Niti v Hochfilznu se Fak in Bauer nista približala vrhu

V biatlonskem moškem šprintu za svetovni pokal v Avstriji najhitrejši Nemec Simon Schempp, dva Slovenca do točk.

Objavljeno
11. december 2015 17.04
Austria Biathlon World Cup
J. P.
J. P.

Hochfilzen - Niti selitev iz švedskega Östersunda v avstrijski Hochfilzen, ki ta konec tedna na preizkušnjah svetovnega pokala gosti najboljše biatlonce, slovenskemu taboru ni pomagala do izdatnejšega izboljšanja rezultatov, Jakovu Faku in Klemnu Bauerju tako še naprej precej manjka do vrha. V današnjem 10-kilometrskem šprintu sta bila oba po dvakrat nenatančna na strelišču, kar jima je zadostovalo za 22. oziroma 32. mesto. Preostala slovenska trojica - Lenart Oblak (98. mesto), Miha Dovžan (99.) in Rok Tršan (103.) - je končala daleč od dobitnikov točk.

Po prvem postanku na strelski preprogi je odlično kazalo predvsem Bauerju, ki mu roka ni zadrhtela in je v nadaljevanje tekme krenil s 16. mesta, vendar z manj kot desetsekundnim zaostankom za vodilnim. Fak ni pobelil ene tarče, zaradi česar se je v drugi krog pognal s pol minute zamude in z 41. mesta. Tudi v drugo je zgrešil enkrat in napredoval na 25. mesto, medtem ko se je Klemnu drugi strelski nastop ponesrečil, z dvema zgrešenima poskusoma je zgrmel na 37. mesto. V tretjem krogu sta oba nekoliko pridobila, Jakov se je veselil prvih točk v sezoni.

»Prvič v sezoni sem nekoliko boljše volje, čeravno niti ta dosežek zame ni vrhunski. Najpomembneje je, da smo odpravili težave z orožjem, zgrešena strela pa sta bila posledica mojih napak, kar niti ni presenetljivo, saj sem bil zaradi težav v Östersundu tokrat po dolgem času spet živčen na tekmi, pred štartom pa sem imel tremo,« je ocenil svetovni prvak Fak, ki ve, da je ob dobrem nastopu v jutrišnjem zasledovanju dosegljiva tudi deseterica.

»Res zanimiva tekma. Počutil sem se dobro, kar je bilo vidno v mojem nastopu, sem pa seveda tudi malo jezen, saj se ne bi smelo zgoditi, da sem stoje dvakrat ustrelil v prazno. Če bi se boril za vsak strel, bi bilo drugače, tako pa po tem dobrem občutku ne morem biti povsem zadovoljen,« pa je strnil vtise še Bauer, ki zavoljo bolezni v pripravljalnem obdobju še ni v vrhunski formi.

Popoln nemški dan - dekleta so vpisala trojno zmago - je dopolnil Simon Schempp, ki ni bil le brezmadežen na strelišču, temveč tudi hiter v smučini, s čimer je prvega zasledovalca, vodilnega v skupnem seštevku, Francoza Martina Fourcada, ki je enkrat sprožil v prazno, pustil za seboj za deset sekund. Na zmagovalni oder je stopil še starejši iz norveške bratovske naveze Bø, Tarjei. Schempp si je konkurenco v svetovnem pokalu pokoril šestič doslej. Jutri bosta v Hochfilznu na sporedu obe zasledovalni preizkušnji (ženske ob 11.15, moški ob 14.30).

IZIDI MOŠKEGA ŠPRINTA

1. Simon Schempp (Nem) 23:52,3 (0)
2. Martin Fourcade (Fra) + 9,9 (1)
3. Tarjei Bø (Nor) 18,9 (0)
4. Anton Šipulin (Rus) 20,7 (1)
5. Dmitrij Mališko (Rus) 27,5 (0)
6. Jevgenij Garaničev (Rus) 32,6 (0)
7. Julian Eberhard (Avs) 32,7 (1)
8. Benedikt Doll (Nem) 34,8 (1)
9. Simon Desthieux (Fra) 37,8 (0)
10. Emil Hegle Svendsen (Nor) 37,9 (1)
22. Jakov Fak (Slo) 1:10,8 (2)
32. Klemen Bauer (Slo) 1:29,6 (2)
98. Lenart Oblak (Slo) 3:37,8 (2)
99. Miha Dovžan (Slo) 3:42,7 (4)
103. Rok Tršan (Slo) 3:46,2 (4)