Po boju za zmago čaka Flisarja danes trpljenje

Smučarski kros: prvi slovenski adut Filip Flisar drugič zapored na stopničkah, Ogorelc 15..

Objavljeno
11. december 2015 22.54
Špela Robnik
Špela Robnik

Val Thorens – Ko si v pravi formi, ni ovir, niti na progi, ki doslej še ni prinesla dobrega rezultata. Filip Flisar je v novo sezono svetovnega pokala v smučarskem krosu krenil odlično in premagal tudi urok Val Thorensa, kjer se nikdar ni preveč dobro počutil. A tokrat je bil odločen in na poti celo do zmage, ki mu je ušla le za las.

Druga tekma, druga uvrstitev na zmagovalni oder. Po Montafonu je Flisar zablestel tudi v Savojskih Alpah in bil neulovljiv vse do velikega finala. Po tretjem času v kvalifikacijah je gladko premagoval tekmece in zdelo se je, da mu bo težko kdo kos. Na koncu ga je premagal le odlični Kanadčan Chris Delbosco, najboljši že prejšnji konec tedna. Mariborčan pa je bil vseeno nasmejan do ušes, četudi je priznal, da je za njim kar težak dan. »Ta proga zna biti zelo zahtevna zaradi vseh ravninskih delov. Če smučaš v zavetrju si lahko velikokrat hitrejši, če pa si ves čas spredaj, ne moreš prav nič počivati. Zadaj te ves čas lovijo, tako da je bilo kar naporno. Ampak se je izšlo za še en odličen rezultat,« je povedal po prvi tekmi na progi, ki sicer nima veliko težkih tehničnih elementov, je pa precej dolga. Tudi zaradi visoke nadmorske višine je bil Flisar precej zadihan, a ob novi sijajni uvrstitvi hitro pozabil na napore.

Vodilnemu Kanadčanu je dolgo dihal za ovratnik, bil je blizu, a peta zmaga v svetovnem pokalu se mu je izmuznila. »Finale se je odločal po celi dolžini proge, Chrisa sem nekajkrat skoraj prehitel, a zelo težko se je bilo ravno v pravem trenutku toliko približati, da bi lahko šel mimo. Poleg tega je odličen smučar, tako da nikakor nisem imel lahkega dela. Vsi, ki smo bili v velikem finalu, smo bili zelo blizu, odločale so malenkosti, težko je ustvariti razliko. Ampak imam še eno priložnost, znova ga bom poskusil premagati,« se je pred današnjo novo preizkušnjo opogumljal 28-letni smučar in se veselil brez grenkega priokusa zaradi izgubljene zmage. »Vsaka uvrstitev na stopničke je vrhunska, zmaga bi bila le še češnja na torti. Zato nimam nikakršnih obžalovanj, še zlasti, ker je to pač Val Thorens. To je moj daleč najboljši rezultat tu,« je zatrdil, hkrati pa pohvalil še svojo ekipo, s serviserjem Tadejem Trdino in fizioterapevtom Samom Miklom na čelu. Tudi naveza z italijansko reprezentanco in trenerjem Bartolomeom Palo je bila pred novo sezono več kot očitno odlična poteza, ki že prinaša rezultate: »Vse je tako, kot mora biti, ena a, tutti paletti.«

Po tretjem in drugem mestu bi bila zmaga na današnji tekmi (ob 13. uri) seveda najbolj zaželeno nadaljevanje, a je razposajeni Štajerec ni želel napovedovati. Obljubil je raje, da se bo skušal čim bolje spočiti. »Ne vem, kaj bo prinesel nov dan, mislim pa, da bomo zelo trpeli, še zlasti tisti, ki smo opravili štiri nastope. Tega ne bo lahko ponoviti. A navsezadnje smo prav za to trenirali kondicijo čez poletje, kajne?« Na današnjo preizkušnjo se je uvrstil z devetim časom, toda štartna pozicija na tej progi tako ali tako ni odločilnega pomena. Tako se bo skušal do novega dobrega rezultata prebiti tudi Blaž Ogorelc, ki je včeraj tekmo končal v četrtfinalu na končnem 15. mestu. A naloga zanj danes ne bo lahka, že v osmini finala bo v svoji skupini moral ugnati tudi svojega štajerskega prijatelja.