Nemci že poleti opravili simulacijo turneje

Tuji favoriti: Freund se že izjemno veseli čustvenega štarta pred več tisoč navijači v Oberstdorfu.

Objavljeno
27. december 2015 22.45
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V Oberstdorfu se bo z uradnim treningom in kvalifikacijami danes popoldne prižgala zelena luč za tradicionalni prvi vrhunec sezone v smučarskih skokih – novoletno turnejo. Lani je na veliki napravi pod Senčno goro (HS-137) zmago pred rojakom Michaelom Hayböckom in Petrom Prevcem slavil Avstrijec Stefan Kraft, ki se je na koncu veselil tudi skupnega prvega mesta v tem tekmovanju.

»Glavni favoriti so tokrat drugi, vendar pa menim, da je treba vseeno resno računati tudi z nami. Michi (Hayböck) je bil navsezadnje na zadnjih treh tekmah dvakrat drugi. Verjamem, da smo na pravi poti,« je ocenil Kraft. Optimizem črpa tudi iz testa moči, ki so ga Avstrijci opravili v Engelbergu. »Rezultati preizkusa so bili z naskokom najboljši doslej,« je dobro razpoložen 22-letnik iz Schwarzacha na Solnograškem.

Nadeja se, da bo v turnejo štartal s sproščenimi skoki, ki so po njegovem ključ do uspeha. Zaveda se, da je zdaj v drugačnem izhodišču, kot je bil, denimo, pred letom dni. »Začetek sezone ni bil najlažji, pogrešal sem predvsem sproščenost, ki pa se je – kakor tudi dobrih uvrstitev – ne da izsiliti,« je popolnoma jasno Kraftu, ki je na generalki za turnejo v osrčju Švice izvlekel sedmo in osmo mesto, v skupnem seštevku za svetovni pokal pa napredoval na deveto.

Skakalnico v Oberstdorfu ima že od nekdaj rad, po lanskem zmagoslavju pa se mu je – razumljivo – še bolj vtisnila v srce. »Zaradi domačih navijačev je lepše le še v Avstriji,« je poudaril branilec »zlatega orla«, ki si ga je prejšnjo zimo priskakal s pičlimi šestimi točkami naskoka pred Hayböckom. Tudi slednji je na Bavarsko odpotoval z dobrim občutkom in lepimi spomini.

»Napravo v Oberstdorfu poznam odlično, na njej smo imeli jeseni dvakrat daljše priprave,« je razkril 24-letni član Hinzenbacha, ki se je – zanimivo – kot edini Avstrijec v tej sezoni svetovnega pokala zavihtel na zmagovalni oder. To mu je uspelo dvakrat, drugi je bil namreč tako v Nižjem Tagilu kot nazadnje v Engelbergu.

Avstrijski ljubitelji smučarskih skokov si veliko obetajo tudi od Gregorja Schlierenzauerja, ki se je pripravljal v Lillehammerju, kjer je imel – kot je dejal – mir. Čeprav je imel junak novoletne turneje v zimah 2011/12 in 2012/13 na Norveškem vrhunski trening, pa svoje navijače opozarja, naj od njega vendarle ne pričakujejo čudežev – tudi zaradi »motivacijske luknje«, v katero je padel na začetku sezone.

Najhujši Prevčev tekmec pa slej ko prej ostaja Nemec Severin Freund, s katerim bijeta hude zračne bitke že od druge polovice prejšnje zime. »Počutim se dobro pripravljenega za prvi veliki vrhunec sezone. Zlasti štart v Oberstdorfu pred več tisoč navijači je nadvse čustven in vedno znova povzroči kurjo polt. Zato se že izjemno veselim prve preizkušnje na domači skakalnici,« je poudaril 27-letni Bavarec in zaupal, da so poleti pod vodstvom trenerja Wernerja Schusterja izpeljali simulacijo tekmovanja štirih skakalnic.

»Začeli smo v Oberstdorfu, nadaljevali v Garmisch-Partenkirchnu in se nato preselili v Avstrijo. Na sleherni napravi smo opravili le nekaj skokov, da bi se čim hitreje prilagodili na določen profil. To je bila zanimiva priprava in še eden od kamenčkov v mozaiku za uspešno turnejo,« je še razkril Freund, ki ga Nemci pred tokratnim štartom še posebej varujejo. Čeprav naj bi se kot skupno drugouvrščeni udeležil sinočnje novinarske konference najboljših treh v svetovnem pokalu, ga na njej ni bilo, češ da je bil že na popoldanskem druženju z (nemškimi) predstavniki »sedme sile« ...