Po Sočiju največja izziva spet svetovni pokal in SP

Tina Maze je na najboljši poti, da se vrne v formo, s katero je dosegla rekordnih 2414 točk.

Objavljeno
06. september 2014 02.17
Team to Amaze
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Za Tino Maze in ekipo aMaze je smučarsko poletje, v katerem je dvakratna olimpijska prvakinja iz Sočija postavila temelje za novo sezono – tako telesno-kondicijske kot tudi smučarske. Trener Andrea Massi meni, da je pripravljena tako dobro, kot je bila pred sezono 2012/13, ko je osvojila veliki globus z rekordnimi 2414 točkami.

»V Ushuaii v Argentini in Termah di Chillan v osrednjem delu Čila smo v dobrem mesecu dni izgubili le po en dan vadbe. Razmere niso bile ugodne, saj je veliko snežilo in deževalo, povrhu pa so bile temperature srednje visoke, tako da ni bilo lahko trenirati. Na koncu nas je oviral tudi močan veter, zaradi katerega so ustavili žičnice. A je Tina kljub temu trenirala. Tako kot vsa leta nazaj smo to poletje opravili približno 95 odstotkov načrtovanega dela. Pokazatelj trenutne telesne pripravljenosti pove seveda veliko dobrega. Vrhunsko kondicijsko pripravljenost moramo v naslednjih dveh tednih vzdrževati na najvišji ravni, smučarsko pa nadgradili na ustreznih terenih v ustreznih razmerah,« je strnil oceno pripravljenosti prve dame svetovnega smučanja vodja ekipe aMaze. Zahvalil se je nemški reprezentanci, ki do »mobilne ekipe« aMaze v preteklosti ni bila ravno prijazna. Bržčas se je odnos spremenil z zamenjavo trenerja, predvsem pa zato, ker je Viktoria Rebensburg, sicer bronasta veleslalomistka iz Sočija, letos postala članica ekipe Stöcklija.

Tina je o treningu v Južni Ameriki povedala, da je bilo zadnje dneve v Chillanu tako vetrovno, da so se koli med treningom nagibali tudi do 60 stopinj. V tako ekstremnih razmerah se je bilo zelo težko osredotočiti na kakovost treninga, a je zelo neugodne razmere niso odvrnile. »Še nikoli nisem bila tako utrujena kot na koncu priprav v Čilu. Treninga hitrih disciplin smo naredili manj, kot smo želeli, ostaja pa mi dober smučarski občutek v nogah in glavi, kar je v tem obdobju vendarle najbolj pomembno. Kako dobro smo vadili, pa bo pokazal že začetek sezone konec oktobra na ledeniku v Söldnu.«

Tina prav tako meni, da je bistveno bolje pripravljena, predvsem pa motivirana, kot je bila pred začetkom minule sezone. »Lani sem imel v tem obdobju veliko težav s pristopom do dela. Po rekordni sezoni v svetovnem pokalu enostavno nisem videla pravega cilja pred seboj. Po 14 letih trdega dela, ko si v istem krogu ljudi, delaš in treniraš v enakih ciklusih priprav ter se giblješ v domala istih krajih, vse skupaj postane enolično in duhamorno. Zato mi je letošnja pomlad brez smučanja prišla zelo prav. Študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru je bila pravšnja razbremenitev za s športom obremenjeno glavo,« je povedala o miselni in tudi telesni razbremenitvi nosilka desetih kolajn s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Nova motivacija ji je seveda opredelila cilje in obratno, novi cilji so jo motivirali. »Kako sem motivirana? Vrhunsko, zato sem tudi manj sitna in precej boljše volje, kot sem bila pred letom dni. Lani spomladi in poleti sem se po rekordnih dosežkih v svetovnem pokalu znašla v praznem prostoru. Težko se mi je bilo zbrati in delati tako predano, kot sem v minulih letih. Ker mi na začetku sezone ni šlo nič od rok, sem se popolnoma osredotočila na olimpijske igre. Letos mi izzivov ne manjka – predvsem želim izboljšati dosežke lanske sezone in se v slalomu vrniti v formo, v kakršni sem ga vrhunsko obvladovala. Svetovni pokal je torej v ospredju, vrhunec pa bo zagotovo februarsko svetovno prvenstvo v Vailu,« je predstavila velika cilja Mazejeva,

Na novinarsko vprašanje, kakšno konkurenco pričakuje zdaj, ko so se upokojile Nemka Maria Höfl-Riesch, Avstrijka Marlies Schild in Finka Tanja Poutianen, s katerimi je zadnje desetletje krojila svetovni vrh, je odgovorila, da so se že uveljavile nove močne in visoko motivirane tekmovalke, kot so Anna Fenninger, Lara Gut, Tina Weirather, Mikaela Shiffrin. Po športni plati ji seveda ne bo nič lažje, dobro pa je, da ne bo branila lovorik, ampak napadala. Zaveda pa se, da se tudi njena kariera počasi izteka. »Morda bo prihajajoča sezona moja zadnja. Tega ne vem, vem pa, da se bo težko posloviti od načina življenja, ki me je spremljal od malih nog in me skozi šport opredelil po človeški plati,« je zaključila enourni pogovor z novinarji v Ljubljani.

Po poletni zimi Mazejevo zdaj čaka nekaj dni oddiha na morju, da se oči naužijejo modrine in zelenila ter da si napolni baterije za zadnji del priprav na dolgo zimo.