Odličen šov s podarjenimi točkami

Alpsko smučanje: v finalu paralelnega veleslaloma Jansrud ugnal Svindala.

Objavljeno
21. december 2015 22.22
ALPINE-SKIING/ALTA BADIA
Mojca Finc
Mojca Finc

Alta Badia – Šef moških smučarskih tekem za svetovni pokal Markus Waldner je s paralelno tekmo v novem formatu v Alta Badii izpolnil obljubo o velikem spektaklu. Če bi moral napovedati razplet tega veleslaloma, bi gotovo zgrešil. Nihče od najboljših desetih veleslalomistov sezone ni napredoval v polfinale. Zmage se je veselil Norvežan Kjetil Jansrud.

Najboljši smukač in superveleslalomist prejšnje zime je včeraj letel po progi Gran Risa. Na poti do enajste zmage v svetovnem pokalu je v dvobojih premagal Finca Marcusa Sandella, Italijana Riccarda Tonettija in Maxa Blardoneja, Šveda Andreja Myhrera, v finalni poslastici pa še reprezentančnega kolega, velikega tekmeca, prijatelja in hotelskega sostanovalca med sezono Aksla Lunda Svindala. Jansrud, ki je v tej zimi – odkar se je starejši kolega po poškodbi vrnil v beli cirkus – spet v Svindalovi senci, včeraj ni klonil, zdržal je pritisk in pridobil dragocen odmerek samozavesti. Zmaga je večja, kot bi bila sicer, saj je smučarski svet pričakoval slavje katerega izmed najboljših veleslalomistov. Poplačan pa je tudi trud za brutalen napor: v štirih dneh zapored je 30-letnik nastopil na štirih tekmah in trikrat prismučal na stopničke.

»Nisem si mislil, da je možen takšen razplet. Treba pa je priznati: to ni običajen veleslalom. V prejšnjih letih smo imeli paralelni slalom, ta druga različica nam bolj ustreza. A moram reči: zdi se mi škoda, da za takšne tekme prejemamo točke. Za šov pa so takšni dvoboji vsekakor dobrodošli,« je po zmagi dejal Jansrud.

Svindal je na 2. mestu športno čestital prijatelju (tretji je bil Myhrer, ki je premagal Nemca Dominika Schwaigerja). Prejel je 80 točk in z vrha skupnega seštevka izrinil Marcela Hirscherja. Avstrijski šampion, ki so mu po nedeljski veleslalomski zmagi ukradli smuči, se je namreč poslovil že v šestnajstini finala s pičlimi tremi točkami. »Ko sem dojel, da sva s Kjetilom v finalu, sem pomislil, da to ni normalno. Obetal se je vrstni red kot v smuku v Beaver Creeku. Teh 80 točk bom z veseljem vzel, a pogled nanje mi ni všeč. Sprejmem jih kot darilo,« je zmagovalec 30 tekem za svetovni pokal razmišljal o smiselnosti točkovanja tekem, ki zabavajo gledalce, a ne pokažejo realne slike smučarskega znanja tekmovalcev.

Na preizkušnji, ki je postregla s privlačnimi dvoboji, skoki in hitrimi odzivi, se je udarilo 32 smučarjev (16 najboljših z veleslalomskega štartnega seznama WCSL, štirje najvišje uvrščeni v skupnem seštevku in 12 najhitrejših z nedeljskega veleslaloma). V šestnajstini finala so se dvobojevali dvakrat, enkrat na rdeči, drugič na modri progi, v osmino je napredoval hitrejši. Nadalje je veljal sistem na izpadanje. Poleg Hirscherja so v šestnajstini presenetljivo obtičali še zvezdniki Norvežan Henrik Kristoffersen, Nemec Felix Neureuther in Američan Ted Ligety.

Pred vrati osmine finala je ostal tudi slovenski predstavnik Žan Kranjec (26. mesto). Tekmoval je pogumno, a je moral priznati premoč Francozu Victorju Muffat-Jeandetu. Danes bo na sporedu nočni slalom v Madonni di Campiglio.