Peter vse bolj zaskrbljen zaradi Domna

Brata Prevc v Engelbergu do zgodovinske dvojne zmage v svetovnem pokalu.

Objavljeno
20. december 2015 00.07
jer-Peter Prevc
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Peter in Domen Prevc sta včeraj v Engelbergu poletela do novega mejnika v smučarskih skokih. Kot prva brata sta namreč slavila dvojno zmago v svetovnem pokalu in se tako z zlatimi črkami vpisala v zgodovino tega lepega športa.

Da bo Peter Prevc osvojil prvo mesto, je bilo bolj ali manj jasno že po uvodni seriji, v kateri je z največjo daljavo dneva (139,5 m) pobegnil tekmecem. Najbližjega zasledovalca, Nemca Richarda Freitaga (132,5 m), je preskočil za kar 12,9 točke. Že na tretjem mestu pa je bil Domen Prevc (133,5 m), ki je za starejšim bratom zaostajal za dodatne tri desetinke.

Da ne bi izgubil položaja na odru za najboljše, je komaj 16-letni skakalec kranjskega Triglava tudi v finalu napadel na vso moč, pri tem pa naredil manjšo napako, zaradi katere se je slovenski »selektor« Goran Janus kar zdrznil na trenerskem stolpu. A Domen se je v zraku odlično rešil iz zagate in odjadral do 134 metrov, s katerimi je za debelih deset točk odbil napad japonskega veterana, 43-letnega Noriakija Kasaija, ki se je z enako dolgim skokom z 12. mesta zavihtel na najnižjo stopničko; kot najstarejši skakalec doslej med elito. Freitag namreč v drugo ni premagal 130-metrske znamke (128,5 m), zato je zdrsnil na nehvaležno četrto mesto.

Na vrhu zaletišča je bil še nosilec rumene majice Peter Prevc, ki je brez večjih težav ponovil odlično daljavo mlajšega brata in Kasaija ter zanesljivo ubranil prednost iz prvega »polčasa«. Še več; z drugo oceno finala – boljšo je imel le na koncu petouvrščeni Norvežan Kenneth Gangnes (127 m in 135 m) – je svoj naskok še povečal na končnih 13,6 točke. Po zmagi, drugi zaporedni in skupno osmi v svetovnem pokalu, je najprej dvignil smučki, potem pa še stisnjeno desno pest ter odkorakal do Domna, mu čestital in ga še objel.

»To je bila res fantastična tekma. Potem ko sem imel še v petek – tudi zaradi novih, trših čevljev – določene težave, saj nikakor nisem našel pravega ritma na skakalnici, sem s trenerji naredil temeljito analizo. Po njej sem spremenil način razmišljanja – že od štartne klopi, kar je obrodilo sadove. Prvi skok je bil res dober, drugi pa nekoliko slabši,« je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih pojasnil ključ do uspeha na veliki napravi Titlis, pod katero se je sploh prvič udeležil slovesne razglasitve najboljših treh skakalcev na svetu.

Skupaj že 105 točk naskoka pred Freundom

Da je bila ta včeraj zgodovinska, je – kot že omenjeno – poskrbel tudi njegov najmlajši brat Domen. »To je dejansko veličasten dan zame in za družino Prevc. Po eni strani je to razveseljivo, po drugi pa tudi skrb vzbujajoče, da je Domen že takoj za menoj,« je – malo za šalo, malo zares – pripomnil že tretje leto zapored najboljši slovenski športnik, ki se je s podvigom na prvi od dveh tekem v osrčju Švice še utrdil na vrhu točkovanja. V skupnem seštevku ima zdaj 105 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Severinom Freundom (133 m in 126 m), ki se je moral sprijazniti z osmim mestom.

S formo, ki jo kaže v zadnjem obdobju, bo Peter Prevc prej ali slej glavni kandidat za osvojitev lovorike na bližnji novoletni turneji, ki se bo 28. decembra s kvalifikacijami začela v Oberstdorfu, vendar pa se z njo (še) ne obremenjuje. »Prezgodaj je še razmišljati o turneji, kajti do njenega finala v Bischofshofnu (6. januarja) je še dolga pot. Poleg tega je pred nami še ena tekma v Engelbergu,« je dal najboljši (slovenski) skakalec na novinarski konferenci jasno vedeti, da je stoodstotno osredotočen na današnjo drugo preizkušnjo pod goro Titlis, za katero se bo zelena luč prižgala ob 14.15.

Podobno vesel in hkrati zadržan je bil tudi Domen. »Takšnega dosežka nisem pričakoval,« je priznal in dodal, da mu na vrhu zaletišča po glavi ni rojilo nič posebnega. »Zadovoljen sem s skokoma in tekmo. V finalu sem že mislil, da bom imel v zraku večje težave, ko pa me je nato kljub temu odneslo daleč, sem vedel, da lahko še napredujem,« je razkril veliki up kranjskega Triglava in pripomnil, da je bilo poseben občutek poslušati slovensko himno, četudi te (še) niso zaigrali njemu v čast.

»Užitek mi je bilo stati ob Petru na zmagovalnem odru. Pomeni mi velik navdih, spodbuja me, žene naprej in dela vse boljšega,« je še dejal Domen Prevc, ki je postal najmlajši slovenski skakalec na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu, potem ko je za nekaj mesecev prehitel Primoža Peterko. Več čustev je pokazal Janus, ki je že na trenerskem stolpu spet kar skakal od veselja. »To je zgodovinski trenutek, ki ga zlepa ne bom pozabil,« je bil navdušen glavni trener naše skakalne vrste.

Od Slovencev sta v finalu nastopila še kvalifikacijski zmagovalec Anže Lanišek (126,5 m in 122,5 m), ki je s 17. mesta nazadoval na končno 24., in Jurij Tepeš (125 m in 120 m), ki je osvojil tri točke za 28. mesto. Praznih rok pa sta ostala Robert Kranjec (118 m) in Anže Semenič (120 m), ki sta končala na 37. oziroma 43. mestu.