Nesmiselno bi bilo iti tako daleč za prazen nič

Prvič v tej sezoni se bo za točke svetovnega pokala boril tudi Jernej Damjan.

Objavljeno
10. december 2015 21.40
Državno prvenstvo v smučarskih skokih na skakalnici v KranjuNa sliki Jernej Damjan.Kranj,11,10,2015[skoki,DP,Kranj]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V Nižjem Tagilu, kjer bosta jutri in pojutrišnjem naslednji tekmi smučarskih skakalk in skakalcev za svetovni pokal, bo prvič v tej sezoni nastopil tudi Jernej Damjan. Ker se je začela njegova forma končno spet dvigovati, je izkušeni Ljubljančan dobro razpoložen, v Rusiji pa si predvsem želi čim bolj mirno ozračje.

»Vesel sem, da znova skačem vsaj približno dobro. Iz treninga v trening mi gre bolje, kaj to dejansko pomeni, pa bomo videli, ko bomo imeli rezultate črno na belem,« je Damjan tudi sam radoveden, koliko je njegovo zdajšnje skakanje vredno med svetovno elito. Verjame, da lahko s svojimi najboljšimi skoki iztrži dober dosežek, če ne bi razmišljal tako, bi raje ostal doma.

»Iti tako daleč po nič bi bilo seveda nesmiselno,« je poudaril skakalec ihanskega Sama, ki drugače o svojih pričakovanjih ni želel preveč razpredati, ker pač ne ve, kje je ta čas v primerjavi s konkurenco. »Rad bi predvsem normalno skakal, če bi ob tem dosegel še dober rezultat, bi bil kajpak toliko bolj zadovoljen,« se 32-letni Ljubljančan noče obremenjevati s številkami.

O njih noče niti razmišljati. Želi si le uživati v skokih, kot je na zadnjih treningih na 90-metrski napravi v Planici. Še kako dobro se namreč zaveda, da lahko le na takšen način pride do dolgih skokov in z njimi do dobrih uvrstitev, s katerimi bi si prejkone zagotovil tudi mesto v slovenski ekipi za Engelberg.

A Damjan si tudi s tem ni želel beliti glave, podpira pa način glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa, ki pušča v moštvu fante glede na njihovo skakanje. Velika naprava v Nižjem Tagilu (HS-134) mu je všeč, na njej je lani, ko sta zmagi slavila Norvežan Anders Fannemel in Nemec Severin Freund, zasedel 12. in 24. mesto. Še boljši pa je bil tam poleti 2013 v veliki nagradi FIS, ko je bil sedmi in drugi.

Želi si predvsem, da bi imel mir – v zraku. Da bi se lahko osredotočil nase in na svoje nastope. »Upam, da ne bo tako pihalo, kot je, denimo, minulo soboto v Lillehammerju ali pred tem v Kuusamu. Da bi bilo čim manj dejavnikov, ki bi me motili,« si je Damjan zaželel kar najbolj poštenih tekem v Rusiji, kjer bodo ob njem pod slovensko zastavo skakali še Robert Kranjec, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš, v ženski konkurenci pa Urša Bogataj, Ema Klinec, Katja Požun, Špela Rogelj in Maja Vtič.

Potem ko Jernej jesenskih priprav ni pričakal v želeni formi, je nekoliko spremenil cilje, ki si jih je zadal pred sezono. Vendar pa jih je zadržal zase. Kaj sta s trenerjem Simonom Podreberškom poleti delala narobe, še ne ve povsem natančno; to bo pokazal šele čas.

»Ker sem v skupnem seštevku že nekajkrat končal med petnajsterico, želim pa sem si še višje, je bilo treba nekaj spremeniti. Zadevo smo zapeljali drugam, kar pa se na žalost ni obneslo,« je še razkril dolgoletni član slovenske reprezentance, vesel, ker se je spet vrnil na pravo pot, kar kažejo tudi njegovi zadnji skoki.

Spored v Nižjem Tagilu

Danes

10.00 – kvalifikacije (ž)

15.00 – kvalifikacije (m)

Jutri

13.00 – prva serija, sledi finale (ž)

16.00 – prva serija, sledi finale (m)

Nedelja

10.30 – kvalifikacije (ž)

12.00 – prva serija, sledi finale (ž)

13.30 – kvalifikacije (m)

15.00 – prva serija, sledi finale (m)