Na Petra gleda kot na brata, ne kot na boga

Mladinca Anže Lanišek in Domen Prevc z lepimi spomini na uvodno tekmo svetovnega pokala v Klingenthalu.

Objavljeno
18. november 2015 22.47
Domen Prevc Ljubljana 18.11. 2015 [prevc]
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V udarno slovensko skakalno moštvo za Klingenthal sta se prebila tudi dva mladinca; ob 19-letnem Anžetu Lanišku, ki se je že preizkusil med svetovno elito, prvič tudi komaj 16-letni Domen Prevc. Oba imata lepe spomine na areno Vogtland: Lanišek si je lani tam priskakal prve točke v svetovnem pokalu, najmlajši od bratov Prevc pa je pred mesecem in pol na njej slavil prvo zmago v celinskem pokalu.

Lanišek je bil lani v Klingenthalu veliki osmoljenec, nato pa srečnež. V kvalifikacijah je namreč zasedel 41. mesto, pri čemer je le za 1,2 točke zgrešil nastop na tekmi. A je nato vendarle dobil priložnost, potem ko je zaradi poškodbe udeležbo odpovedal poljski as Kamil Stoch. Obetavni skakalec iz SSK Mengeš jo je odlično izkoristil in se z 21. mestom veselil prvih (desetih) točk v absolutni konkurenci. To je tudi njegov doslej najboljši dosežek v svetovnem pokalu, v veliki nagradi FIS pa se je najvišje zavihtel z osmim mestom pred dvema mesecema v Almatiju.

Pred današnjim odhodom je bil precej zadržan v napovedih. »Ne vem, kaj lahko pričakujem. Upam, da se bom na skakalnici umiril in normalno uvrstil na tekmo. Ne nameravam izsiljevati rezultata, želim pa pokazati, kaj znam,« je še povedal Lanišek (na spodnji fotografiji), seveda vesel, da se je prebil v slovensko ekipo za Klingenthal.

Doma so sami garači

Ko je Domen Prevc izvedel, da bo tja potoval tudi sam, je bil prijetno presenečen; podobno kot je bil ob svoji krstni zmagi v celinskem pokalu. »Po uvodni seriji sem bil še deseti, zato prvega mesta takrat res nisem pričakoval,« je priznal mladi skakalec kranjskega Triglava, ki je krstno zmago v »2. svetovni ligi« dosegel v močni konkurenci, saj je med drugimi za seboj pustil tudi Norvežana Andreasa Stjernena, Poljaka Macieja Kota, Čeha Jakuba Jando, Nemca Andreasa Wanka ... Da njegov podvig ni bil naključen, je nakazal že dan prej z drugim mestom.

»Skakalnica v Klingenthalu mi ustreza, zato se veselim tekme. Želim si lepe, dolge in predvsem varne skoke,« je 16-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini napovedal svoj ognjeni krst med elito.

Do njega se mu je uspelo prebiti tudi zato, ker je navajen trdo delati. »Doma smo sami garači. Predtem sem treniral in tekmoval v nordijski kombinaciji, kjer je treba prav tako vložiti ogromno truda,« je zaupal najmlajši od bratov Prevc, ki na Petra ne gleda kot na boga, temveč tako kakor pač na brata.

»Na tekmi pa bova tekmeca,« je še dejal Domen, ki se s Petrom doma ne pogovarja o skokih. Če že, potem beseda sem ter tja nanese le na opremo. Zaradi slovitega brata se mu sicer zdi, da mu bo na športni poti še težje, saj že zdaj nanj gledajo kot na nekoga, ki bo uspel ...