Pjongčang za Jerneja Slivnika izziv in naložba za prihodnost

»Zame bo to prvo tako veliko tekmovanje. Skušal bom dobiti kar največ izkušenj, dosežkov pa ne bi napovedoval.«

Objavljeno
28. februar 2018 16.25
šipić slivnik
J. P.
J. P.

Ljubljana - Kot je običajno, takoj po koncu olimpijskih iger največji športni dogodek, paraolimpijske igre, čaka tudi športnike invalide. V Pjongčangu bo šlo zares od 9. marca (konec dvanajste izvedbe zimskih iger bo 18. marca), med udeleženci pa bo tudi obetavni slovenski smučar, 17-letni Jernej Slivnik, ki ga bo, kot poroča STA, spremljala še štiričlanska delegacija - trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja in nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja odprave Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida.

Več veleslalomskega treninga

»Nekaj podatkov o prizorišču smo dobili od alpskih smučarjev, ki so bili tam na olimpijskih igrah. Teren je zelo razgiban, sneg precej agresiven, upam, da se bom lahko čim bolje privadil na tamkajšnje razmere. Zame bo to prvo tako veliko tekmovanje. Skušal bom dobiti kar največ izkušenj, se čim bolj sprostiti, dosežkov pa ne bi napovedoval. Zadnje čase sem več treniral veleslalom, v Koreji bom tudi slalom, mislim pa, da bosta obe disciplini na podobni ravni in ne bo bistvene razlike,« je pojasnil Slivnik, ki je normo dokončno potrdil januarja na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori, zadnje čase pa je imel nekaj zdravstvenih težav.

V Korejo že ta konec tedna

»Želimo si, da bo dobil izkušnje in pozitivne dražljaje. Ekipa, ki gre z njim, je zelo izkušena in bo znala pravilno dozirati pričakovanja in dajati navodila. Jernej pa je dobro pripravljen, pokazal bo svoje trenutne zmožnosti, v prihodnosti pa bomo z njim zgradili močan športni duh in bo čez štiri leta v Pekingu eden od kandidatov za odličja,« se je optimistično v prihodnost že zazrl prvi mož krovne zveze za šport invalidov (ZŠIS POK) Damijan Lazar. Jernej bo sicer z ekipo v Korejo odpotoval že ta konec tedna, da bo imel dovolj časa za klimatizacijo in pripravo.

Hitro napreduje na vseh področjih

Trener Podlipnik je prepričan, da bo kljub mladosti in neizkušenosti že tokrat skušal poseči čim višje: »Pred leti je imel težave že s tekmo FIS, a hitro napreduje na vseh področjih, količina treningov mu je dala dodatno samozavest. Če bo tako nadaljeval, se bo čez nekaj let že lahko spogledoval z vidnejšimi rezultati. O številkah pred Pjongčangom ne bi rad govoril, že v Pekingu pa se bo lahko primerjal tudi z boljšimi smučarji.« Podlipnik pričakuje predvsem, da bo Slivnik pridobil dragocene izkušnje.