Po lisičkinem scenariju proti globusu

Alpsko smučanje: ekipni uspeh Slovenk na 53. Zlati lisici. Ilka Štuhec brez meja, navdušili Ana & Ana.

Objavljeno
08. januar 2017 22.14
Ana Bucik Maribor 8.1.2017 [bucik,smučanje]
Špela Robnik
Špela Robnik

Maribor – Tako kot že mnogokrat doslej, je tudi letos Tina Maze pod Pohorjem pričarala prav posebno vzdušje. Toda hkrati so ob njenem slovesu navijačem srca že gorela za tri druga dekleta. Ena Ana je navdušila v veleslalomu, druga Ana v slalomu, Štajerci pa so oba dneva noreli tudi zaradi svoje nove kraljice Ilke Štuhec, ki zablesti praktično že vsakič, ko se požene s štartnih vratc.

Objemi in široki nasmehi so zato sijali v cilju, še nekoliko bolj prešerni so bili po koncu včerajšnjega slaloma, ki je postregel z bolj presenetljivim in zato morda tudi bolj sladkim uspehom, kot je bilo v soboto sicer odlično osmo mesto veleslalomistke Ane Drev.

Najizkušenejša v slovenski reprezentanci je znova potrdila, da spada v razred najboljših, še petič na šestih tekmah je dosegla deseterico, vse bolj zadovoljna je tudi s svojim smučanjem. »Oba nastopa sta bila na dokaj visoki ravni, je pa res, da se mi še dogajajo kakšne manjše napake. Nekako moj položaj na smučeh še ni tako optimalen in suveren, da bi lahko napadla še bolj. Nisem daleč od tega, da se mi poklopi tudi to. Mislim, da bo s tem prišel tudi še boljši rezultat,« se je nadejala smučarka iz Šmartnega ob Paki, ki verjame, da na preostalih treh veleslalomih še lahko doseže rezultate prejšnje sezone, a bila po svoje ponosna tudi na svojo stanovitnost. To je postavila za temelj, na katerem bo gradila dalje.

Še mesto višje kot soimenjakinja se je včeraj zavihtela Bucikova in v slalomu, zlasti s fenomenalno drugo predstavo, s katero je napredovala s 15. mesta, dosegla najboljšo uvrstitev kariere. »Vesela sem, da mi je uspel tako dober rezultat prav v Mariboru. Izjemno je bilo slišati navijače ob progi, to me je poneslo proti cilju, v takem vzdušju tekmovati je nekaj posebnega,« se je veselila 23-letna Primorka, ki je veliko zagona dobila že pred dnevi v Zagrebu.

Na Pohorju je bila seveda bolj zadovoljna s smučanjem na drugi progi, na kateri je dosegla celo najboljši čas (!), a dejala, da bi tudi brez dobrega prvega nastopa težko dosegla ta rezultat. »Po eni strani sem na prvo predstavo ponosna še bolj, saj se nisem dobro počutila na smučeh, pa sem vseeno vztrajala do cilja in si zagotovila dobro izhodišče,« je povedala, nato pa se tudi strinjala, da je bil nastop v finalu eden njenih najboljših doslej. »Seveda bi se še vedno dalo najti kje kakšno stotinko, a če bom tako smučala do konca sezone, kar podpišem!«

»Lisičkin« scenarij do konca sezone bi seveda veselil tudi Štuhčevo. Še več, z njim bi lahko bila ena prvih favoritinj za veliki kristalni globus. Misel nanj v Ilkini ekipi za zdaj razumljivo odganjajo, dovolj zahteven izziv je že usklajevati urnik vseh disciplin. Toda, ko ga spremljajo tako sijajni rezultati, je vse lažje.

Specialistka za hitre discipline se je minuli konec tedna na progi, kjer je naredila svoje prve smučarske korake, prelevila v sijajno (vele)slalomistko, s 14. in 10. mestom pa dosegla dva nova mejnika v karieri. Štuhčeva je zares v fenomenalni formi in kar težko je verjeti, da je njena vsestranska nadarjenost tako dolgo tlela v senci poškodb in neučinkovitega sistema dela. »V zadnjih dneh, ko smo imeli priložnost trenirati tukaj, mi je šlo dobro, vedela sem, da moram grizti od štarta do cilja. Tokrat sem še bolj slišala navijače, po drugem vmesnem času sem slišala, da mi gre zelo dobro in še bolj sem pritisnila na plin. Nekajkrat je šlo precej na tesno, a borila sem se in prišla do konca,« je povedala po prvem slalomskem nastopu.

Enostavno ji gre vse kot po maslu. Ob uspehih kar poka od pozitivne energije in samozavesti, z njo vsakič višje posega tudi v tehničnih disciplinah, ki se jim pred sezono še zdaleč ni posvečala toliko kot druga dekleta. Vseeno pa je 26-letna Mariborčanka dala vedeti, da tako velike »ljubezenske zgodbe« s slalomom vseeno nima, da bi se udeležila tudi jutrišnje tekme v Flachauu. Konec tedna se bo namreč spet vrnila v smukaško prežo v Zauchenseeju.

Tudi glavni trener Denis Šteharnik je bil ob lepem ekipnem uspehu (v veleslalomu ga je dopolnila tudi Tina Robnik na 19. mestu) razumljivo nasmejan do ušes, obenem pa tudi močno obžaloval slalomski odstop Maruše Ferk: »Je enako hitra ali še hitrejša od Bucikove na treningu, odstop se zgodi, zdaj mora to popraviti v Flachauu, saj je v zelo dobri formi.«