Nič več smuka na Stelviu

V Bormiu v tej sezoni (in verjetno tudi v prihodnje) ne bo več tekme smuka za svetovni pokal.

Objavljeno
02. oktober 2014 00.23
SKI-ALPINE-WORLD-MEN-DOWNHILL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Bormio - Najboljši alpski smučarji so ostali brez ene najtežjih smukaških preizkušenj v svetovnem pokalu - tekme na Stelviu. Italijanski prireditelji so namreč tekmo v Bormiu odpovedali zaradi spora z upraviteljem žičnic.

Podjetje Sib je namreč odklonilo nadaljnje sodelovanje, ker da ima s tekmo svetovnega pokala v času božično-novoletnih praznikov zgolj izgubo. Ker s pobudo, da bi smuk prestavili na drug termin, pri vodilnih možeh mednarodne smučarske organizacije niso bili uspešni, je Italijanska smučarska zveza (FISI) že potrdila, da letos ne bo smukaške preizkušnje, ki je bila na koledarju svetovnega pokala uvrščena v zadnjih dneh decembra kot zadnja moška preizkušnja v koledarskem letu. Bolj slabo kaže tudi za naslednja leta, saj Bormia ni niti v okvirnem koledarju za sezono 2015/2016.

Na slovitem Stelviu so zmagovali le največji in najbolj drzni smukaški specialisti, med njimi tudi Američan Bode Miller in Avstrijec Hermann Maier. Ta smuk je bil tudi prizorišče uspeha slovenskih smukačev. Na njem je 29. decembra 2009 prvo slovensko zmago na smukih na Stelviu osvojil Andrej Jerman.

Kandidati za organizacijo tekme namesto Bormia so Santa Caterina Valfurva, Sestriere in Trbiž.