Perko in Šporn samoplačnika, Brodnikova in Lavtarjeva brez mesta v ekipi

Znan je tudi okvirni proračun reprezentanc, ki je planiran v višini 2,1 milijona evrov.

Objavljeno
29. maj 2017 22.12
vidic kitzbuhl
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Zbor panoge za alpsko smučanje je na ponedeljkovi seji v Ljubljani potrdil ekipe za tekmovalno sezono 2017/18, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre v južnokorejskem Pyeongchangu od 9. do 25. februarja prihodnje leto. Znan je tudi okvirni proračun reprezentanc, ki je planiran v višini 2,1 milijona evrov.

V ženski ekipi za svetovni pokal, ekipi A, bodo poleg Ilke Štuhec, v minuli sezoni najuspešnejše tekmovalke, še Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Meta Hrovat. Dekletom se bo na treningih s svojim finančnim vložkom pridružila srbska reprezentantka Nevena Ignjatović. Brez mesta v ekipi A sta ostali Vanja Brodnik in Katarina Lavtar, ki nista dosegli zastavljenih ciljev in ne izpolnjujeta meril za uvrstitev v reprezentanco. Brodnikova je napovedala tekmovalno slovo, medtem ko se bo Lavtarjeva posvetila študiju.

Odgovorni trener ženske ekipe za svetovni pokal bo še naprej ostal Denis Šteharnik, trenerja za hitre discipline Aleša Brezavščka pa bo zamenjal Sergej Poljšak. Na preizkusu je tudi nov kondicijski trener Dani Ošep.

Moška ekipa za svetovni pokal bo v olimpijsko sezono vkorakala nespremenjena. Klemen Bergant ostaja glavni trener na čelu tehnične ekipe A, v kateri sta za svetovni pokal Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ekipo za hitre discipline z zmagovalcem smuka v Kvitfjellu Boštjanom Klinetom, Martinom Čaterjem, Klemenom Kosijem in Miho Hrobatom pa bo bo še naprej vodil Peter Pen. Andrej Šporn, Rok Perko in Tilen Debelak se bodo Penovi zasedbi na pripravah lahko pridružili, prav tako se bodo lahko kvalificirali na tekme, ampak s svojim finančnim vložkom, torej samoplačniško, ne da bi bremenili predračun ekipe.

Nekdanji vrhunski alpski smučar Mitja Valenčič, ki se je od tekmovalnega športa poslovil 9. marca 2014, se je odzval povabilu in bo v novi sezoni pomočnik odgovornemu trenerju v moški ekipi za evropski pokal Rastu Ažnohu.

Člani smukaške ekipe se bodo v novi sezoni lahko zanašali na stalno podporo fizioterapevta iz Medartisa. Izmenjavali se bodo trije fizioterapevti. Za kondicijsko pripravo moške ekipe bo skrbela Nika Radjenovič. Erik Furlan bo fizioterapevt pri moški ekipi za tehnične discipline, ki bo priprave na snegu v skladu s predlaganim načrtom opravila v argentinski Ushuaii, kjer bodo trenirali tudi Italijani in Francozi. V Argentino se bodo odpravile tudi članice ženske ekipe.

Vendar pa ne sedemkratna zmagovalka svetovnega pokala in smukaška svetovna prvakinja Štuhčeva, ki se bo moški ekipi za hitre discipline znova pridružila poleti na pripravah v La Parvi v Čilu.

Zbor panoge, vabilu na sejo so se sicer odzvali predstavniki zgolj 13 klubov, finančnega poročila za sezono 2016/17 in finančnega načrta za sezono 2017/18 še ni potrdil, kajti kot sta pojasnila predsednik zbora Iztok Klančnik in vodja panoge Miha Verdnik, še nimajo vseh finančnih parametrov.

Odhodki za naslednjo zimo so postavljeni na vrednosti 2.112.600 evrov, je predstavil Verdnik. Proračun bo višji kot za minulo sezono, v kateri jim je uspelo pridobiti približno 1,9 milijona evrov sredstev.

Obveznosti za nazaj do tretjih oseb je še za 160.000 evrov, ta stara dolgovanja so zmanjšali za 200.000 evrov, prav tako jih smučarska zveza bremeni za prispevek 12.000 evrov za deficitarne panoge. Klančnik je predstavnikom klubov do 12. junija, ko bo tudi seja Izvršilnega odbora SZS, obljubil prave podatke z vsemi zneski za sezono nazaj in sezono naprej.