Nemški festival sredi Avstrije

Ženski šprint: slovenske biatlonke vnovič močno razočarale, trojna zmaga Nemk.

Objavljeno
11. december 2015 22.58
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Hochfilzen – Lepšega vstopa v novo sezono si navijači iz Nemčije, z naskokom najbolj številni tuji obiskovalci biatlonskih tekem po različnih prizoriščih, niso mogli želeti. Nekaj jih je že stiskalo pesti za svoje adute pred dnevi v Östersundu, a prvi množični obisk so uprizorili včeraj v Avstriji in se veselili treh Nemk na stopničkah. Slovenska ženska vrsta je znova razočarala.

Niti ene med četverico slovenskih reprezentantk ni bilo v družbi 40 dobitnic točk, v današnje žensko zasledovanje se je uvrstila le Teja Gregorin, uvrstitev na 44. mesto z le eno zgrešeno tarčo pa je potrjevala, da v tekaški smučini bronasta olimpijka iz Sočija še zdaleč ni tako hitra kot nekoč. »Presenetil me je tako slab uvod v sezono, saj sem bila prepričana, da sem poleti dobro zastavila delo, povrhu pa sem bila vesela, ker sem se v majhni skupini odpravila na evropski sever prej kot ponavadi. Tam je bilo dovolj časa za umirjeno pripravo, a sadov vloženega dela nisem dočakala niti v Östersundu niti za zdaj v Avstriji,« je povedala po razpletu šprinta, v katerem je zgrešila le enkrat, a vseeno krepko zaostala za tekmicami: »Tudi nekatere druge so zgrešile eno ali celo več tarč, pa so bile za minuto hitrejše … Ne vem, nisem izčrpana, a na progi sem se počutila, kot bi bil že konec sezone, ne pa, da sem jo komaj dobro začela.«

Biatlonka, ki sicer vrsto let ohranja ugled zelo sposobne zasledovalke, tako pred današnjo preizkušnjo v tej mikavni disciplini ni optimistična. »Ker sem zdaj očitno tekaško daleč od elite, bo učinek na strelišču še toliko bolj pomemben,« se dobro zaveda edina slovenska udeleženka današnje zasledovalne predstave (ob 11.30). Drugih biatlonk iz izbrane vrste Tomaša Kosa na progi ne bo, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje se niso uvrstile med 60 tekmovalk iz šprinta, ki bodo tako danes na štartu.

Za izjemno predstavo in tako viharno navdušenje številnih privržencev s črno-rdeče-rumenimi trobojnicami pa so poskrbele nemške biatlonke. »Kdo bi si drznil razmišljati o takšnem razpletu,« nam je ob prihodu v novinarsko središče dejal Stefan Schwarzbach, dolgoletni predstavnik nemške biatlonske vrste za stike z javnostjo, nakar je za njim vstopila zmagovalka Franziska Hildebrand in ob pogledu na rojakinji, srebrno Maren Hammerschmidt ter bronasto Miriam Gössner, le zavpila: »Saj to je kot v sanjah!« Res, Nemke so tokrat prekosile konkurenco, česar pa niti po videnem na premieri v Östersundu niti po zadnjih sezoni ali dveh ni bilo pričakovati. Še najbolj pa je presenetila drugouvrščena, saj je 26-letnica iz Ruhpoldinga pogosteje tekmovala v drugem kakovostnem razredu, torej pokalu IBU, resda je nazadnje uspešno nastopila v novi disciplini mešanih dvojic, a tokrat je z visoko štartno številko 106 – mimogrede, zmagovalka je imela štirico – presenetila tekmice in občinstvo. Gössnerjeva pa se je vrnila na stopničke po dveh sezonah. Nemci so sicer v zadnjem času pogosteje kot o njenih tekmovalnih dosežkih razpravljali o romanci z alpskim smučarjem Felixom Neureutherjem, bronastim slalomistom zadnjega svetovnega prvenstva v Vailu in prijateljem iz otroških let nogometnega zvezdnika Bastiana Schweinsteigerja.