Freund pripravljen na vrhunec zime: dvoboj s Prevcem

Nemški smučarski skakalec Severin Freund optimistično pričakuje 64. novoletno turnejo, na kateri bo znova eden od favoritov.

Objavljeno
27. december 2015 19.17
Š. Ro.
Š. Ro.

Oberstdorf - Kdo bo glavni junak tokratnega prestižnega skakalnega tekmovanja, ki ga bodo v naslednjih desetih dneh gostile štiri skakalnice v Nemčiji in Avstriji? Jasno je, kdo najvišje kotira na stavnicah - vodilni v svetovnem pokalu in zmagovalec zadnjih treh tekem Peter Prevc, ki na novoletno turnejo prihaja v sijajni formi. Toda spektakel vedno s seboj prinaša tudi presenečenja ...

Eden glavnih Prevčevih tekmecev bo zmagovalec prejšnje sezone svetovnega pokala Nemec Severin Freund, ki ga ob bok Slovencu postavlja tudi nekdanji skakalni as Martin Schmitt. »Oba skakalca sta tako v tej kot prejšnji sezoni že dokazala, kako dobro znata prenašati pritisk in vedno dobro skakala, ko je bilo treba. Oba imata v mojih očeh velik potencial za skupno zmago,« je dejal Schmitt, ki bo tokrat v vlogi televizijskega komentatorja za Eurosport.

Vendar pa nekdanji svetovni prvak, ki je kariero sklenil leta 2014, opozarja tudi na norveško nevarnost. »Zelo močno ekipo imajo, a težko je izpostaviti posameznika. Zelo so izenačeni in na vsakogar je treba računati. Njihova prednost je tudi ta, da imajo vedno nekoga na vrhu, če ne gre enemu, pa drugemu. Gotovo imajo tudi oni potencialnega zmagovalca, vendar pa ne bi znal povedati, kdo je to,« je še dejal Schmitt.

Slabše, če gre soditi po uvodnih tekmah sezone, kaže Avstrijcem, ki so na turneji zmagali že sedemkrat zapored. Se bo letos njihova prevlada končala? Schmitt meni, da lanskega zmagovalca Stefana Krafta nikakor ne gre odpisati, niti Michaela Hayböcka ne, saj je na zadnjih tekmah že stal na zmagovalnem odru. Manj pa pričakuje od Gregorja Schlierenzauerja, ki v tej zimi ne najde prave forme. Kot je dejal, upa, da ima trener Heinz Kuttin v svojem moštvu še rezerve.

Za Freunda vrhunec zime

V Oberstdorfu je bilo sicer danes pred jutrišnjimi kvalifikacijami za prvo tekmo že živahno, med najbolj zaželenimi je bil kajpak domači adut Freund. Na novinarski konferenci nemške reprezentance je povedal, da je pripravljen za boj za vrh.

Čeprav na zadnjih tekmah ni bil v najboljši formi, pravi da že komaj časa pričakuje dvoboj s Prevcem in si tudi zelo želiti prekiniti dolgo sušo: Nemci na zmago na novoletni turneji čakajo že 14 let. »Upam, da bomo po tekmi v Garmischu na pol poti in da bomo v igri za zmago,« je prvi etapni cilj izpostavil trener Werner Schuster.

»Počutim se dobro, pripravljen sem na prvi vrhunec te zime. Že takoj na začetku turneje bo ob množici navijačev zelo čustveno. Zelo se že veselim skokov na domačem hribu,« je povedal 27-letni Freund, ki bo na svojih plečih nosil težko breme visokih pričakovanj domače javnosti. »Vem, česa sem sposoben. Toda po drugi strani se tudi zavedam, da lahko gre hitro vse narobe, v določenem trenutku se mora poklopiti veliko stvari. Nihče nima garancije. Zame bo najbolj pomembno to, da se bom lahko hitro prilagajal ob selitvi z ene skakalnice na drugo,« je še dejal.

»Uspeh bi bil že, če bi osvojili drugo ali tretje mesto. A vseeno je glavni cilj, da Freund turnejo osvoji. Mislim, da bo z vsakim dobrim skokom bolj stabilen, lažji in bolj odločen. Ima vse možnosti, da konča na vrhu,« je še dejal Schuster, ki sicer veliko upov polaga tudi na Richarda Freitaga in Andreasa Wellingerja. Poudaril je še, da so že poleti trenirali z mislijo na turnejo štirih skakalnic in se temu primerno dobro pripravili. »Verjamem, da bomo kot ekipa boljši kot smo bili nazadnje.«