»Petka« šele na začetku, pa tudi že na vrhu

Alpsko smučanje: četudi brez Mikaele Shiffrin, slalom v znamenju 20-letnice, Petre Vlhove.

Objavljeno
14. december 2015 20.50
ALPINE-SKIING-WOMEN/ARE
Špela Robnik
Špela Robnik

Åre – Ob poškodbi najboljše slalomistke zadnjih let Mikaele Shiffrin se je na Švedskem obetal hud boj med njenimi zasledovalkami, zlasti med Frido Hansdotter, Šarko Strachovo in Veroniko Velez Zuzulovo. A so izkušene 30-letnice znova dobile klofuto od deset let mlajše tekmice. Tokrat ne od neulovljive Američanke, temveč od njene vrstnice, Petre Vlhove.

Mlada Slovakinja se je v tej sezoni s svetlobno hitrostjo izstrelila iz ozadja in že na tekmah v Aspnu s 7. in 11. mestom napovedala, da gre nanjo resno računati. A da bo tako hitro osvojila vrh? Tega ni pričakoval nihče, niti sama. Tudi kot vodilni po prvem nastopu se ji je zmaga zdela predaleč stran. In tudi, ko je v cilj prismučala s šestimi desetinkami prednosti, ni mogla verjeti, da ji je zares uspelo. »Neverjetno, kako se je razpletlo, sploh ne znam opisati, kaj čutim. Preden sem se podala na drugo progo, sem si želela končati na zmagovalnem odru. To je bila zame neka povsem nova izkušnja. Toda nato sem v cilju videla zeleno barvo in prednost ... To je bilo res nekaj posebnega. Prvič sem na stopničkah, pa imam že zmago. Zelo sem srečna, zahvalila bi se staršem in trenerjem, da so me prav usmerjali. Toda zdaj obljubljam, da bom tudi naprej ostala močna, to ni vse, kar zmorem,« je po uspehu kariere povedala komaj 20-letna smučarka.

Četudi so mnogi zanjo slišali prvič, njen preboj vendarle ni tolikšno presenečenje. Da je iz pravega testa, je dokazala že ob svojem prvem štartu v svetovnem pokalu, pred tremi leti na Semmeringu, ko je osvojila 11. mesto (prav na tisti tekmi je njena bolj uveljavljena rojakinja Veronika Velez Zuzulova dosegla prvo zmago). Resda odtlej ni bilo več veliko slišati o njej, kot 17-letnica še ni navduševala kot Shiffrinova ali svojčas Janica Kostelić in Anja Pärson, vseeno pa je potrebovala le 22 štartov, da je prišla do prve zmage. Shiffrinova je denimo prvo dosegla na svoji 24. tekmi, Kostelićeva na 26. (obe sta prve točke osvojili v četrtem poskusu), Pärsonova pa že na peti (točke že na prvi tekmi). Svoj potencial je 180 cm visoka mladenka, ki je odraščala ob vznožju Nizkih Tater, v kraju Liptovsky Mikulaš, sicer začela kazati na domačem dvorišču v Jasni in tam lani tudi osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu.

V tej sezoni je začela s štartno številko 46, ob koncu koledarskega leta v Lienzu bo že prvič v elitni petnajsterici. Tudi ob boku Velez Zuzulovi, ki je bila v Åreju šesta in se veselila uspeha svoje naslednice Petke, kot jo imenujejo. »Iskrene čestitke. Ni ji bilo treba čakati tako dolgo kot meni. In to je šele začetek!« je komentirala. Kaže, da bi lahko Vlhova hitro prevzela žezlo najboljše slovaške smučarke vseh časov, potem ko je postala šele tretja slovaška zmagovalka tekem za svetovni pokal (prva je leta 1980 postala Jana Gantnerova).

»Vesel sem, da se je obrnilo tako. Petra je pokazala dve izjemni predstavi. Bal sem se, da ji morda v drugo ne bo uspelo smučati tako dobro. A ji je izkušnja iz Aspna, ko je bila po prvem delu četrta, že pomagala,« je povedal njen trener Ivan Ilanovsky in še dodal, da je že po veleslalomu, v katerem sicer ni prišla do točk, čutil, da je pripravljena na vrhunski rezultat. »Smučala je z veliko lahkoto. Verjel sem, da ji bo uspel preboj, toda kaj takega? Na to nikakor nismo mogli računati, a vsekakor smo veseli. Vem, da lahko kaj takega še ponovimo, a moramo za to še naprej trdo delati. Sezona se je šele začela.«