Ni bilo tako preprosto, kot je bilo videti po televiziji

Peter Prevc v Nižjem Tagilu do prve zmage v sezoni in rumene majice.

Objavljeno
13. december 2015 22.56
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Nižji Tagil – Peter Prevc je včeraj le »ujel« prvo zmago za svetovni pokal v sezoni, ki se mu je izmikala pravzaprav vse od uvodne postaje v Klingenthalu. Z njo je skočil na vrh skupnega seštevka in oblekel rumeno majico vodilnega smučarskega skakalca na svetu.

Potem ko je slovenski as v soboto zaostal le za velikim nemškim tekmecem Severinom Freundom in še tretjič v pičlem mesecu dni med posamezniki osvojil drugo mesto, je na drugi tekmi v Nižjem Tagilu zanesljivo premagal vso skakalno konkurenco. Da ga bo težko ugnati, je nakazal že v prvi seriji, v kateri ga je odneslo do 131,5 metra. Izračun mu je navrgel 125,9 točke, s katerimi se je zavihtel v vodstvo – 2,1 točke pred Nemca Andreasa Wellingerja (132,5 m) in še dve desetinki več pred Avstrijca Michaela Hayböcka (130 m).

V finalu je med najboljšo deseterico največji skok po razpredelnici navzgor uspel Anžetu Lanišku (123,5 m in 135 m), ki je z osmega mesta napredoval na končno četrto, s katerim je dokazal, da njegovo sobotno sedmo mesto nikakor ni bilo naključno. Velikemu upu iz SSK Mengeš, ki se je tako veselil svoje najboljše uvrstitve med svetovno elito, je skok na zmagovalni oder z novim rekordom naprave (140 m) za las – za pičli dve desetinki točke – preprečil Johann Andre Forfang.

Ob 20-letnem Norvežanu je nato eno mesto pridobil Hayböck (133,5 m), zato pa se drugi poskus ni najbolje posrečil Wellingerju (119,5), ki je zdrsnil na deseto mesto. Kljub temu je bil – mimogrede – še vedno najvišje uvrščeni Nemec, saj se je moral Freund (124 m in 131,5 m) včeraj sprijazniti z 12. mestom.

Zatem so bile vse oči uprte v Prevca, ki je – tako je vsaj bilo videti od daleč – na štartni klopi povsem hladnokrven čakal na svoj nastop. Z odskočne mize je odrinil odločno in odjadral daleč proti dnu skakalnice, sijajen poskus pa pri 139,5 metra sklenil še z lepim pristankom v telemark.

Če dan poprej takoj po drugem skoku še ni vedel, kaj mu bo prinesel, tokrat ni bilo nobene negotovosti. Že med smučanjem v izteku je zmagoslavno stisnil in dvignil svoje pesti, slovenski »selektor« Goran Janus pa je na trenerskem stolpu kar skočil od navdušenja. Še preden je semafor rezultatov izpisal končni seštevek točk in vrstni red, je bilo že jasno – prvo mesto je bilo Prevčevo.

»Po televiziji je bilo morda videti zelo preprosto, toda za nas skakalce so bile razmere zaradi spremenljivega vetra spet zelo zahtevne. V finalu sem imel srečo, da sem imel zlasti v zadnji tretjini ugoden vzgornik. Vendar pa sem moral dobro skočiti, da sem ga lahko izkoristil,« je povedal skakalec kranjskega Triglava, ki je imel na koncu sedem točk prednosti pred Hayböckom.

Ob tem je Prevc razkril, da mu je velika naprava v Nižjem Tagilu zdaj seveda veliko ljubša, kot mu je bila še lani, ko je nekako še ni povsem »zastopil«. S svojo sedmo zmago (skupno 43. posamično za slovenske smučarske skoke v svetovnem pokalu) si je izbojeval tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, o kateri pa ni želel preveč razpredati, češ da smo šele sredi decembra, do konca zime pa je še dolga pot.

Izjemno zadovoljen je bil kakopak tudi Lanišek. »To je moj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, morda je malo grenkega priokusa, ker se mi je tako za malo izmuznila uvrstitev med najboljšo trojico, vendar pa zaradi tega nisem jezen. Zakaj naj bi bil? Imam šele 19 let, imel bom še veliko priložnosti,« je omenil obetavni Domžalčan, ki se je po najuspešnejšem vikendu doslej v točkovanju pomaknil že na 12. mesto.

Potem ko so bili v soboto prekratki, so se včeraj v finale uvrstili tudi Robert Kranjec (117,5 m in 125 m/16.), Anže Semenič (119,5 m in 99,5 m/29.) in Jurij Tepeš, ki ga je v drugi seriji vetrovni sunek sklatil na doskočišče že pri 78 metrih, zaradi česar je z desetega mesta »strmoglavil« na trideseto. Naš šesti predstavnik Jernej Damjan je vnovič obtičal v kvalifikacijah, v katerih so ga povrhu še diskvalificirali zaradi neustrezne opreme.

Kot je zaupal Janus, ki seveda ni skrival zadovoljstva zaradi lepega ekipnega uspeha, se bo 32-letni Ljubljančan do nadaljnjega umaknil na trening, namesto njega pa se bo v četrtek proti Engelbergu odpeljal tudi Domen Prevc.