot v čevljih.«

Domen ga preseneča iz tedna v teden

Na vprašanje, katera od obeh zmag na veliki napravi Titlis mu je ljubša (sobotna z drugim mestom Domna ali nedeljska z rekordom skakalnice), je odvrnil, da prva. »Predvsem zaradi tega, ker mi je uspel velik preskok od petka, poleg tega pa sem imel na stopničkah še brata. Zato mi bo tisti uspeh ostal dalj časa v spominu,« je razložil in priznal, da ga najmlajši brat navdušuje iz tedna v teden.

»Prvič me je presenetil že v začetku jeseni, ko je zmagal na celinskem pokalu v Klingenthalu, potem na oktobrskih pripravah v Oberstdorfu, kjer se je uvrstil v ekipo za svetovni pokal, v kateri je že dodobra 'zabetoniral' svoje mesto. A ne le to: utrdil se je že skoraj med elitno peterico na svetu,« je tudi Peter navdušen nad Domnovim meteorskim vzponom.

V izjavi, ki jo je dal po dvojni zmagi v Engelbergu, češ da je po eni strani razveseljivo, ker mu je (naj)mlajši že tako blizu, po drugi pa tudi skrb zbujajoče, je bilo veliko heca. »Ne more starejši brat kar tako pustiti mlajšemu, da ga 'namaha'. Na tekmah ostajava tekmeca, se pa lahko od Domna – čeprav je še tako mlad – naučim marsikaj: predvsem malo zmedenosti oziroma brezskrbnosti, ki nam je starejšim že malo primanjkuje,« je razkril in pripomnil, da sam težko da kakšen nasvet sedem let mlajšemu bratu. »Ne zato, ker me ne bi poslušal, ampak enostavno zato, ker ne znam nič pametnega povedati. Za to so trenerji.«

Da ga je Werner Schuster, »glavni in odgovorni« v nemški skakalni vrsti, postavil na »pole position« za turnejo, je sprejel brez večjega ugovora, je pa pri tem vseeno opozoril, da se lahko – tako kot v formuli 1 – tudi v skokih hitro vse obrne. »Zato bi težko karkoli napovedoval. Pomembno je priti 'cel' čez prva dva zavoja, pa nato še kakšen krog. Turneja je dolga, lani sem tudi sam doživel, kako se lahko obrne tudi na negativno stran. Zato se moram mirno pripraviti za sleherni skok in se samozavestno podati v vsak nastop,« je slovenski as poudaril, kako se bo lotil turneje.

Avstrijci v Innsbrucku iz sedme v deveto prestavo

Ta se po njegovem odloča povsod. »Najprej že v Oberstdorfu, kjer je bilo – kakor se spomnim – že veliko tako prijetnih kot tudi neprijetnih presenečenj. Potem se lahko tekmovanje (z)lomi Innsbrucku, kjer Avstrijci, ki so zmagovali v zadnjih letih, običajno iz sedme prestave premaknejo še v deveto,« je začel naštevati najhujše tekmece, med katerimi je pri severnih sosedih posebej izpostavil Hayböcka in Stefana Krafta, ki sta v minulih 14 dneh občutno dvignila formo. Ker se je Gregor Schlierenzauer nazadnje »skrival«, je zaskrbljen, da prav tako nekaj pripravlja.

»Nemci imajo zelo močna aduta v Severinu Freundu in Richardu Freitagu, potem je tu še norveška falanga, pri kateri se nikoli ne ve, kdo bo udaril na plano. Nabor kandidatov za skupno zmago je zato znova zelo velik,« je presodil Peter Prevc in dodal, da je vedno hujša konkurenca tudi znotraj slovenske reprezentance. »Domen je postal zelo neugoden, tudi Anže Lanišek je v Nižjem Tagilu dosegel odlična rezultata. Jurij Tepeš, ki je začel dobro, si mora povrniti le samozavest, počasi se dviguje tudi Robi Kranjec. Anže Semenič je tudi sposoben marsikaj, od Tilna Bartola pa nihče nič ne pričakuje. Morda pa se bo zato z njim zgodilo, kar se je z Domnom,« je radoveden.

Božični prosti dan je tudi zanj prišel kot naročen, da se je lahko malo umaknil od vsega skupaj in se tako tudi malo odpočil. Že danes, ko bodo po uradnem treningu (15.15) v Oberstdorfu na sporedu kvalifikacije (17.15), v katerih bo dobil neposrednega tekmeca za torkovo uvodno serijo na izločanje, se bo začelo zares. Nosilec rumene majice upa, da bo nadaljeval v slogu prejšnjih tednov, nemško-avstrijska turneja, ki jo je lani v skupnem seštevku končal na tretjem mestu, pa kljub vsemu ni njegov prvi cilj sezone.

»Glavni cilj je vselej naslednja tekma. Po sobotni v Engelbergu je bila to nedeljska, zdaj je to tista v Oberstdorfu, po njej bo preizkušnja v Garmisch-Partenkirchnu in tako naprej,« je še dejal Peter Prevc, ki mu bo – če bo skakal kot nazadnje – zares težko kdo preprečil, da bi se kot drugi Slovenec po Primožu Peterki (1996/97) vpisal med junake novoletne turneje.