Northug zdaj draži prek interneta

Skandinavska prevlada v smučarskem teku ostaja, a FIS že pripravlja omejitev kvot.

Objavljeno
30. november 2015 01.04
FINLAND-NORDIC-WORLD
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ko je pred štirimi leti Petra Majdič zapuščala tekmovalne smučine, je Justyna Kowalczyk z obžalovanjem ugotavljala, da svetovni tek s tem izgublja tudi geografsko razpršenost, saj odhaja ena redkih srednjeevropskih tekačic, ki se je ob njej lahko kosala s skandinavsko prevlado. Ta odtlej le še narašča in v zimi 2015/16 bi bilo veliko presenečenje, če velika kristalna globusa ne bi vnovič odšla na Norveško. Pa čeprav se je iz smučin (začasno) umaknila Marit Bjørgen.

V zadnjih dveh zimah so norveške tekačice na smučeh zasedle prav vsa mesta na zmagovalnem odru skupnega seštevka, pri moških pa je veliki kristalni globus v njihovih rokah od sezone 2012/13. Ob uvodu na Finskem minuli konec tedna so še največji optimisti opustili upanje, da bi bilo lahko v prihodnje karkoli drugače, četudi Mednarodna smučarska zveza še ni vrgla puške v koruzo. Pripravlja namreč predlog zmanjšanja nacionalnih kvot v svetovnem pokalu, v katerem lahko Norvežani ta čas nastopajo z desetimi tekači na tekmah na večjih razdaljah. Če bo osnutek predloga naletel na odobravanje, bodo novost potrdili na naslednjem kongresu FIS, spomladi v mehiškem Cancunu. Na Norveškem so seveda že skočili pokonci, a ker bodo bržkone v manjšini, se obenem že pripravljajo na ukrep, ki v resnici ne prinaša rešitev in ob katerem FIS vnovič kaže svojo nesposobnost širjenja panoge zunaj Skandinavije. »Če bo novost v naslednji zimi res že veljala, potem je za nas nujno, da osvojimo oba velika kristalna globusa. S tem lahko kvoto vendarle še nekoliko dvignemo,« pravi trener Vidar Løfshus.

Ker se je Bjørgnova pridružila valu nosečnic v svetovnem pokalu, ki ga je sprožila prav slovenska reprezentantka Katja Višnar, novopečena mamica Ludviga, pa bo ženski del elite vendarle dobil novo zvezdnico. Ob Bjørgnovi, ki naj bi rodila konec koledarskega leta, od zvenečih imen sicer manjkata tudi Kikkan Randall, najboljša šprinterka na svetu v sezonah 2011/12, 2012/13 in 2013/14, pa Finka Aino Kaisa Saarinen. Brez najboljše tekačice na svetu – Bjørgnova se ponaša s 93 zmagami na tekmah svetovnega pokala in 32 odličji s SP in OI – pa se zdi, da se do vrha odpira kar avtocesta za njeno rojakinjo Therese Johaug. Drobna svetlolaska, ki pa je pravi »dizelaš«, je bila najboljša že v zimi 2013/14, po kakovosti pa tako odstopa od tekmic, da se njena rojakinja Heidi Weng v strahu sprašuje, ali ne bo postal svetovni pokala nemara še bolj dolgočasen, saj prevideva, da jih bo Jahaugova na tekmah na razdaljah za seboj puščala za 30, 40 in več sekund. »Če ne bo šlo drugače, bo morala teči počasneje, da bo vsaj malo bolj zanimivo,« je tudi malo v šali opozorila Wengova.

Kowalczykova sicer ostaja del svetovne elite, a Poljakinja, trikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, ne more več slediti skandinavskemu valu, v Kuusamu se je minule dni držala pri repu trideseterice. Njena strast so zadnje čase postali tekaški maratoni, nastopila je na Vasaloppetu, zdaj načrtuje še Marcialongo, bitke za veliki globus pa ne. »To ne bo v ospredju moje pozornosti. Moja disciplina je tek na 30 km, zaradi nje bom vztrajala še do OI 2018, ko bomo tekli v Južni Koreji,« napoveduje 32-letna poljska zvezdnica, ki se je vdala ob poplavi skandinavskih tekačev, ki jim ni videti konca. Med njimi tudi izjemne Švedinje Stine Nilsson, domala vrstnice Lee Einfalt, za katero že menijo, da bi se lahko vsaj približala, če ne ponovila kariere Marit Bjørgen. »Zabavno bo, če je od prejšnje zime naredila tolikšen korak naprej, da bi nam, Norvežankam, delala preglavice,« Wengova priznavam, da tudi njim ni všeč, ker konkurenca ni tako barvita kot pri moških, kjer vendarle ob tekačih s severa vrh lahko krojijo še Rusi pa Švicar Dario Cologna.

Dolgo je viselo v zraku, ali bo sezono lahko začel Petter Northug, štirikratni svetovni prvak iz letošnjega Faluna, a pri norveški zvezdi bi si težko privoščili izgubo kokoši, ki jim nese zlata jajca. Northugova slava namreč v Skandinaviji močno presega vse druge tekače in je magnet za pokrovitelje. Tudi letos so se z njim zapletli v pravo vojno okoli pogodbe, ki bi jo moral podpisati z nacionalno panožno zvezo in v kateri je točno določeno, da med sezono ne sme promovirati lastnih pokroviteljev, sploh takšnih, ki prihajajo z enakih področij. Na videz so vojno tudi dobili in Northug je sklenil celo triletno pogodbo, a že kmalu za tem na svojem televizijskem internetnem kanalu, ki ga je odprl tudi z namenom draženja svojih šefov, začel vrteti spote svojega pokrovitelja, trgovske verige Coop. Vedno znova tako najde način, da vsaj poskusi zaobiti pravila, ki pa zanj zaradi izjemne priljubljenosti pogosto ne veljajo.